Ma 2022 október 01. Malvin napja van. Holnap Petra napja lesz.
cc48708406a23c5c7002958f953bfbf6.jpg

Amerikából jelentem LXVII. - Pet Memorial Day és a Hartsdale Canine Cemetery

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

“Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogy az állatokkal bánik.” (Mahatma Gandhi)

Egyik oldalon sokan bizton állítják, Amerika a 'bolond népek, bolond országa', ahol bármi lehetséges, és ha lehetséges, akkor meg is történik. Mondhatjuk, hogy az amerikaiak mindent nagyban gondolnak, hajlamosak a túlzásra, legyen az étkezés, viselkedés, költekezés. Egy biztos, vannak olyan esetek, amikor magam részéről inkább a túlzást támogatom és tartom jobbnak, mint a nemtörődöm gondatlanságot, az érdektelenséget. Ezek közé tartozik az állatvédelem is.

]]>]]>Amerikában az állattartásnak, az állatvédelemnek, az állatok ellen elkövetett bűncselekedetek elbírálásának kultúrája, kemény szabályai, törvényei vannak. Az állatmentőket, az állatrendőrséget tisztelet övezi és mivel vannak jogaik és élhetnek is ezekkel az állatkínzók ellen, ezáltal tekintélyük is van. Az állatvédők magyarországi helyzetéről, lehetőségeikről, az állam, a polgárok hozzáállásáról átfogó és elszomorító képet ad ]]>Nyafkamacska blogja]]>. Ajánlom mindenkinek szeretettel.

Mindeközben Amerikában (Kanadában júniusban) Pet Memorial Day (házi kedvencek emléknapja) keretében, tegnap emlékeztek meg az állatbarátok a család volt kedvenceiről. Mondhatjuk, ez felesleges, túlzás. Lehet, de akinek csak egyszer is volt állata, az tudja, hogy mennyire az ember szívéhez nőnek ezek a kis jószágok.

Ezen a napon az állatbarátok ellátogatnak az állattemetőbe, ahol eltöltenek pár percet a kis síroknál és emlékeznek a két-négy-esetleg lábatlan barátokra. Az állatmenhelyek rövid műsorral, beszédekkel készülnek. Ilyenkor külön megemlékeznek a szolgálatban elpusztult jószágokra, rendőr-, tűzoltó-, speciális mentőkutyákra, illetve azokra a kutyákra, akik egész életükben a testi fogyatékossággal élő embereket szolgálták.

A mi környékünkön Wantagh városában van nagyobb állattemető. Először nekem is furcsa volt, hogy pont ugyanolyan sírok, emlékművek állnak, mint az 'embertemetőkben'. Túlzásnak tartottam a márványsírokat, az angyal és Jézus szobrokat, ám amikor elgondolkodtam azon, vajon mekkora szeretet övezte ezeket az állatokat, megértettem, hogy sokak számára ők gyerekek, gyerekpótlók, sokszor az egyetlenek, akihez beszélni lehet. Bizonyára vannak ezek között a gazdik között is nagyzolók, megalomániásak, bizonyára sokan bolondnak is tartják őket, amikor több ezer dollárt költenek egy állat sírjára, én mégis a mögöttes tartalomra, az indíttatásra gondolok.

]]>]]>Mielőtt azt hinnénk, ez újkeletű hagyomány, máris elmesélem, hogy az első állattemető az 1800-as évek végén épült, itt New York államban. Dr. Samuel Johnson-nak Manhattan-ben volt állatorvosi rendelője, a háza azonban Hartsdale környékén állt. Dr Johnson volt New York állam első hivatalos állatorvosa és az állatvédő szolgálat (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) megalapítója. Annak ellenére, hogy úttörő tevékenységet folytatott az állatok jogainak elfogadtatásáért, a társadalom egy ennél jóval kevésbé fontos esemény miatt emlékezik a nevére. Az első állattemető felépítése fűződik a nevéhez.

 

]]>]]>1896 tavaszán a doktor elkeseredett telefont kapott egyik páciensének gazdájától, aki szomorúan közölte, hogy szeretett jószága elpusztult. Az asszony könnyek között mondta el a doktornak, hogy szeretné a kutyát rendes körülmények között eltemetni, mivel Manhattan-ben lakik, ez sehol sem lehetséges és még ha titkon a város határában el is temetné, hamarosan házak, betonrengeteg álllna a sír felett. Az együttérző orvos egy darabig gondolkodott, majd felajánlotta, ha az asszonynak van kedve kiutazni Hartsdale-be, akkor ő szívesen megengedi, hogy eltesmesse a kutyát az almáskertjében.

A gazda hálásan elfogadta a felajánlást és megtette a szomorú utat a doktor házáig. Az asszony neve és az első sír helye a feledés homályába merült, ám a történet, -köszönhetően egy újságíró ismerősnek, akinek Dr Johnson egy vacsora során mellékesen elmesélte a történetet-, hamarosan megjelent a New yorki lapokban.

]]>]]>Egy hét se telt el és a doktor egyik kérést teljesítette a másik után. Olyan volt, mesélte később, mintha az emberek mindig vágytak volna az állattemetőkre és most hirtelen valaki megvalósította a legtitkosabb vágyuk. Dr Johnson hamarosan elkerített egy három holdas részt a kertjéből és a terület egyre inkább temetőre kezdett hasonlítani. Megjelentek az első emléktáblák, síremlékek, virágok, szobrocskák. 1905-ben már a New York Times is megírta az első állattemető történetét.

 

 

]]>]]>1914. május 14-én a doktor hivatalossá tette a Hartsdale Állatttemetőt (Hartsdale Canine Cemetery). Most már megnyugodhattak a gazdik, senki nem vehette el a területet, mivel hivatalosan is rákerült a vállakozások listájára. Dr Johnson felvett egy irodai alkalmazottat, valamint egy sírásót is. Az állattemető a The Peaceable Kingdom/Békés királyság nevet kapta és az évek során nemcsak hétköznapi gazdik, de hírességek is ide temetteték kis kedvenceiket. Több mint 70000 jószág, kutyák, macskák, madarak és egy kisoroszlán pihennek örök nyugalomban ebben a szép kertben, ahol ma már krematórium is működik.

Az alapeszme az, hogy ezek az állatok különlegesek, a gazdák számára egyediek, a család tagjai és több famíilia generációkon át ide temetteti a házi kedvenceket.

A képek a Wantagh állattemetőben készültek tegnap délután.

]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>

 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1581) Mozaik (83) Rejtőzködő magyarország (168) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (514) Flag gondolja (33) Sport (729) Egészség (50) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Belföld (8) Történelem (15) Autómánia (61) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Jobbegyenes (2430) Nagyvilág (1464) Heti lámpás (260) Vetítő (30) Gazdaság (667) Tereb (142) Mondom a magamét (6342) Mozi világ (440) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>