Ma 2021 szeptember 25. Eufrozina, Kende napja van. Holnap Jusztina napja lesz.
b57dc0f4dafd840a636b0e3af84d13ed.jpg

Amerikából jelentem CXLIII. - Mellékes és mégsem mellékes

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Mi az a jég-szerű cucc az amerikai férfi mosdókban? Láttam a Tökös Csaj című filmben, de senki nem tudja mi az. Légyszi magyarázd el nekem. - Ezt az e-mailt kaptam, megpróbáltam rá válaszolni...

A leggyorsabb, legegyszerűbb válasz: a jég-szerű cucc jég. A legtöbb amerikai (gondolom a többi nyugat-európai helyen is) étterem, bár, egyéb nagyobb tömegeket fogadó intézmény férfi mosdójában ezt a megoldást használják higiéniai okokból. Nívósabb helyeken úgynevezett urinal cakes-eket helyeznek el a mosdóban az illatok semlegesítésére, erre azonban a fent említett helyeken nem mindig van pénz és kapacitás, így a könnyebb megoldáshoz folyamodnak, s ráadásul a jég még több mindenre is megoldást nyújt.

A urinal cake, hivatalos nevén a urinal deodorizer block jégkoronghoz hasonló wc illatosító, melyet a pisoárba helyeznek. Ezt meghatározott időközönként ki kell cserélni, akár a többi toalett fertőtlenítő-szagtalanítót, ami nem kifejezetten gusztusos tevékenység, sokan pedig kifejezetten undorodnak attól az illattól, melyet ezek a mesterséges illatosítók árasztanak néhány találat után, ezért a legtöbb mosdóban ehelyett jeget használnak, még a puccosabb helyeken is.

A jég használata több szempontból is hasznos és higiénikus. Az olvadó jég állandó lefolyást biztosít, így a rendszerben sosem pang az 'anyag'. A jég lehűti a közvetlen környezete levegőjét, a fizika szabályai szerint a hűvös levegő leszáll, így az illatok kevésbé terjengenek a mosdóban. Ugyanez a hideg levegő elijeszti a szemtelenebb, mosdóban csellengő legyeket is. A jeget nem kell cserélni, így sokkal praktikusabb és olcsóbb, csak rá kell lapátolni egy adaggal, ha már fogyóban van. Be kell látnunk, hellyel-közzel a férfiak illemhelyen való viselkedése hagy kivetnivalót. Ez a megoldás erre is jó. Azokon a helyeken főleg, ahol nincs automatikus öblítés, nem is beszélve arról, hogy áramszünet esetén az egyáltalán nem működik, míg a jég kitart egy jó darabig.

Pszichológiai megfigyelés az a mókás tény, hogy a férfiak szeretnek rajzolgatni a pisivel a hóba, jégbe. Vagyis a jéggel feltöltött kagylóba szívesebben beletalálnak, ahogy egy férfiember megfogalmazta, 'jópofa, ahogy elszíneződik a jég és olvadozik a pisimtől', vagyis ismét a higiénia. Kevesebb lesz a mellétalálat, nem is beszélve arról, hogy sok esetben, főleg bárokban,  discokban, nemcsak pisi kerül a pisoárokba. A jég ilyenkor talán még nagyobb szolgálatot tesz, mint általában. A hideg azt is megakadályozza,  hogy az egészen elvadult egyedek a nagydolgukat végezzék azon a helyen, ahol csakis a kicsit illik.

Most pedig jöjjön a további illemhely illemtan.

Az angol nyelvnek meglepően sok kifejezése van a mellékhelyiségre. Ebben a bejegyzésben csak az amerikai angol  kifejezések találhatóak. Ha valaki ismer, hallott másikat, kérem írja meg,  milyen helyzetben, hogyan illik használni, hadd legyen teljesebb a lista.

 

 

Jöjjenek a beígért kifejezések.

