Ma 2020 szeptember 27. Adalbert napja van. Holnap Vencel napja lesz.
8f4a60d5f95842bc31e0724f7cd099bd.jpg

Amerikából jelentem CXXVII.- Az amerikai tűzoltók (meg a Mikulás)

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Keresve sem lehetne jobb időpontot találni, mint a karácsonyi időszak, hogy meséljek az amerikai tűzoltók életéről. Sokan érdeklődtetek, kérdeztetek a témával kapcsolatban.

Egyik kedves olvasóm, Zsolt, aki maga is tűzoltó, már régóta kérte, írjak az amerikai tűzoltóságról. Remélem, ő is választ talál ebben a bejegyzésben néhány kérdésre.

A legtöbben arra szerettetek volna választ kapni, mi teszi az amerikai tűzoltóságot legendássá, mint intézményt. Miért a szinte misztikus hangulat, mely az amerikai tűzoltókat övezi?

Bevezetésképp szeretném elmondani, hogy nincsenek közvetlen tapasztalataim. A családunkban van ugyan egy önkéntes tűzoltó, a bejegyzést azonban saját tapasztalataimra, meglátásromra, kutató munkámra építem. Nem szolgálhatok technikai részletekkel, nem ismerem a tűzoltóság felszerelését, se a kiképzés menetét, de azért remélem, élvezetes olvasmány lesz.

Az amerikai tűzoltók, a tűzoltó autó, a tűzoltóság, mint intézmény, de még a tűzcsap is szinte szimbólum értékű. Az amerikaiak felnéznek a tűzoltókra, hősként tisztelik őket. Ezt a képet nem a szeptember 11-i terrortámadás alakította ilyenné, viszont sokat erősített rajta. A tűzoltók mindig is köztiszteletnek, szeretetnek örvendtek, már a kezdetek óta. Amerika hatalmas volta miatt, valamint az építkezési szokásokból adódóan is, sok a tűzeset, s így a tűzoltók rengeteg ember életét mentik  meg évről-évre. A szeptember 11-i terrortámadás pedig valódi nemzeti hősökké emelte a bátor lánglovagokat. A terrorakció során 350 tűzoltó vesztette életét, s írta be nevét örökre a nemzeti hősök közé. Az Ikertornyokban rekedtek mentése során a tűzoltók emberfeletti erőről, bátorságról, hazaszeretetről, összetartásról tettek tanúságot és bátran mondhatjuk, példát mutattak az egész világnak önfeláldozásból, elhivatottságból.

Az amerikai tűzoltó autók felépítése, felszerelése, gyártása teljesen eltér a hazaitól. A gépjárműveket nem autógyártó cégektől vásárolják, hanem tűzoltó autók gyártására szakosodott gyáraktól veszik, melyek többféle típust gyártanak, annak függvényében hogy hol és milyen célra használják a járműveket. Manhattan betonrengetegében más típusú szerkocsik futnak, mint a kis települések kertvárosi jellegű házai között.

Annak ellenére, hogy a tűzoltók itt sem keresnek sokat, rengeteg fiatalember választja ezt az életpályát. Tűzoltónak lenni menő és szexi. :)) A tűzoltó tanya a városok központja, a közösségi élet egyik színtere. Ebben feltétlen eltér a hazai gyakorlattól. A tűzoltóság épülete kulturális, közösségi központ is. Az épületek előtt elektronikus hirdetőtábla jelzi a soron következő eseményeket, időjárást jelent és a főbb helyi híreket is hozza.

Meglepő, de tény, hogy Amerikában a tűzoltók 70%-a önkéntes. Talán nem is annyira fura ez, hisz az önkéntes munkának mélyek itt a gyökerei. Önkéntesnek lenni büszkeség és szinte nincs olyan család, ahol valamelyik családtag ne látna el valamilyen önkéntes feladatot. Az önkéntes tűzoltóságot Benjamin Franklin kezdeményezte 1736-ban, Pennsylvaniában és azóta is rengetegen vállalják ezt a fajta közösségi szolgálatot. Az önkéntes tűzoltók "otthonról" dolgoznak, rádió-adóvevőjük szolgálati időben bekapcsolva várja a riasztást. Tűz- vagy egyéb segélyhívás esetén azonnal a tűzoltóságra mennek, ahol megkapják a feladatukat. Léteznek kifejezetten önkéntes tűzoltóságok is. Az önkéntesek gyakran itt töltik a szolgálat óráit, beszélgetéssel, vidámsággal múlatva az időt. Barátságok köttetnek, a családok is megismerkednek, így a helyi közösség is erősödik.

Karácsony táján a tűzoltóság is aktívan részt vesz az ünnepi előkészületekben. A tűzoltóság karácsonyfájának gyertyagyújtása helyi esemény, december 23-tól pedig várhatjuk, hogy a tűzoltóság Mikulása is meglátogat minket. A tűzoltók ilyenkor gyakran két-három is kocsit feldíszítenek, egyet közülük általában Mikulás szánjának öltöztetnek, s a Jó Öreg vagy ezen, vagy magán a hatalmas tűzoltó autón utazza be a város utcáit. A vidáman szirénázó tűzoltóautó, a hangos karácsonyi muzsika, mely az autóból árad, az utcára csalja a város apraja-nagyját. Mindenhol örömmel fogadják a tűzoltók Mikulását. Az önkéntesek háza előtt megáll a konvoj és a Mikulás személyesen látogatja meg a családokat. Vidám színfoltja ez az esemény az amerikai Karácsonyoknak.

