Ma 2021 május 17. Paszkál napja van. Holnap Erik, Alexandra napja lesz.
4b246600a666914a64112d687e7e4a6f.jpg

Amerikából jelentem CXXXV. - Volt egyszer egy titok, avagy Mimi és JFK

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nagy meglepetést szerzett Amerikának az idei Presidents' Day-re a 69 éves Mimi Alford. Február 8-án került a könyvesboltok polcaira Mimi,Once Upon a Secret, My Affair with President John F. Kennedy and Its Aftermath (Volt egyszer egy titok, szerelmi viszonyom John F Kennedy-vel és annak következményei) című könyve.

"Hogy mi? Egy újabb Kennedy szerető? És mi ebben az új vagy a titok?" - kérdezik sokan, ám a történet részletei felbolygatták a kedélyeket, vegyes érzelmeket váltottak ki a könyv olvasóiból és a TV nézőkből egyaránt. A ma is roppant vonzó és értelmes Mimi asszony kíméletlenül őszinte interjút adott a múlt héten az NBC riporterének, Meredith Vieira-nak.

Amikor a könyv megjelenésének híre ment az országban, az emberek véleményét megosztotta az újabb Kennedy könyv. Az elnökről rengeteg az írott anyag, évente új életrajz kerül a polcokra és ma már senkinek sem újdonság, hogy az amerikaiak által a mai napig mélységesen tisztelt JFK rengeteg titkot rejtegetett, sötét démonokkal küzdött. Sokak szerint éppen ezért teljesen felesleges az újabb könyv, hisz aki veszi a fáradságot, hogy nyitott szemmel éljen a világban, az már rég tudja, hogy Kennedy elnök annak ellenére, hogy nagyszerű politikus volt, az ország vezetőjeként valóban az állampolgárok érdekekeit tartotta mindennél fontosabbnak, magánemberként, családfőként többszörösen megbukott. Súlyos szex-függőségben szenvedett, e téren semmilyen morális féket és határt nem ismert, ez azonban nem változtat a politikai tényeken. Mások szerint egyszerűen csak kihasználta a lehetőségét, visszaélt a hatalmával, fizikai vonzerejével és ebben nem különbözött a többi hozzá hasonló befolyással rendelkező politikustól, államférfitól, közéleti szereplőtől. Sokukról mindannyian tényként tudjuk, hogy Kennedy-hez hasonló életet élnek, de már nem érdekel minket, esetleg már "természetesnek" is vesszük. Rengetegen vonnak párhuzamot a Mimi-JFK és a Monica-Clinton kapcsolat között is, bár több az eltérő vonás a két viszony között, mint a közös.

Kennedy elnök hosszú évtizedek óta halott, s korai halála óta szinte minden évben akadt valaki új, aki állította, viszonya volt az elnökkel. Sokan éppen ezért döbbentek meg Mimi vallomásán. Miért most? Miért törte meg Mimi az 50 éves hallgatását? Az a történet, legyen akármilyen igazi is, amelyről ilyen sokáig nem beszélünk, elveszti a hitelességét, hatását, intenzitását. Az események szereplői rég meghaltak, már nem magyarázkodhatnak, nem mondhatják el a történteket a másik szemszögből, elmarad a megszégyenítés is, nemcsak a szembesítés. Természetesen olyanok is vannak, akik azt gondolják, Mimi Alford nem a teljes igazat írta meg a könyvében. A ma napig is egy 19 éves lány szemszögéből látja az eseményeket.

Mindenesetre Mimi története különbözik a többi, nem kevés számú Kennedy-szerető esetétől. S nemcsak a történet, de Mimi önmaga is más, mint a többiek. Aki csak látta a vele készült riportot, egyet ért ezzel.

Az 50 évvel ezelőtti Mimi hozzáállása, viselkedése szintén megosztja a közvéleményt. Sokak szerint lehetetlen, hogy a 60-as években, egy  jó családból származó lány ennyire naiv és tudatlan legyen. De ugyanakkor az is lehetetlen, hogy ennyire erkölcstelen legyen egy fiatal lány, egy olyan korban, amikor a nők még adtak a látszatra. Mások szerint pont úgy viselkedett, mint bármelyik 19 éves lány, akit megbabonáz a hatalom, a tény, hogy egy befolyásos férfi az ágyába viszi.

Bármi is legyen az igazság, Mimi története még egy meglepő és felkavaró réteget ad, a már amúgy is kettős Kennedy portréhoz.

