Ma 2021 szeptember 24. Gellért, Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina, Kende napja lesz.
cd678024298790f72496b738518e2ca5.jpg

Amerikából jelentem LXI. - Barn Stars

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Jöjjön hát az amerikai ötágú csillagok története! A magyar szem számára az ötágú csillag, valljuk be, politikai tartalmat hordoz. Elvonatkoztatni ennyi év után nem könnyű, de be kell látnunk, az ötágú csillagnak csupán egyik 'feladata' jelképezni a kommunista hatalmat.

Az ötágú csillag az aranymetszés szabályát követi, ezáltal a tökéletes harmóniát jelképezi. Neve, a pentagramma, görög szóból származik. Ősidők óta  szimbolikus jelentésű, mágikus erőt tulajdonítottak neki. Már az időszámítás előtti Babilóniában az öt bolygót (Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz) jelképezte. A középkorban az öt őselemet (tűz, víz, levegő, föld, és az ötödik elemet), míg a keresztény szimbolikában a betlehemi csillagot, Krisztus öt stigmáját, illetve magát Krisztust, akinek öt szent sebéből áramlik ki a világ üdvössége. A gnosztikusoknál a titok, a tökéletesség, a mindenség jelképe, a balsorsot megfordító bűvös jel. (lásd szabadkőművesség)

]]>]]>A  pentagrammába emberi alakzat is rajzolható (lásd Da Vinci Vitruvius-tanulmányát). Azt jelképezi, ha az ember két lábbal a földön áll, két karját pedig kitárja a szellemiség felé, akkor nem érheti baj, mert minden a természet rendje szerint történik vele.

A néphit úgy tartja, az ötágú csillag képes a gonosz erőkkel szembeszállni, útját állni a boszorkányoknak, lidérceknek. Megóv a fekete mágia és az alvilág erőitől, a szellemektől, démonoktól.

A kissé hosszas bevezetés után vissza az eredeti kérdéshez: miért raknak óriási ötágú csillagokat az amcsik a házaik falára?

A válaszért 300 évet kell visszarepülnünk az időben. Ekkor érkeztek a Rajna folyó mentéről menekülő első német, svájci telepesek Pennsylvania dél-keleti részére, a vallásszabadság reményében, köztük amisok és mennoniták, akiket közös névvel Pennsylvania Dutch-oknak neveznek, mivel egymás közt a német nyelv egy régies dialektusát, a pennsylvaniai németet beszélik (saját kifejezésükkel Deitsch).

]]>]]>Az Újvilágba érkezve se feledkeztek el a szokásaikról, s amint felépültek az első pajták, azonnal felfestették az otthon megszokott színes, díszes jeleket az épületekre. Hamar elterjedt a híre az "angolok" között, - ahogy az amisok nevezik az amerikaiakat - hogy "hex sign"-okat festenek a gazdasági épületeikre, hogy mágikus erővel lássák el azokat, illetve azért, hogy elűzzék a gonosz szellemeket és szerencsét hozzanak a ház népére. A "hex sign", a "hex jel" a német Hexe, boszorkány szóból ered. A jelek általában körvonalon belül helyezkedtek el és mindegyiknek más jelentőséget tulajdonítottak.

Madarak, szív - barátságot, békét, tisztaságot

Sas - erőt, bátorságot, tisztánlátást

Tölgyfalevél - hosszú életet, erőt szimbolizál

Rozetta, levélrózsa - az egyik legősibb szimbólum, jó szerencsét hoz

Ötágú csillag - véd a tűz ellen, jó szerencsét hoz, harmóniát és energiát biztosít, segíti az állatok szaporodását, véd az ártó szellemek ellen

A jelek mindig a ház északi falára kerültek, hogy a többi menekültnek jelezzék, jó irányba, észak felé tartanak, Kanada irányába, a szabadság felé, ha nem telepednek le Pennsylvania területén.

]]>]]>Az ötágú csillag, jelentésének mélysége, tartalmi összetettsége miatt mindig is kiemelkedett a többi közül. Terjedésük az amerikai lakosság körében a Polgárháború után kezdődött igazán, s hamarosan egyre több "angol" házán jelent meg az ötágú csillag. Védte a ház népét a gonosz erők ellen, szerencsét és jólétet hivatott hozni a családnak. Amikor a 30-as, 40-es években az amerikai folklór felerősödött, már nem közvetlen a pajta falára festették a csillagokat,  hanem gyártani kezdték a házakra helyezhető változatot, eleinte fából, később cserépből. A cserép különösen rusztikus hatást kölcsönzött a csillagoknak.

S hogy miért vörös? Mert minden szín mást szimbolizál. A fekete erőt, a kék békét, nyugalmat, a barna az anyaföldet, a zöld a növekedést, a fehér a tisztaságot, a vörös, különösen a mély vörös, hisz ezek a csillagok inkább burgundi vörösek, (barn red, 'pajta vörös', ahogy az amerikai nyelv nevezi) a szenvedélyt, a kreativitást.

A 90-es évek óta a cserép helyett bádogból készítik a pajtacsillagokat, melyekre legtöbbször festék sem kerül, így hamar rozsdásodni kezd, s ez még kelendőbbé teszi a country stílus kedvelői körében.

Az ötágú, különböző színű pajtacsillagok nemcsak a házak falain láthatóak, de rákerülnek párnákra, terítőkre, konyhai eszközökre, tapétákra. Elterjedtek és kelendőek az amerikai zászló motívummal ellátott csillagok is. 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2117) Flag gondolja (33) Rejtőzködő magyarország (168) Irodalmi kávéház (505) Tv fotel (65) Életmód (1) Mozaik (83) Kultúra (6) Egészség (50) Mondom a magamét (5586) Tereb (138) Politika (1578) Heti lámpás (255) Vetítő (30) Gasztronómia (539) Gazdaság (662) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1458) Sport (729) Titkok és talányok (12) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Mozi világ (440) Történelem (14)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>