Ma 2021 május 17. Paszkál napja van. Holnap Erik, Alexandra napja lesz.
0baf6b9cf5ba4c873679836f767fc664.jpg

Amerikából jelentem CXXVI.- Igen, Virginia, a Mikulás létezik

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az előző bejegyzésben arról írtam, hogy a Macy's karácsony kirakatai minden évben újabb és újabb meglepetéssel szolgálnak. Ebben az évben azonban, a nagy sikerre való tekintettel, az egyik kirakat témája visszatért az előző évből.

Mégpedig az úgynevezett Yes, Virginia, there is a Santa Claus (Igen, Virginia, a Mikulás valóban létezik) elnevezést viselő kirakatok kerültek vissza a 34. utcai fronton található ablakokba.

]]>]]>]]>]]>

De kicsoda is Virginia, a kirakatokban szereplő barna hajú, álmodó szemű kislány? A kis Virginia O'Hanlon New Yorkban született 1889-ben. 8 évesen, mint sok-sok más kisgyerek, ő is azzal nyaggatta a papáját, hogy mondja meg, a Mikulás valóban létezik-e. O'Hanlon papa, miután megunta leánykája szűnni nem akaró kérdéseit, azt találta mondani, hogy írjon levelet a New York Sun-nak és kérdezze meg őket, mondván: "Ami a Sun-ban megjelenik, az úgy is van."

Virginiának nem kellett kétszer mondani. Azonnal tollat ragadott és levelet írt a Sun-nak. Szülei legnagyobb meglepetésére, Virginia választ kapott a napilap vezető újságírójától, Francis P. Church-től. A cikk a ma már híressé vált, Yes, Virginia, there is a Santa Claus (Igen, Virginia, a Mikulás valóban létezik) címet viselte.

A Church által írt cikk hatalmas sikert aratott. Megérintette az emberek szívét-lelkét és azóta a bátor Virginia történetéből filmdíjjal jutalmazott TV sorozat, képes mesekönyv és musical is készült. A Macy's kirakatai a TV filmsorozatból ragadnak ki pillanatokat.

Virginia az eredeti levelet az unokájának adta, melyről sokáig azt hitték, odaveszett egy szerencsétlen tűzesetben. 2001-ben, harminc évvel Virginia halála után a levél azonban szerencsésen előkerült és hivatalosan is eredetinek minősítették.

A 8 és a 80 éves Virginia, nem ebben a sorrendben ;)

Virginia leszármazottai továbbviszik az örökséget. Híres ősük tiszteletére alapítványt indítottak. Ehhez csatlakozott a Macy's nagyáruház Make-A-Wish (Kívánj valamit) akciója, mely 1980-ban indult. Az alapítvány halálos betegségben szenvedő gyermekek kívánságait teljesíti, valamint a befolyt adományokból a családokat is segélyezik. Az alapítvány az Egyesült Államokon kívül további 47 országban működik. (Magyarországon még sajnos nem. Az országok listája ]]>itt]]> található.)

2010 óta Virginia alakja a Macy's Hálaadás Napi Parádéján (a beszámolót ]]>itt]]> olvashatjátok) is szerepel, s még ugyanebben az évben a Macy's karácsonyi kirakat sorozatot is indított a tiszteletére. Ugyanezek a kirakatok, a nagy sikerre való tekintettel, ebben az évben is megtekinthetőek a Macy's Nagyáruház 34. utcai frontján található ablakaiban. A bejegyzésben szereplő képeket erről a kirakat sorozatról készítettem.

]]>]]>]]>]]>

S végezetül álljon itt a híres Virginia által írt, rövid levélke és a Church által írt cikk fordítása.

Kedves Szerkesztő,

8 éves vagyok.

Néhány pajtásom azt mondja, a Mikulás nem létezik. A papám azt mondja, ha látom, hogy megjelenik a Sun-ban, akkor az úgy van. Tessék megmondani nekem az igazat, létezik a Mikulás? Virginia O'Hanlon

Kedves Virginia,

A kis barátaidnak nincs igaza. Ebben a szkeptikus világban már csak abban hisznek, ami szemmel látható. Úgy gondolják, amit a kis eszükkel nem foghatnak fel, az nem is létezhet. Virginia, minden embernek, legyen az kisgyermek vagy felnőtt, kicsi az értelme. Ebben a hatalmas Univerzumban az ember csupán egy kis hangya. Annyit fog fel ebből a hatalmas Mindenségből, amennyit az intellektusa elbír.

Igen, Virginia, a Mikulás létezik. Ugyanúgy létezik, mint a szeretet, a nagylelkűség és önfeláldozás. Ezek mind gyönyörűséget, örömöt visznek az életbe. Jaj, milyen sivár lenne az élet a Mikulás nélkül! Ugyanolyan szomorú lenne, mintha nem lennének Virginiák. Nem lenne gyermeki hit, költészet, romantika, hogy elviselhetővé tegye a létet. Semmi másban nem lenne örömünk, mint a száraz értelemben. A végtelen fény, mely a gyermekkort övezi, kihunyna.

]]>]]>]]>]]>

Ne higgyünk a Mikulásban?! Ezzel az erővel ne higgyünk a Tündérekben se. Tudod, megkérhetnénk a papádat, hogy fogadjon fel embereket, akik Karácsony este a kéményeket figyelik. Hiába állna azonban minden kémény mellett egy őrszem, a Mikulást senki sem láthatja. És ez mit bizonyít? Semmit. A Mikulást nem láthatjuk, de ez nem jelenti, hogy nem is létezik. Látott már valaki tündetáncot? Bizony, az életben azok a legcsodálatosabb dolgok, amelyeket szabad szemmel nem lehet látni, amelyek létezését nem igazolja a tudomány.

Szét lehet szedni a kisbaba csörgőjét, hogy megnézzük, mitől csörög, ám a látható és a láthatatlan világ között olyan fátyol van, melyet a legerősebb ember sem tud széttépni. Csak a hit, a képzelet, a szeretet, a romantika képes pár pillanatra felvillantani a fátyol mögötti természetfeletti szépséget és ragyogást. Valóság mindez? Ó, Virginia, semmi más nem valóságosabb és maradandóbb. Igen, a Mikulás létezik és örökké létezni fog. Ezer év múlva, nem is, Virginia, több tízezer év múlva is boldogságot fog csempészni az igazi gyermekek szívébe.

 Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Titkok és talányok (12) Vetítő (30) Szépségápolás (15) Mozaik (83) Politika (1578) Heti lámpás (255) Egészség (50) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (168) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Történelem (14) Életmód (1) Jobbegyenes (2028) Irodalmi kávéház (504) Mondom a magamét (5297) Autómánia (61) Gazdaság (657) Sport (729) Kultúra (6) Nagyvilág (1455) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (138) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>