"Nem hiszem, hogy rossz volt, amit 19 évesen tettem, legalábbis, akkor nem éreztem annak. - mondja az interjú legelején a könnyeivel küzdő Mimi. -  Nem akartam semmit. Nem az állásért tettem. Csak egy fiatal lány voltam, akit elvarázsolt az Elnök karizmatikus személyisége, jóképűsége. Mágikus hatással volt rám és jó volt kivételezettnek, különlegesnek érezni magam. Hogy tudtam-e a többi nőről? Nem, nem tudtam. Abban a tudatban éltem, hogy én vagyok az egyetlen. "

]]>]]>]]>]]>

A 19 éves gyakornok lány és a 45 éves Elnök viszonya 1962 nyarán kezdődött, Mimi negyedik (!) munkanapján. A pár egy évvel előtte már találkozott, amikor a lány interjút készített a Szociális Miniszterrel. Rá egy évre ajánlatot kapott a Fehér Háztól egy olyan gyakornoki posztra, melyre sosem pályázott. Természetesen azonban az ajánlat túl jó volt ahhoz, hogy ne fogadja el. Néhány röpke találkozás után az Elnökkel, a negyedik munkanap ebédszünetében, David Powers, JFK tanácsadója meghívta a lányt a Fehér Ház úszómedencéjébe. Mimi semmi kivetnivalót nem talált ebben, hisz két másik alkalmazott is a vízben volt. Az Elnök hamarosan csatlakozott a társasághoz, ami nagyon meglepte a lányt. Az úszás után mindenki folytatta a munkáját, azonban még ugyanazon a napon, pár órával később, a lány újabb meghívást kapott. Ekkor az Elnök privát séta keretében megmutatta neki a Fehér Ház felújított szobáit. Nemsokára egy hálószobában kötöttek ki, melyről később Mimi megtudta, hogy Jackie hálószobája. Itt az Elnök egyre bensőségesebben kezdett viselkedni.

]]>]]>]]>]]>

"Lehet ezt? - kérdezte tőlem, miközben az ágyhoz vezetett. - Hogy őszinte legyek, nem igazán tudtam, miről beszél, mi fog történni. Persze az történt, hogy elvesztettem a szüzességem. Sokan azt gondolják most, hogy az Elnök megerőszakolt, de ez nem igaz. Én is akartam. Ha nemet mondtam volna, nem történt volna meg. Kennedy tekintélyes és erős volt, de nem erőszakos, sőt. A következő alkalommal, amikor hívott, ugyan ha voltak is bennem kételyek, azok nem voltak olyan erősek, hogy ne menjek vissza."

Annak ellenére, hogy nem volt kiegyensúlyozott a kapcsolat, az erőnléti viszonyokat tekintve, Mimi nem érezte úgy, hogy az Elnök csupán kihasználja. Ugyan ő soha nem szólította keresztnevén és sosem csókolóztak, JFK roppant felszabadultan érezte magát a lány társaságában, aki úgy emlékezik vissza, hogy a férfi szégyenlős, vidám, játékos, gyakran szinte bolondos volt.

]]>]]>]]>]]>

"A fürdőkádban például egy egész sereg sárga játékkacsája volt. Ezekkel játszottunk. Megtanította azt is, hogyan készítsek neki rántottát és engedte, hogy a haját ápoljam. Gyönyörű, sűrű haja volt. Úgy éreztem, hogy velem felszabadult, vidám. Talán a fiatalságára, a gondtalan éveire emlékeztettem. Gyakran órákat vártam rá, amit Waiting Game-nek, Várakozó Játéknak hívtuk. Gyakran kocsit küldött értem. Tudom, ez úgy hangzik, mintha csak egy prostituált lettem volna, de én ezt sosem éreztem így. Izgalmas, érdekes és fantasztikus helyzet volt. Nem éreztem bűntudatot, inkább azért érzetem rosszul magam, hogy nem érzek bűntudatot amiatt, hogy egy nős férfival van viszonyom. Visszatekintve, ma már látom, ez nem az a kapcsolat, amelyben egy 19 éves lánynak helye van. Kiegyensúlyozatlan viszony volt, nem volt benne semmi romantika. Semmit nem tanultam belőle arról, milyen is egy valódi szerelmi kapcsolat. Ma már tudom, milyen szomorú is ez."

Annak ellenére, hogy Mimi úgy beszél a viszonyról, mint egy izgalmas kalandról, bevallja, hogy Kennedy-nek volt egy roppant sötét oldala is. Szexuálisan zavart, aberrált volt. Az egyik alkalommal, szinte évődve megjegyezte, hogy Powers nagyon feszült, a lánynak oldania kellene a tanácsadó feszültségét. "Persze tudtam, miről beszél. Nem hiszem azonban, hogy azt hitte, valóban meg merem tenni.  Szégyenkezve vallom be, hogy bizony én megtettem, amire kért. Ő pedig végignézte. Később egy alkalommal arra kért, hogy az öccsével is foglalkozzam. Ezt azonban már visszautasítottam. Ma már dühöt és szomorúságot érzek, amikor ezekre az esetekre gondolok vissza."

1963 őszén Mimi visszatért az egyetemre, s bár még találkozgatott az Elnökkel, aki gyakran küldetett érte, kapcsolatuk lassan megváltozott, különösen azután, hogy Mimi egyre jobban beleszeretett egyik egyetemi társába, Tony Fahnestock-ba. Amikor a pár eljegyezte egymást, az Elnök szomorúan jegyezte meg, hogy Mimi most bizonyára elhagyja, de boldogságot és szerencsét kívánt, s még eljegyzési ajándékot is adott a lánynak.

