Ma 2021 április 17. Rudolf napja van. Holnap Andrea, Ilma napja lesz.
e895f8a7d835b14362ef6f7706292fa3.jpg

Amerikából jelentem CXXIV. - A Macy's Hálaadás napi parádéja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A manhattani Macy's nagyáruház Hálaadás napi parádéja vezeti be Amerikában az úgynevezett Holiday Season-t, az Ünnepi időszakot.

Hálaadás, Black Friday (Fekete Péntek), Yule, Hanukkah, Kwanzaa, Karácsony és Újév, valamennyi nevezetes nap ennek az ünnepkörnek a része.

A Macy's Hálaadás napi parádéja patinás, 85. születésnapját ünnepelte ebben az évben. A tradíció egészen a 20-as évek elejéig nyúlik vissza, pontosan 1924-ig, amikor az első, akkor még nem hivatalos mulatság zajlott. A New York-i Macy's áruház dolgozói ekkor még szinte valamennyien első generációs bevándorlók voltak, akik Hálaadáskor nagystílűen akarták megünnepelni szerencséjüket, új életük kezdetét az Új Világban. Első alkalommal a felvonulás a Harlemből, a 134. utcai Macy's elől indult és haladt a 34. utcában található Macy's Nagyáruház elé. A dolgozók és a fogadott mulattatók jelmezes kavalkádját a Central Park állatkertjéből kölcsönzött állatok, kisebb-nagyobb léggömbök és fúvószenekarok tették vidámabbá. Az első parádé végét, s azóta is minden egyes alkalommal, Santa Claus bevonulása jelezi. Az elsöprő sikert látva, a Macy's úgy döntött, minden egyes évben megrendezik az ünnepséget. 1927-ben hivatalosan is tradíció született, melyet azóta Emmy díjjal is kitüntettek, elismerve a parádé valóban magas színvonalú, szórakoztató produkció.

]]>]]>]]>]]>

Ugyanebben az évben az élő állatokat hatalmas lufi figurákkal helyettesítették, melyeket eleinte levegővel, majd héliummal töltöttek meg. Az első években, a felvonulás végeztével a hatalmas lufikat szélnek eresztették, így azok pár napig még New York felett lebegtek. A Macy's belevarrta a címet és ajándékutalvánnyal jutalmazta azokat, akik visszajuttatták az égből pottyant léggömböket.

A II. Világháború, mind sok minden más közösségi eseménynek, a Hálaadás napi parádénak is átmeneti szünetet hozott, nem csupán közbiztonsági okokból, de a héliumra, a ballongumira a hadigépezetben nagyobb szükség volt.

]]>]]>]]>]]>]]>]]>

1945 Hálaadás napján a tradíció újra életre kelt. Hatalmas parádéval ünnepelték meg nem csupán a háború végét, de a vidámság, a felhőtlen ünneplés visszatértét is. 1945 óta a parádé útvonala nem változott, csupán a biztonsági intézkedések változtak, melyekkel a léggömbök és lebegő figurák okozta baleseteket akarták kizárni. Az egyik legismertebb, de szerencsére ártatlan baleset 1957-ben történt, amikor is egy váratlan felhőszakadás megtöltötte Popeye sapkáját, mely a hirtelen súly alatt megingott és több száz liter víz a nézősereg nyakába zúdult.

]]>]]>]]>]]>

Természetesen a parádé legnagyobb attrakciói kicsik és nagyok körében egyaránt ezek a jól ismert rajz és reklám figurák után készült lebegő lufióriások. A legismertebbek közül az első csatlakozó 1934-ben Mickey Mouse volt, mellyel kezdetét vette a Macy's és a Walt Disney stúdió együttműködése. A legismertebbek: Popeye, Superman, Donald Kacsa, Maci Laci, Garfield, Breki, Pókember, Babar, Tapsi Hapsi, Rózsaszín Párduc. Az évek során az álladó őstagok mellé vagy helyett éppen divatos, új figurák is kerülnek. A számítógépes játékok elterjedésével megjelent Sonic és Mario, a rajzfilmfigurákhoz pedig napjaink hírességei csatlakoztak: Spongya Bob, Shrek, Kung Fu Panda, Charlie Brown, Stewie a Family Guy-ból és persze az ázsiából érkezett kedvencek sem maradhattak ki. Pokémon, Pikachu és Hello Kitty is a parádé vidám színfoltjaivá váltak.

]]>]]>]]>]]>]]>]]>

A Hálaadás napi parádé két ]]>portmanteau]]>-val, vagyis két szóösszerántással is megajándékozta az amerikai angol nyelvet. A falloon a float és a balloon szavak kereszteződéséből létrehozott szó, melyet a föld felett sikló léggömbökre alkalmaznak, míg a balloonicle a balloon és a vehickle szavak összevonásával jött létre. A ballonicle kifejezés azokra a léggömbökre vonatkozik, melyek motorral ellátott járművekre épülnek. Ezekhez nincs szükség léggömbtartókra, a vezető  a léggömb alatt található járműben ül és vezeti azt. Az első falloon-t 1969-ben láthatta a közönség, s a mai napig ez a hatalmas Hálaadás napi pulyka indítja a felvonulást. A falloon-ok a Lincoln Alagúton keresztül érkeznek Manhattanba, még a parádé előtti este.

]]>]]>]]>]]>

A léggömbök mellett táncos, zenés produkciók is részt vesznek a parádén. Középiskolák cheerleader csapatai, fúvószenekarok, táncos produkciók tarkítják a lufik felvonulását. Rajtuk kívül minden évben neves fellépői is vannak az ünnepségnek. Énekesek, színészek és egyéb hírességek teszik a parádét még vonzóbbá. Ők a Macy's Nagyáruház előtt szerepelnek. Az énekesek legtöbbször playback-ről, hisz ezt máshogy nem is lehetne megoldani. Később valamennyien egy-egy fallon-on foglalják el a helyüket és onnan köszöntik a parádé útvonala mellett álló népes közönséget.

