Ma 2021 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
d48ff01784361bdd2c016b0483f29abb.jpg

Amerikából jelentem CXXIX. - Marshmallow

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A marshmallow tipikus amerikai eleség, legyen az hétköznap vagy ünnepnap, ez a tömény édesség valamilyen formában gyakran előfordul az 'étlapon'. Természetesen csakis az édesszájúak kedvence.

Az egészséges táplálkozás hívei még a közelébe sem mennek, nem véletlenül, hisz a boltokban kapható marshmallow nem más, mint felhabosított cukor, kukoricaszirup, zselatin, színezőanyagok és aromák keveréke. Persze, mint minden hozzá hasonlóan rossz táplálék, ez is olyan finom! Én azt az elvet vallom, hogy mindent lehet, csak mértékkel, vagyis ha módotokban van, ki ne hagyjátok ezt a tipikus amerikai csemegét.

Rossz híre ellenére a marshmallow eredetileg gyógyszerként szolgált. A marshmallow fehérmályvából készült és torokgyulladások, szájban található fertőzések, illetve vesekövek elhajtására használták.

Tipikusan amerikai, írtam a bejegyzés elején, s máris ellentmondok állításomnak azzal a ténnyel, hogy az első pillecukrot az ókori Egyiptomban állították elő, majd francia cukorkagyártók finomították az ősi receptet a 19. században. Ők adtak először kukoricaszirupot a recepthez, kiiktatva a fehérmályva gyökerét, evvel gyorsítva fel, az amúgy nagyon is időigényes procedúrát.

1948-ban lépett Amerika a marshmallow történelmébe, amikor egy Alex Doumak nevű Illinois-i cukorka gyáros létrehozott egy olyan gépesített rendszert, mely nemcsak lerövidítette a gyártási időt, de a drága, különleges édességből tömeg gyártású, filléres termék lett. A módszert levédette, így a marshmallow gyártás központja Amerikába került. A pillecukor népszerű Angliában és Ázsiában is.

Amerikában a marshmallow-t nem csupán a nálunk is kapható pillecukor formában fogyasztják, sőt mondhatni, úgy a legkevésbé. Íme néhány a legismertebb és legkedveltebb receptek közül.

A marsmallow sütés a nyár esték egyik kedvenc időtöltése, különösen táborokban, kirándulások idején, de egyben a kerti partik elmaradhatatlan eseménye is. A marshmallow-t szalonna módjára nyársra húzzák és nyílt lángon megpirítják. A pillecukor külső része karamellizálódik, kellemesen keserédes kérget kap. Van, aki csupán ezt a kérget rágja le és a pillecukrot újra a tűzbe teszi, mások az egészet elfogyasztják.

A sült pillecukor a sztárja egy valóban autentikus amerikai édességnek, a S'mores-nak is. A S'mores neve szóösszerántással (az angol nyelvben gyakori szóösszerántásról ]]>ITT]]> olvashattok többet) keletkezett, a some és a more, vagyis a még és többet szavak hazásságából.

A S'mores szintén a tábori életből került a hétköznapokba. Az első receptet egy 1927-es kiadású lányoknak szóló Cserkészkönyvben találták. Azóta is a cserkészek életének - no és persze bárki másnak, aki kedveli ezeket a tábortüzes nyárestéket-, szerves része a S'mores készítés. A S'mores két zabkekszből, egy kocka csokiból és egy darab pirított pillecukorból alkotott szendvics. A S'mores rajongók számára nincs akadály télen sem, hisz többféle 'tűzmentes' S'mores édességet is lehet kapni. A Hersey's S'mores csokiszeletet gyárt, de S'mores ízű fagylaltot is lehet kapni.

A pirított pillecukor finom ízére épít a leggyakrabban Hálaadáskor fogyasztott, roppant ízletes sweet potato cassarole with marshmallow vagyis az édesburgonya cassarole, melynek tetejére pillecukrot olvasztanak-pirítanak.

A marshmallow nemcsak a Hálaadás egyik kedvence. Húsvétkor szintén millió számra fogynak a pillecukorból készült húsvéti csibék, az úgynevezett Marshmallow Peeps-ek.

Amint említettem, a pillecukor nem csupán az ünnepnapok, de a hétköznapok szerves része is. Roppant kedveltek a gyerekek, de a felnőttek körében is egyaránt, a pillecukorral megszórt forró kakaóitalok. A legismertebb és legkelendőbb a SwissMiss-féle instant forró csoki, de persze ezt otthon is könnyen elkészíthetjük. Amint látjátok, ebben az esetben a marshmallow a tejszínhabot is könnyedén helyettesíti. Az amerikaik szerint a forró csokoládé kifejezetten finomabb így.

S végezetül, álljon itt a marshamallow-k legdurvábbika, már ami az egészségtelenséget illeti. A marshmallow krém, vagyis a marshmallow fluff. Egy üveg diabetikus kóma, ahogy sokan emlegetik. De milyen finom is! A marshmallow fluff szintén tipikus amerikai találmány, gyártását Massachusetts-ben kezdték.  A krém úgy készül, hogy a pillecukor készítése során a masszához tojásfehérjét és további habosító anyagokat adnak, így a termék kenhető, krémes állagú marad. Az első marshmallow fluff-ot tartalmazó recept 1896-ből származik, így még azt sem mondhatjuk, a marshmallow fluff a modern kor gyermeke.

A marshmallow fluff felhasználásával készülő legnépszerűbb recept egy egyszerű szendvics, mely a fluffermutter névre hallgat. (Újabb szóösszerántás.)  A szendvics hivatalosan a Massachusetts Állam Szendvicse elnevezést is magáénak mondhatja. Két szelet kenyér, - a mogyoróvajas-szőlőlekváros szendvics analógiájára - itt az egyik szeletet marshmallow fluff-al, míg a másikat mogyoróvajjal kenik meg, majd egymásra helyezik. A Nutella rajongói persze a mogyoróvajat azonnal Nutellával helyettesítették, így szinte azonnal visszajutottunk a S'mores ízvilágához.

Az egészséges táplálkozás hívei otthon is elkészíthetik a pillecukrot, így jóval kevesebb mesterséges anyag kerül a receptbe.

A marshmallow évszázadok óta az egyik legkedveltebb amerikai édesség és ez bizonyára így is marad. A marshmallow íze, illata az ünnepeket, a barátokkal, családdal együtt töltött időt juttatja eszünkbe. Nem véletlen, hogy a híres Slatkin&Co gyertyagyár egyik legnépszerűbb terméke (a Bath&Body Works üzleteiben vagy online kapható) a marshmallow fireside (pillecukorros tábortűz) nevet viselő gyertya.

Ha Amerikában jártok és kedvelitek az édességet, mindenképp kóstoljátok meg valamelyik vagy inkább valamennyi marshmallow terméket! Nem bánjátok meg, ígérem. ;)

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (140) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (14) Szépségápolás (15) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (254) Gasztronómia (539) Gazdaság (657) Politika (1578) Mozi világ (440) Belföld (6) Életmód (1) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (171) Mondom a magamét (5236) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Jobbegyenes (2010) Sport (729) Egészség (50) Vetítő (37) Kultúra (6) Nagyvilág (1454) Tv fotel (65) Mozaik (83) Irodalmi kávéház (505)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>