Mimi két héttel JFK halála előtt találkozott vele utoljára, már csak mint barát. Az elnök nászajándékot adott a lánynak és megígérte neki, hogy amikor visszatér Texas-ból, felhívja, ám erre már nem került sor.

"Ott ültem és bámultam a televízióra. Mellettem a férfi, akit szerettem, akihez férjhez akartam menni. A TV-ben pedig a halott JFK, akinek 18 hónapig voltam a szeretője. Olyan fájdalmat éreztem, hogy szinte lélegezni sem tudtam. Ekkor elmondtam Tony-nak az egész történetet. Ő annyira megdöbbent és olyan hevesen reagált, hogy ezzel évtizedekre elhallgattatott. Figyelmeztetett, hogy soha senkinek ne beszéljek erről a kapcsolatról és egymás közt sem fogjuk soha megemlíteni. Túladtam az Elnöktől kapott ajándékokon, az egyetlen fényképet, amit nekem ajándékozott, ezer darabra vágtam."

Mimi elsőszülöttje ugyanabban a betegségben halt meg pár naposan, mint a Kennedy pár babája. Később két egészséges kislánynak adott életet. Tony és Mimi 26 év házasság után váltak el. "Valami megfagyott bennem azon a napon, amikor megosztottam a titkom. A házasságunk megsínylette. Sosem bántam meg, hogy JFK szeretője lettem, azt viszont igen, hogy eltitkoltam, hogy érzelmileg lebénultam. Szívem legmélyéből sajnálom, hogy a szüleimnek sosem mondtam el."

2003-ig valóban senki nem tudott a kapcsolatról hivatalosan. Ekkor az egyik Kennedy életrajz, Robert Dallek tollából, megemlítette a fiatal gyakornoklányt, mint az Elnök egyik szeretőjét. Az író szembesítette az asszonyt a ténnyel, aki vállalta, de akkor még nem beszélt a nyilvánosság előtt a kapcsolatról. Nem sokkal ezután azonban találkozott jelenlegi férjével, Dick Alforddal, aki bátorította a könyv megírására. Kérte,  hogy zárja le életének ezt az időszakát.

"Az emberek bírálnak, megvetnek és ez ellen nem tehetek semmit. A könyvet meg kellett írnom. A Kennedy név a történetem része. Tudom, nehéz olvasni a soraimat. Tudom, hogy az emberekben él egyfajta Kennedy-kép. Nem akarom ezt a képet lerombolni. Ez a könyv nem Kennedy-t, hanem engem ábrázol sötéten."

"2003-ban, nem sokkal a Robert Dallek könyv után, voltam képes először meggyászolni az Elnököt. Elmentem a New York-i Televízió és Rádió Múzeumba és megnéztem a Kennedy-gyilkosság képeit. Ott ültem egyedül és végre elköszöntem tőle. Néhány nappal később vele álmodtam. Először és utoljára. Egy folyosón álltunk. Én ilyen idősen, ő ugyanolyan volt, mint amikor megismertem. Ott álltam, csípőre tett kézzel és azt mondtam neki: Már nem kell tovább titkolnia, Elnök Úr!" - fejezi be az interjút Mimi Alford.

Kérlek Titeket, írjátok meg a véleményeteket az esetről! Ti mit gondoltok? Volt értelme a könyvnek? Miért most, ha egyáltalán? És vajon igaz a történet? Mi a véleményetek Mimiről? És Kennedyről? (Clintonról, bármelyik hasonló esetről) Változtat ez valamit a róla/róluk eddig kialakult álláspontotokon, legyen akármilyen is az? Befolyásolja egy politikai közszereplő, államférfi megítéltetését, hogy milyen házasságban él, milyen a szexuális beállítottsága vagy a kettőnek semmi köze egymáshoz? Igaz az, hogy a közszereplést és a magánéletet nem szabadna összemosni, a lényeg, hogy vezetőként állja meg az illető helyét? Vagy a példaadás, a makulátlan, erkölcsös magánélet része a közéleti szereplésnek, vagyis a hasonló pozícióban tevékenykedőktől elvárjuk, a szomszéd, a barát, a kolléga esetében más a megítéltetés? Kíváncsian várom a gondolataitokat.

A bejegyzést az NBC riportja alapján írtam.

 Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Jobbegyenes (2028) Életmód (1) Heti lámpás (255) Autómánia (61) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (504) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Rejtőzködő magyarország (168) Történelem (14) Mondom a magamét (5297) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (6) Mozi világ (440) Flag gondolja (33) Egészség (50) Gazdaság (657) Tereb (138) Politika (1578) Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Sport (729) Nagyvilág (1455) Titkok és talányok (12) Mozaik (83)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>