]]>]]>]]>]]>

Ez évben, mint minden alkalommal, már kora reggel újrakelt Amerika lakossága, hogy részt vegyen a parádén. Korán kell kelni, hisz nagy a forgalom, a jó helyekért bizony meg kell küzdeni. Nemcsak New Yorkból, de az ország másik feléből is sokan érkeznek a neves eseményre. Sokak számára ez egyetlen alkalom az életben, melyet nem szeretnének kihagyni. A felvonulás útvonalát természetesen a rendőrség kora reggel lezárja. Az utak két oldalán kordon mögött gyülekezik a lelkes nézősereg. Ebben az évben több mint egy millió nézője volt a felvonulásnak. Az NBC televízió közvetítésébe pedig több mint 50 millióan kapcsolódtak be. A fellépők között volt Daniel Radcliffe, Mary J Blige, Avril Lavigne, Neil Diamond, a Szezám utca és a Muppet Show teljes csapata és Miss Amerika. A neves előadók mellett 11 zenekar és 1600 cheerleader is emelte az esemény hangulatát.

]]>]]>]]>]]>]]>]]>

Az első képen Neil Diamnond, a másodikon Miss Amerika, vagyis Teresa Scanlan, a harmadikon Mary J Blige látható.

]]>]]>]]>]]>

A léggömb sztárok közé 18 év szünet után visszatért Sonic, a sündisznó és Tim Burton, filmrendező is hatalmas meglepetéssel szolgált. Megszületett B. Boy, vagyis Balloon Boy, a kissé morbid külsejű, ám érző lelkű karakter. B. Boy története nem kifejezetten vidám, ám mit is várhatnánk a komor, baljós hangulatú filmjeiről nevezetes alkotótól. "B. Londonban, a Great Ormond Street Kórház Gyermekosztályán született, beteg kisgyermekek partiján kidurrant lufik darabjaiból. Arca varrásokkal teli, fogai ginbe-gurbák. Visszataszító külseje miatt nem engedik a beteg gyerekek közelébe. Egész nap magányosan bóklászik a kórház falai között, s gyakran nézi a Piros Lufi című filmet, s arról álmodik, egyszer ő is a levegőbe emelkedhet. Most megtörtént a csoda. "Amikor a Hálaadás napi parádé rendezői felkértek egy ballon tervezésére, tudtam, eljött B. Boy ideje. Valószínű az egyik manhattani bérház egyik emeletéről nézem majd alkotásom bemutatkozását. Nagy megtiszteltetés ez nekem." - nyilatkozta a rendező a New York Times-nak.

]]>]]>]]>]]>]]>]]>

Ebben az évben csatlakoztunk sógoromékhoz, aki a NYPD tagja. Általa VIP helyünk volt a Times Square-en, így készíthettem ezeket a közeli felvételeket. Aki úgy dönt, részt vesz a parádén, mindig készüljön elemózsiával, innivalóval és rengeteg meleg ruhával. Manhattanben csípős, hideg a november. Aki teheti, ülőalkalmatosságot is hozzon magával, különösen, ha gyerekek is vannak a társaságában. A felvonulás 9 órakor indul a Central Park West-ről és általában 3 órás, így az, hogy mennyit kell ácsorognunk, attól függ, hol találunk megfelelő helyet magunknak.

]]>]]>]]>]]>

Akit inkább a kulisszák mögött zajló események érdeklik jobban, az vegyen részt a léggömbök felfújásának ceremóniáján, mely egy nappal a parádé előtt zajlik a 77. és 81. utca között, a Central Park West és Columbus Avenue által határolt területen. A helyszínre délután 5 óra után érdemes érkezni, ilyenkor már kezdenek a léggömbök alakot ölteni.

]]>]]>]]>]]>

A Macy's Hálaadás napi parádéja, valódi parádé. Vidámság és felhőtlen szórakozás. Rengeteg vidám ember, kicsik és nagyon, fiatalok és idősebbek. Mindenhonnan  'boldog Hálaadást', 'kellemes ünnepeket' kiáltások hallatszanak, mosoly és felhőtlen arcok. Az anyukákat csupán az a tudat szomorítja, hogy még előttük áll a Hálaadás napi vacsora főzése, de ahol az apukákat is be lehet szervezni, ez sem okozhat gondot. A hangulat emelkedett és valóban tökéletes bevezetése az ünnepi időszaknak, mert ne feledjük, amint elhalnak a parádé utolsó hangjai, megkondulnak a karácsonyi harangok.

]]>]]>]]>]]>

Még több videót, illetve ezeket nagyobb méretben a ]]>You Tube csatornámon]]> közvetlen vagy a felvételek címére kattintva, a linken keresztül a You Tube-ra eljutva lehet megtekinteni. A videofelvételeken a következő események láthatóak:

Sonic visszatér. Önmozgó barikád.

Hello Kitty. Santa Claus bevonulása.

Egy kis személyes. A Hálaadás napi pulyka bevonulása.

Forrás:]]> Macy's Thanksgiving Parade History]]>

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Egészség (50) Sport (729) Irodalmi kávéház (505) Tereb (140) Gasztronómia (539) Életmód (1) Szépségápolás (15) Heti lámpás (254) Mozaik (83) Politika (1578) Rejtőzködő magyarország (171) Belföld (6) Emberi kapcsolatok (36) Titkok és talányok (12) Történelem (14) Mondom a magamét (5229) Gazdaság (657) Nagyvilág (1454) Jobbegyenes (2008) Kultúra (6) Autómánia (61) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Vetítő (37)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>