Tűzoltók és dalmaták? Sokak szerint ma már csupán történelem, hogy minden tűzoltóság rendelkezik egy-egy ilyen pöttyös önkéntessel. Tény, hogy azokban az időkben, amikor még lovak húzták a szerkocsikat, a dalmaták nagy szolgálatot tettek. Köztudottan jó viszonyban vannak a lovakkal, rengeteget segítettek abban, hogy a többi kutyát távol tartsák a lovaktól, a tűzoltás ideje alatt pedig vigyáztak a kocsi értékeire. Azonban errefelé még mindig vannak olyan tűzoltóságok, ahol talán már csak kabalából, de tartanak dalmatát.

A leghíresebb dalmata önkéntes, a Twenty, vagyis a Húsz névre hallgat. Twenty a Manhattan-i Ladder 20 kutyája és pontosan tíz éve került a tűzoltóságra. Twenty-t a közösség adományozta - vigasztalóként a tragédiában - a Ladder 20 csapatának, a szeptember 11-i terrortámadás után. A Ladder 20 14 bajtársat és barátot veszített el a mentési munkálatok során. A kis kölyökkutya a szomorúságot hivatott enyhíteni. S valóban, az elmúlt tíz évben szoros barátság alakult ki a tűzoltók és a dalmata között. Azt mondják, ugyan kissé lusta és állandóan aludna, de elképzelni se tudnák nélküle a kiszállásokat. Szóval, ha valamelyikőtök Manhattanben jár, s meghallja a tűzoltó szirénát, érdemes figyelni, nem-e épp Twenty csapata jár arrafelé. A szirénázó autóból kinéző, lobogó fülű dalmata mindig nagy sikert arat a város lakói körében.

S a végére még egy különleges amerikai tűzoltósággal kapcsolatos tény. 2002 óta törvény, a No Shame, No Blame, No Names (Névtelenül, Szégyen és Szemrehányás nélkül) kampány keretén belül, azok az édesanyák, akik úgy döntenek, hogy nem tartják meg újszülött babájukat, nem csupán az arra kijelölt kórházakban, de a tűzoltó állomáson is hagyhatják babájukat. Az egyetlen kitétel, hogy a kicsi nem lehet 72 óránál idősebb. A tűzoltókat nem csupán inkubátorral és alapvető újszülött ellátási ismeretekkel látják el, de képesnek kell lenniük az édesanyák lelki ellátására is, amennyiben az anya arra hajlandó. Meg kell próbálniuk rávenni, hogy engedje őket elszállítani a kórházba és törvényes úton intézni az adoptálást. Amennyiben azonban az anya nem hajlandó az együttműködésre, szó nélkül át kell venniük a babát, az anya kiléte pedig nem kerül nyilvánosságra.

Az amerikai tűzoltók élete nem csupán veszélyes, de izgalmas is. Ahogy Franz Josef Wagner német tűzoltó írta nem sokkal a szeptember 11-i támadás után: "A tűzoltó a remény szimbólumaként lép a lángok közé. Amióta láttam a New York-i tűzoltókat a romok közt dolgozni, újra hinni kezdtem a kötelességtudat aranyat érő erejében.
A tűzoltó nem gondol a saját életére, amikor a tűztengerbe rohan. A tűzoltók munkája alázatosan hősies. Ők nem hivalkodó egyedi hősök, mint James Bond vagy a sztársportolók.
A tűzoltók egész egyszerűen – most leírom a Németországban oly vitatott szót: – hazafiak.

A hazafiság azt jelenti, hogy egy ember szabad akaratból, tudatosan vállal egy hűségesküt. Egy hazafi kész arra, hogy meghaljon hazájáért. A New York-i tűzoltók első cselekedete az volt, hogy kitűzték a legyilkolt World Trade Center csontvázára az amerikai lobogót. Csak ezután mentek be a lángoló épületbe. Ha én kisfiú lennék Amerikában, tudnám, mi szeretnék lenni, ha nagy leszek.
Nem az Elnök, nem profi kosaras – hanem tűzoltó. Kedd óta ez a hivatás lett a hősiesség szimbóluma. Aki a jövőben ezt a pályát választja, biztos lehet abban, hogy megfordulnak utána a lányok."

 Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Történelem (14) Irodalmi kávéház (490) Rejtőzködő magyarország (171) Heti lámpás (243) Belföld (5) Flag gondolja (33) Vetítő (37) Politika (1571) Mondom a magamét (4814) Autómánia (61) Mozaik (83) Sport (729) Jobbegyenes (1854) Kultúra (6) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Gasztronómia (539) Mozi világ (440) Gazdaság (652) Nagyvilág (1452) Tereb (140) Szépségápolás (15) Egészség (50) Alámerült atlantiszom (142) Életmód (1) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>