A hivatalos elnevezés toilet, ám a hétköznapi társalgásban ritkán használják, néhány helyen, helyzetben, egyes államokban akár illetlennek is hangozhat.

W.C. - A Water Closet rövidítése és annak ellenére, hogy angol eredetű szó, hazájában és Amerikában használják a legkevésbé. Amerikában az európai bevándorlók nevezik így a mellékhelyiséget, franciák, norvégok, németek, dánok, magyarok, ám hamar áttérnek az itteni variációkra, mivel annyira nem honos ez a rövidítés.

potty - Kisgyerekek használják illetve szüleik, a bili megfelelője, kedves, játékos elnevezés, mely a pot szóból ered, amely szintén a mellékhelyiség szó kifejezése.

throne - trón, ahogy a magyar nyelvben is használjuk

A bathroom/washroom illedelmes kifejezések, használatuk abból ered, hogy Amerikában a legtöbb helyen a wc mellett kézmosási, felfrissülési lehetőség is van.

crapper - Thomas Crapper angol vízvezetékszerelő és feltaláló neve után, mondja a városi legenda, de ez ennél sokkal egyszerűbb. A szó eredetije, mondjuk úgy, egyidős az emberiséggel. Thomas Crapper véletlenül valóban vízvezetékszerelő volt, több újítást is bevezetett, ám a vízöblítéses wc feltalálása nem az ő nevéhez fűződik.

shitter, pisser - Nem éppen illedelmes verziók ezek sem, eredetük a crapper-hez hasonlóan a szótőből származik.

john - baráti társaságban is használható kifejezés, az 1920-as évek óta van jelen az amerikai angolban. Sir John Harrington nevéből. Ő volt az, aki az első vízöblítéses wc-t kifejlesztette.

outhouse - idősebb generáció szóhasználata, még abból az időből, amikor ki kellett menni, amikor ki kellett menni.

restroom - a legilledelmesebb kifejezés, hisz szinte nem is arról beszélünk, amiért valóban kimegyünk. Formális társaságban, bárhol használhatjuk annak veszélye nélkül, hogy megbántunk valakit. S ha még ennél is illedelmesebbek és nőiesebbek akarunk lenni, akkor hölgyek esetében a powder room/lady's room kifejezéseket is használhatjuk, melyek a Viktoriánus korból maradtak ránk és kerültek az amerikai angolba.

A can szó az 1950-es években került a szlengbe a mellékhelyiség kifejezésére.

latrine - a hadseregtől átvett kifejezés, melyet főleg a szárazföldi seregben illetve a légierőnél használnak, ennek a tengerészetnél használatos változata a head.

lavatory - a legtöbbször iskolában a gyerek kéretőznek ki ezzel a kifejezéssel

privy - régies kifejezés, még a skót bevándorlók hozták magukkal Amerikába, a private/privát/zártkörű szó rövidítése

the oval office - az elnök irodájából ered a kifejezés

Sose feledjük, Amerika hatalmas, amelyik kifejezés délen elfogadott, északon, lehet nem ismerik, vagy esetleg illetlen és fordítva is igaz. Összefoglalásképp, ha biztosra akarunk menni, használjuk ezen három kifejezés egyikét-restroom, bathroom, washroom-, ezekkel egyetlen társaságot sem sértünk meg, nem okozunk megrökönyödést. Általánosságban mondható, ha otthon, barátoknál, magánterületen vagyunk, akkor a bathroom, ha közintézményben, akkor a restroom kifejezés használatos.

 Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (255) Irodalmi kávéház (505) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1578) Titkok és talányok (12) Gazdaság (662) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1458) Jobbegyenes (2117) Belföld (6) Tereb (138) Flag gondolja (33) Egészség (50) Életmód (1) Kultúra (6) Vetítő (30) Mozaik (83) Mozi világ (440) Történelem (14) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Mondom a magamét (5589) Szépségápolás (15) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>