Ma 2020 november 28. Stefánia napja van. Holnap Taksony napja lesz.
2e46e820d5feb0db0e35b8a284b67d29.jpg

Amerikából jelentem CXV. - Irene a kegyetlen

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nem volt szándékomban még egyszer szóba hozni Irene-t, elvégre élőben "közvetítettem" az eseményeket, másrészt biztos vagyok benne, hogy mindenhol erről lehetett hallani az utóbbi napokban.

Viszont olyan sok kedves, megható üzenetet kaptam, olyan sokan kérdeztétek, hogyan állnak a helyreállítási munkálatok az országban és a saját házunk portáján, hogy meggondoltam magam. Másrészt pedig rengeteg linket, forrásanyagot küldtetek nekem és kérdeztétek, valóban igaz-e, amit egyes magyar források írnak arról, hogy az Irene hurrikán nem is volt "igazi" hurrikán, csupán egy trópusi vihar és hogy nem okozott különösebben nagy kárt, vagyis az egész felesleges pánikkeltés volt.

"Az első becslések szerint a vártnál jóval kisebb károkat okozott a trópusi viharrá szelídült Irén."-írja az egyik hazai internetes portál. Mások azt tartják furcsának, hogy a magyar sajtó elakadt a 9 halálos áldozatnál, illetve "a károk rendbehozatala beletelhet akár egy hétbe is" kijelentés szintén többeknek megütötte a fülét. Ám a legnagyobb felháborodást az keltette, hogy a leglátogatottabb híroldalak ilyen és hasonló képeket hoztak az Irene hurrikán okozta károkról. Valamennyi Manhattan környékéről származik. Néhány letört ág, egy-egy kidőlt fa. Sehol egy kép, mely a valódi helyzetet, a döbbenetes rombolást mutatná be.

]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>

Több olvasó arra panaszkodik, hogy egy magyar portálon sem talál naprakész híreket az Irene utáni állapotokról. Az utolsó bejegyzések a vihar utáni első egy-két napról szólnak, azóta elhallgattak a híradások. Az üzenetekre reagálva megpróbálok összefoglaló képet adni nektek az Irene okozta károkról és természetesen feltöltök néhány képet is, melyek hűen bemutatják, milyen döbbenetes erejű is volt, ez a "csupán" 1-es erősségű hurrikán és milyen hatalmas pusztítást végzett a keleti parton. A képeket kérlek, nagyítsátok ki.

]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>]]>

Az Irene hurrikán pontosan egy héttel ezelőtt érte el az amerikai kontinenst Észak-Karolina partjainál, 150km/h-s sebességgel, vagyis 1-es kategóriájú hurrikánként. Annak ellenére, hogy 5 államban (New York, New Jersey, Virginia, Maryland és Észak-Karolina) hirdettek szükségállapotot és több mint 2 millió embert telepítettek ki, a viharnak 43 halálos áldozata lett. Szeptember 1-én még 3 millió amerikai háztartás volt elektromos áram nélkül, csak Virginiában 13 település még mindig megközelíthetetlen, New Jerseyben augusztus 31-én, 4 nappal a vihar után, még 700 családot kellett csónakkal kimenteni. Connecticutban 1000 út vált használhatatlanná. Több millió ember élete változott meg gyökeresen és itt nem csupán a házak, a vagyontárgyak elvesztéséről van szó, de teljes egzisztenciájuk került veszélybe, hisz munkahelyek tűntek el a föld felszínéről. S ha már a föld felszínéről van szó, az Irene hurrikán átrendezte Észak- Karolina partvonalát is. Irene Coney Island-en ért partot New York államban és ekkor fokozták le trópusi viharrá, mivel a széllökések nem haladták már meg a 104 km/h-t.

]]>]]>]]>]]>

]]>]]>

 

 

 

 

 

Ma, egy héttel a hurrikán után 580 ezer amerikai (13 ezer Long Island-en) még mindig áramellátás nélkül van, barátoknál tisztálkodik. Több millióan laknak még mindig átmeneti otthonokban, családtagoknál, barátoknál. Köztünk vagyunk mi is. Anyósomékhoz mentünk, mivel még a hurrikán érkezése előtt kitelepítettek minket. Az amerikai kitelepítést ne úgy tessenek elképzelni, mint otthon. Nem jönnek buszok, nincs szervezett akció, kötelezően betartandó szabályok, csupán kijelölt útvonalak vannak, melyeken elérhetőek a menhelyek, ideiglenes szállások. A családok a saját járművükön távoznak, azt és annyit visznek magukkal, amennyit szeretnének, amennyit tudnak. A kötelező kitelepítés arra vonatkozik, hogy amennyiben valaki úgy dönt, nem hagyja el az otthonát a felszólítás ellenére sem, nem küldenek érte mentőcsapatokat akkor sem, ha segélyhívást küld.

