Ma 2020 február 26. Edina napja van. Holnap Ákos, Bátor napja lesz.
a37d434795355f1f8ae552edf2fcc578.jpg

Amerikából jelentem CXIX. - A Montauk szörny legendája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Megígértem, hogy nem beszélek többet a hurrikánról, viszont máris megszegem az ígéretem, mivel Irene újabb meglepetéssel szolgált. Ebben az esetben azonban egészen másról van szó, mint az utóbbi hetek tragédiái. Irene újra beszédtémává tette a Montauk szörny legendáját.

Nincs az a New York-i, aki ne ismerné a Montauk szörnyet és ne lenne meg róla a saját véleménye. Kíváncsi vagyok, mire a bejegyzés végére érek, Ti mit gondoltok. Legenda, szóbeszéd, csupán a képzelet műve, ügyes számítógépes munka vagy van reális, természettudományos magyarázat? Vagy esetleg más erők is közre játszanak?

A történet 2008 júliusában kezdődött, amikor egy Long Island-i városka, bizonyos Montauk partjainál egy különleges tetemet vetett partra az óceán. A parton sétáló helyi lakosok találtak rá a furcsa lényre és a hír hamarosan bejárta a környéket. Rengetegen látták és fényképezték le az erősen rothadó jószág maradványait és egyben valamennyien megegyeztek. Történetesen abban, hogy a tetem semmire sem hasonlít, fogalmuk sincs, mit vetett partra a víz. Ezekben a napokban vendégeskedett rokonainál a ]]>Montauk Monster.com]]> weboldal gazdája, Nicky Papers is, aki szintén saját szemével látta a jószágot.

Az állat teteme titokzatos körülmények között, valószínű az éj leple alatt eltűnt. Egyesek szerint egy helyi lakos vitte magával, míg mások katonai járművet véltek látni a parton. Talán éppen a különleges körülményeknek köszönhetően, a Montauk Monster legendája rövid idő alatt bejárta a helyi médiát, majd bekerült az országos hírek közé, s viszonylag hamar világszerte beszédtéma lett a Long Island-i szörny. A tetemet hivatalos hatóságok nem vizsgálták, a tudósok csupán a fényképek alapján tudtak álláspontot foglalni.

A szemtanúk szerint az állat nagyobb macska méretű volt és leginkább kutyára hasonlított, ám ezt azonnal kizárta a tetem lába, az ujjak felépítése. Ezek alapján jóval valószínűbb, hogy mosómedve lehetett. Ennek azonban ellentmondott a koponya formája, illetve a test és a farok felépítése. Később a bokszer kutya elmélet következett, melyről azonnal kiderült, hogy helytelen, hiszen a fogazat egyáltalán nem felel meg a kritériumoknak. Legalábbis a szakértők egy része ebben állapodott meg. Mi több, az állat fogazata egyetlen ma ismeretes állatfaj fogazatával sem egyezik meg. Egy azonban tény, a tudományos magyarázat hiánya, a találgatások tökéletes táptalajt biztosítottak a Montauk szörny városi legendájának.

]]>]]>De valójában mi okozta a zavart, mi tette nehézzé az egyértelmű állatfaj meghatározást? Először is az a tény, hogy a tetem elég hosszú ideig a vízben, illetve a vízparton ki volt téve a természeti elemeknek, vagyis erősen rothadó állapotban találtak rá. A biológusok munkáját nehezítette az a tény is, hogy csupán fényképeket láthattak. Azonban a képek nagyon jó felbontásúak és szinte minden szögből elég jól látható az állat. A legnagyobb kavarodást azonban a tetem vizsgálata során kapott, egymásnak ellentmondó tények okozták. Melyek ezek?

Míg az alsó állkapocs hegyes fűrészfogakból áll, addig a felső állkapocs csontos, kampós csőrben végződik. Ez azonnal elveti a kutya, illetve a mosómedve ötletet és inkább rágcsálóra, esetleg teknőcfélére utal, mely esetleg elvesztette a páncélját. A test robusztus, zömök, a végtagok ellenben gyengék és karcsúak. Az ujjak is kecsesek, vékonyak és hegyes karmokban végződnek. A hosszú, vékony farok megfelel a fej és a nyak együttes hosszúságának. Az állat minden bizonnyal ragadozó emlős lehetett, azonban a teljesen szőrtelen test és a csőrszerű állkapocs újabb értetlenséget okoz.

