Ma 2021 május 12. Pongrác napja van. Holnap Szervác, Imola napja lesz.
567d40d7ff0ef639a4f1b959f93009c3.jpg

Amerikából jelentem CXXV. - A Rockefeller Center fényei 2011

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Ennek a bejegyzésnek akár akár azt a címet is adhatnám, hogy 'turista útmutató a Rockefeller Center karácsonyfájának gyertyagyújtási ceremóniájához'. Azonban visszagondolva a csütörtök délutánra, másik cím is eszembe ötlik: 'Hogyan nem láttam a Rockefeller Center fenyőünnepségét'.

Mióta itt élek, minden egyes évben írtam arról, hogy milyen magával ragadó, egyedi és utánozhatatlan a karácsonyi hangulat New Yorkban. "A Karácsony Manhattan-ben a városi ünneplés esszenciáját nyújtja", írtam pontosan egy évvel ezelőtt (bejegyzés ]]>ITT]]>), s ez valóban így van.

A Rockefeller Center karácsonyfájának ünnepi ceremóniáját legalább egyszer az életben látni kell. Az első három évben a TV segítségével követtem az ünnepi programot, ebben az évben azonban úgy gondoltam, itt az ideje élőben is részt venni az eseményen.

A fenyőfa ebben az évben a  pennsylvaniai Mifflinville-ből érkezett, melyet a 79 éves Nancy Keller ajánlott fel az alkalomra. Az idős hölgy lánya, unokái és dédunokái társaságában kísérte el a fát New Yorkba. "Már évek óta terveztük, hogy odaadjuk a fát erre a nemes célra, s ez évben úgy éreztük, valóban eljött az ideje." Ebben a tökéletesen egyetértettek a Rockefeller Center főkertészével, aki szerint a 74 láb (22,5 m) magas fa valóban gyönyörű példány. De miért is különleges ez az év Nancy Keller-ék számára?

A fát november 11-én, a Veteránok Napján szállították New York City-be. Nancy megboldogult férje, Doyle szintén veterán katona volt, aki az Amerikai Légierő szolgálatában állt 20 éven keresztül. Doyle 79 éves korában hunyt el, s a fát még Pennsylvaniában felmérő kertészek úgy számolták, a fa is 79 éves. Így valóban érthető, miért erre az évre esett a Keller család döntése. "Számunkra nagy-nagy megtiszteltetés, hogy a mi fánkat csodálja az ország. Sok millió embernek okoz örömöt, emeli ünnepi hangulatukat. Minden évben feljövünk New Yorkba, hogy megnézzük a karácsonyfát, mi is megcsodáljuk a csodálatos fényeket. Ebben az évben a mi fánk áll a Rockefeller Center előtt, s ez felemelő érzés. Úgy gondolom, jó döntést hoztunk, mellyel Doyle is egyetértene."
Az időjárás kedvező volt, nem volt se túl hideg, nem esett a hó, sem az eső, így munka után azonnal vonatra pattantam és beutaztam a City-be. Itt követtem el az első hibát. Háromnegyed 6 környékén értem a Penn Station-re.

Onnan jó 20 perces gyaloglás a Rockefeller Center környéke. Az ünnepi műsor első akkordjai 7 órakor kezdődnek, a TV közvetítés este 8-kor, míg a fények 8.55-kor gyúlnak fel a hatalmas fenyőfán. Úgy gondoltam, két órával az esemény előtt érkezni elegendő lesz ahhoz, hogy ha ugyan nem is az első sorokból, de elfogadható helyről láthatom majd a felemelő pillanatokat. Nagy tévedés. Nemhogy 2 órával, de ez esetben 12 órával a műsor előtt is késő lett volna. Nemhogy elfogadható helyről nem láttam a gyertyagyújtást, de egyáltalán semmit nem láttam belőle, hisz még csak a közelébe sem jutottam a Center-nek.

