Ma 2021 június 24. Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
b2bdbde26ba12d7563db0618b190c739.jpg

Amerikából jelentem LVIII. - A zászlóhajtogatás ceremóniája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Azzal szeretném kezdeni, hogy az amerikai zászló története, a használatához kapcsolódó szabályok külön megérdemelnek egy bejegyzést, így ezekről később esik majd szó. Most csak a filmekből, TV tudósításokból, legtöbbször temetési szertartásokhoz kapcsolódó zászló ceremóniáról írok.

Sokaknak, különösen az 'Amerika-ellenesek'-nek, az Egyesült Államok zászlajának már csak a  látványa is zavaró. A hozzá kapcsolódó szertartások, az a mód, ahogy az amerikai nép viszonyul a nemzet zászlajához, ellenérzést vált ki. Ők azt mondják, ez szerves része az amerikai nagyképűségnek, nagyzolásnak, gőgnek, arroganciának és hatalomvágynak. Mások számára ez a haza iránti tisztelet, a haza szimbólumainak megbecsülése, az amerikai nép patriotizmusának jelképe.

Újból szeretném kihangsúlyozni, hogy minden nemzet más, más értékeket tart előrébb valónak, más módon fejezi ki tiszteletét az ősök, a történelem, a történelmi szimbólumok előtt. Amerika számára a zászló az egyik legerősebb nemzeti szimbólum és ennek megfelelő tiszteletet kap. Használata jelen van a hétköznapokban. A magánépületekre épp úgy kitűzik a lobogót, mint középületekre és nem csak ünnepnapokon.

A zászló használatát előíró National Flag Code/Nemzeti Lobogó Szabályzat 1923. június 14-e óta van hatályban. Ez a nap a Nemzeti Lobogó Napja. A Szabályzat előírásai között a zászló hajtogatására és a zászló ceremóniára vonatkozó szabályokat is olvashatunk.

Több helyen olvasható tévesen, hogy az amerikai az egyetlen nemzet, melynek zászlaját háromszögűre kell hajtani. A venezuelai lobogót előírás szerint szintén háromszögre hajtják, sőt a szabályok előírják azt is, hogy a katonai zászlónak és a polgári használatban levő zászlónak a hajtogatás után más képet kell mutatnia.

A portugál zászló is különleges hajtogatást igényel, hogy az előírásnak megfelelően a középső minta váljon láthatóvá.

Annak ellenére, hogy a National Flag Foundation/Nemzeti Lobogó Alapítvány, a Naval Library/Tengerészeti Könyvtár is végzett hivatalos kutatásokat, a zászló hajtogatására vonatkozó szabályok pontos eredetét nem találták meg. Történészek azonban azt igazolni tudják, hogy a szokás valamikor az I. Világháború során alakult ki. 1923-ban, Washington-ban a veteránok szövetsége, a hazafias szervezetekkel közösen létrehozta a lobogó szabályzatát, melynek célja az volt, hogy megalapozzák a zászló tiszteletét, azokat a szabályokat, melyeket az amerikai állampolgároknak és a bevándorlóknak is be kell tartaniuk.

A szabályzat nem írja le pontosan a hajtogatás módját, azonban ez egy 'mellékszálon' mindig is része volt a zászló szabályzatának. Az 1930-as kiadású, Az Amerikai Egyesült Államok lobogója-történelme és szimbolikája című, James A. Moss könyvben olvashatjuk ezeket a sorokat:"A seregben, a takarodó után a zászló külön figyelmet kell hogy kapjon. Óvatosan, úgy, hogy egyetlen egyszer se érintse a földet, hajtogassuk háromszög alakúra. A háromszög forma emlékeztessen minket a Polgárháború katonái által viselt sapkákra, azokra a hősökre, akik az ország függetlenségéért harcoltak. A piros-fehér sávokat illendően hajtogassuk a kék alá, ahogy a napfény tűnik el az éjszakában."

A zászlóhajtogatás ceremóniájának nincs hivatalos szövege, ám elég hamar, már 1782-ben a Nemzeti Lobogó Alapítvány Charles Thomson-nak, a kongresszus titkárának szövegét használta ünnepi alkalmakkor. A különböző szervezetek - polgáriak, katonaiak és egyháziak egyaránt-, létrehozták azóta a saját szövegkönyvüket. Ezek mind elfogadottak és a gyakorlatban használatosak.

A szabvány amerikai zászló 13 hajtást igényel, kettőt hosszanti irányban és 11-et háromszög alakban. A 13 hajtás az eredeti 13 államot szimbolizálja. (Delaware, Pennsylvania, New Jersey, Georgia, Connecticut, Massachusetts, Maryland, Dél- Carolina, New Hampshire, Virginia, New York, Észak-Carolina, és Rhode Island) A temetési szertartás során a megfelelő szöveg (katonai, egyházi, polgári) felolvasása után az erre kijelöltek leemelik a zászlót a koporsóról és elvégzik a szertartásos hajtogatást, majd a zászlót a legközelebbi hozzátartozónak adják át. Amennyiben az elhunytnak volt házastársa, akkor neki, ha nem, akkor a szülőknek. Abban az esetben, ha a szülők elváltak, mind a két szülő kap zászlót a szertartás végén.

A Nemzeti Lobogó Alapítvány hivatalos szövege a zászlóhajtogatás ceremóniájára:

'Az első hajtás a szabadság jelképe, a második az egységé. A harmadik az igazságosságé, a negyedik a kitartásé. Az ötödik hajtás a szívósságé, a hatodik a hősiességé, a hetedik a tisztaságé, a nyolcadik az ártatlanságé, a kilencedik az áldozaté, míg a tizedik a becsületé. Az utolsó két hajtás pedig a függetlenséget és az igazságot szimbolizálja.'

A legismertebb szövegkönyv a következő, melyet azonban állami ünnepségeken, mint Memorial Day, Patriot Day, Independence Day általában nem használnak, mivel erőteljes keresztény elemeket is tartalmaz. Általános használata azonban elterjedt, éppen annak bizonyítékaként, hogy az amerikai nép alapvetően vallásos és nem feledkezik meg az alapító ősök mottójáról. 'In God we trust.'/Istenben bízunk.

1. hajtás az életet szimbolizálja 2. az örök életbe vetett hitet szimbolizálja 3. azokra a hősökre emlékezik, akik életüket adták a hazáért vagy a világ békéjéért 4. az ember gyengeségét szimbolizálja, azt, hogy békében és háborúban is Istenhez kell fordulnia útmutatásért 5. a hazáért 6. azért az egységért szól, melyben ez az nemzet él 7. a hazát védő katonákra emlékezik 8. az elhunytakért 9. a nőkért szól, a kitartásukért, szeretetükért, erejükért 10. az apákért és fiaikért 11. Dávid király utódaiért 12. a keresztény hazáért, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. 13. 'In God we trust'.

Forrás: ]]>Annin flagmaker]]>

 

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Egészség (50) Mozaik (83) Vetítő (30) Politika (1578) Mondom a magamét (5385) Flag gondolja (33) Tereb (138) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (168) Jobbegyenes (2054) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (504) Életmód (1) Gazdaság (657) Belföld (6) Mozi világ (440) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1456) Emberi kapcsolatok (36) Szépségápolás (15) Heti lámpás (255) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>