]]>]]>]]>]]>

A hurrikán elvonulása után a tilalmat feloldották, mi is visszamehettünk megnézni a házunkat, felmérni a károkat. Mivel albérletben lakunk, az eltakarítási munkálatok, a biztosítóval való tárgyalás mind a főbérlő dolga, ám a mi esetünk kicsit más, mivel főbérlőink jóval 70 fölött vannak és párom már több mint 15 éve bérlő náluk, így inkább családtagok vagyunk, mint bérlők. A munka oroszlánrésze így ránk hárul. A veszteségünk jóval nagyobb, mint eredetileg hittük. Ugyan van albérleti biztosításunk, ez viszont nem fedezi a természeti katasztrófa által okozott áradást. Mivel a víz a lagúna vízszintjének drasztikus megemelkedésével jutott a házba, a biztosító nem fizet. Állnák a költségeinket, ha csőtörés árasztotta volna el a házunkat, esetleg a hurrikán szele tépte volna le a tetőt és a víz ott jött volna be. Így marad a főbérlőnk háztulajdonosi biztosítása, mely fizet áradás esetén, hisz a ház ártéren található. Hogy mennyit, még nem tudjuk. Elég lesz-e vajon mind két családnak a felújításra, tudunk-e belőle új bútorokat venni, nem lehet még megmondani. A következő képek a házunk környékén készültek.

]]>]]>]]>]]>

]]>]]>

 

 

 

 

 

 

 

Elvesztettük az egész alsó szintet. Nappalit, konyhát, fürdőszobát. Fel kellett tépni a szőnyegeket, fapadlót, kerámialapokat. A víz a falakba is beszivárgott, így a házat egészen a szerkezetig le kell bontani bizonyos helyeken. Újra szigetelni, falazni, festeni. Hatalmas páraelszívók dolgoztak a házban három éjjel-három nap. Mentettük, ami menthető. Minden nap munka után hajnalig a házban voltunk. A lagúna vize, mivel ember építette csatornarendszerben halad a házak között, nem nevezhető élővíznek, hiába élnek benne állatok. Ezzel azt szerettem volna mondani, hogy sokkal piszkosabb, sokkal veszélyesebb, mint pár blokkal arrébb, ahol már a nyílt öböl vize található. A hajókból a motorolaj, a tisztítószerek, a környék háztartási szemetje sajnos mind a lagúnába került, most pedig a házakba ömlött, így mielőtt a felújítások megkezdődnek fertőtleníteni is kell, valamint különleges anyagokkal bevonni a falakat, melyek megakadályozzák a penész és mindenféle algák növekedését.

]]>]]>]]>]]>

Hosszú, kemény hetek állnak előttünk, de ezen is túl leszünk. Reménykedünk, hogy nem kell sokáig bútorozatlan lakásban élnünk. Az év végére magyarországi látogatást terveztünk, még nem tudjuk, megvalósulhat-e. Sokan kérdeztétek, miért nem költözünk el a víz mellől. A válasz sokrétű. Röviden, még nem tudunk. Házat vásárolni a jelenlegi gazdasági helyzetben még nem tudunk. Albérletbe költözhetnénk talán máshová, viszont a jelenlegi bérleti díjért - ahogy már említettem, a főbérlők családnak tekintenek, így roppant baráti árat számolnak -, másutt csupán egy szoba-konyhát kapnánk, ami párom munkájára és az állatainkra tekintettel nem elegendő. Itt egy teljes ház a miénk. Nappali, konyha, fürdő, az emeleten háló és további két szoba. Egyik a párom dolgozószobája, a másik olyan mindenes. A másik pedig, hogy ilyen méretű természeti katasztrófa minden 20 évben következik be, legalábbis reméljük, hogy a természet nem dönt úgy, teljesen másképp viselkedik ezentúl. Való igaz, hogy nagyobb esőzések idején beázunk, de a víz eddig még soha nem jött be a lakásba, csupán az alacsonyan fekvő házrészekbe, mosókonyhába. Reméljük azt is, hogy a felújítással ez a probléma is megoldódik. Nem utolsó sorban a környék biztonságos, szép és nem esik messze sem párom szüleitől, sem a munkahelyeinktől, ami szintén fontos. Nem tudunk órákat autózni naponta. Anyósomék pedig lassan állandó segítségre szorulnak.

Hétfőn Labor Day, nemzeti ünnep, munkaszüneti nap. Talán soha nem volt ilyen csendes Long Island-en a nyár utolsó napjának megünneplése. Sok családban elmarad a kerti grillezés, hisz se grill, se kert. Ahol mégis lehet party-t szervezni, a bulizóknak biztos eszébe jutnak azok, akik most is áram nélkül nélkül vannak, esetleg menhelyeken töltik az elkövetkező napokat is.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gasztronómia (539) Szépségápolás (15) Irodalmi kávéház (492) Sport (729) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (140) Vetítő (37) Heti lámpás (246) Politika (1571) Mozaik (83) Kultúra (6) Flag gondolja (33) Egészség (50) Autómánia (61) Emberi kapcsolatok (36) Rejtőzködő magyarország (171) Gazdaság (655) Jobbegyenes (1906) Nagyvilág (1452) Mozi világ (440) Életmód (1) Történelem (14) Tv fotel (65) Mondom a magamét (4935) Titkok és talányok (12) Belföld (5)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>