Amennyiben úgy tervezitek, kedves barátaim, hogy részt szeretnétek venni ezen az eseményen, tanuljatok a hibámból és mielőtt útnak indultok, végezzetek alapos kutatómunkát.  Járjatok utána, hogy kik az ünnepi műsor fellépői, illetve kik a  prominens meghívott vendégek az adott évben. Amennyiben magam is így tettem volna, nem is indultam volna útnak, vagy esetleg szabadságot vettem volna ki erre a napra. A szereplők között volt ugyanis Justin Bieber, a tinédzserek jelenlegi legnagyobb sztárja. Csupán az ő fellépése több ezer fiatal rajongóval emelte a nézők számát. Ők már hajnal óta a Rockefeller Center előtt táboroztak. A meghívottak között pedig nem kisebb személyiség vett részt az eseményen, mint maga az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

Aki ismeri Manhattan utcahálózatát, a Rockefeller Center környékét, az tudja, mit jelent több száz ezer embert vendégül látni egy viszonylag kis téren. Ez azonban egyike volt csupán a problémáknak. A helyzetet súlyosbította, hogy ezen a délutánon Obama elnök is a városban tartózkodott és úgy döntött, a First Lady-vel egyetemben részt vesznek a ceremónián. A New Yorki rendőrség ennek megfelelően lezárta a Rockefeller Center-hez vezető utakat, kordont volt köréjük, így a tömeg egyáltalán nem tudott közelebb jutni a fához. A kordonok mögött tömött sorok alakultak ki és se előre, se hátra. 250 ezer ember jött el az eseményre, s ebből csupán pár ezren látták a gyertyagyújtást. Jóval kevesebben, mint általában, mivel a lezárások miatt a kivetítő képernyőkhöz sem juthattak közelebb. Bizony, ha utánajártam volna az esemény kiírásának, útnak sem indulok, s gondolom, ugyanezt gondolták rajtam kívül több ezren.

Természetesen a turistákat sajnáltam a legjobban, hiszem a legtöbben csupán ezért érkeztek New Yorkba. Összefoglalva a tapasztaltakat, annyit javasolnék nektek, ha úgy gondoljátok, közelről szeretnétek látni a Rockefeller Center ünnepi műsorát, szánjatok rá egy teljes napot. Már kora délelőtt mérjétek fel a környéket, s ha kell, 'táborozzatok le' a közelben. Járjatok utána a fellépőknek, a meghívottaknak. Ezek megtalálhatóak az Interneten, a Rockefeller Center ]]>honlapján]]>. Mindig készüljetek meleg ruházattal, mert a december általában nagyon csípős, hideg New Yorkban. Egy azonban biztos, mindenképp megéri. Az ünnepi műsort felvételről látva mondhatom, felemelő, életre szóló élmény, mely megéri a fáradságot.

Amennyiben úgy jártok, mint én, akkor se keseredjetek el, mert New York ezernyi más ünnepi meglepetést tartogat. Mindenütt ünnepi fények, zene, lélegzetelállító kirakatok és íncsiklandozó illatok. És persze a New Yorki tömeg. A munkából hazaindulók, a karácsonyi vásárlók és turisták ezrei és persze a tülkölő taxik. Semmiképp se hagyjátok ki a híres-neves nagyáruházak kirakatait se és ha időtök engedi, sétáljatok végig a Park Avenue-n, ahol a  sugárút mentén végig karácsonyfák sorakoznak ünnepi fényben. (Róluk is írok hamarosan.)

Ismét Thomas Kinkade festőművész szavaival zárom, hisz ő nálam sokkal frappánsabban fogalmazta meg, milyen is az ünnepi időszak New York City-ben: "Akármerre nézünk, fényeket látunk. Mindenhol mozgás, színek, események. Nem hiszem, hogy lehetne ünnepibb a karácsonyi előkészület, mint itt, New York City-ben. S amikor a Rockefeller Center impozáns fenyőfáján felgyúlnak a karácsonyi fények, szinte úgy érzed, az egész világ reménytelibbé válik."

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (657) Mozaik (83) Tereb (140) Életmód (1) Politika (1578) Vetítő (37) Egészség (50) Tv fotel (65) Mondom a magamét (5290) Emberi kapcsolatok (36) Gasztronómia (539) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Flag gondolja (33) Nagyvilág (1454) Sport (729) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Belföld (6) Heti lámpás (255) Kultúra (6) Alámerült atlantiszom (142) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (505) Jobbegyenes (2024) Rejtőzködő magyarország (171)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>