]]>Darren Naish]]>, őslénytankutató és biológus a Montauk szörnyről írt cikkében így ír:"Évtizedek óta tanulmányozom a tenger által kivetett állatok tetemeit. Kutyák, macskák, egyéb emlősök. Valamennyi a Montauk szörnyhöz hasonlóan, a vízben töltött napok alatt elveszíti a szőrzetét, felfúvódik, groteszk alakot ölt, azonban a fajmeghatározás mindig kétséget kizáró. Nem úgy a Long Island-i tetem esetében. Én a mosómedve elmélet pártján állok."

]]>]]>

 

 

 

 

 

 

 

A tudósok véleménye Darren-hez hasonlóan megoszlik. William Warren a Stony Brook Egyetem tengerbiológus professzora így nyilatkozik:"Azt nem tudom, mi ez az állat, azt viszont igen, hogy mi nem. Nem kutya, habár a testalkat és a méret megfelelő, a lábak, a lábujjak és a szemgödör nem jellemző. Nem lehet mosómedve, mivel a lábak túl gyengék és hosszúak. Nem teknős, hisz fogazata van, se nem rágcsáló, mivel hiányzónak az elülső, rágcsálókra jellegzetes kapafogak. Hogy őszinte legyek, engem birkára emlékeztet, de a hegyes fogak megint nem illenek a képbe."

Larry Penny, az East Hampton-i természetvédelmi terület igazgatója a mosómedve felé hajlik, arra emlékeztetve minket, hogy a mosómedvék gyakran mennek ki a mocsaras területre elpusztulni. Valószínű ebben az esetben is ez történt, az óceán árja pedig magával ragadta az állatot.

Mr Arkian, a Long Island-i állatkert igazgatója azonban nemes egyszerűséggel így szólt:"Ilyen állat nem létezik!"

]]>]]>

 

 

 

 

 

Miután a tudósok nem jutottak közös véleményre, a közvélemény egy része maradt a "természetfeletti" magyarázatnál, mondván, számos olyan lény létezik, melyekről nincs tudomásunk, melyek csupán egyszer-egyszer kerülnek az emberek szeme elé. A Montauk-i tetem a Loch Ness-i szörnyhöz hasonló legendává vált. Mások úgy vélik, ügyes Photoshop munkáról van szó. Az emberek nagy része azonban nem városi legendát, sokkal inkább összeesküvés elméletet emleget, amikor a Long Island partjainál kivetett furcsa, meghatározhatatlan fajú tetemek szóba kerülnek. Tetemeket írok, mivel nem csupán egy ilyen állat hulláját, de több tucat hasonlót sodort azóta partra az óceán a sziget északi partjainál, nem messze Plum Island-től. A szigeten szigorúan titkos, állatkutatásokra szakosodott, kormány által finanszírozott munkálatok zajlanak. Hogy pontosan mi folyik ezen az elzárt kis szigeten, szinte senki nem tudja (hamarosan írok erről is), viszont az emberek nagyon is elképzelhetőnek tartják, hogy az eldeformálódott állatok ebből az intézetből származnak.

Ezt az elméletet támaszthatja alá az a tény is, hogy "újabb" Montauk szörnye van Long Island-nek. Az egy hónapja az Amerika Keleti Partjánál tomboló Irene hurrikán okozta magas vízállás Plum Island-et is elöntötte. Órákkal a víz visszavonulása után ezt a tetemet találta egy helyi lakos.

]]>]]>

 

 

 

 

 

 

 

Ismét az egymásnak ellentmondó külső jegyek. Medve? Farkas? Vagy egy újabb Chupacabra? Medvék és farkasok ugyan nem élnek Long Beach környékén,  Chupacabra-t pedig eddig még nem láttak New York-nak még a környékén sem. A DNS vizsgálatok eredményét még nem hozták nyilvánosságra. Marad a misztérium, mert titkok nélkül sokkal unalmasabb lenne Long Island-en az élet.

Ti mit gondoltok? Léteznek Loch Ness-i szörnyek? Génmanipuláció vagy Photoshop? Vagy egyik sem, csupán az emberek ösztönös érdeklődése és vonzalma a titokzatos lények iránt?

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (479) Rejtőzködő magyarország (171) Történelem (13) Jobbegyenes (1693) Szépségápolás (15) Flag gondolja (33) Tv fotel (65) Heti lámpás (232) Gasztronómia (539) Kultúra (4) Autómánia (61) Tereb (139) Nagyvilág (1446) Mozaik (42) Mondom a magamét (4335) Alámerült atlantiszom (142) Belföld (5) Életmód (1) Gazdaság (639) Politika (1571) Vetítő (37) Emberi kapcsolatok (36) Sport (729) Mozi világ (440) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>