Ma 2021 október 20. Vendel napja van. Holnap Orsolya napja lesz.
03e6d4736d3140cd1501f585dd29ee12.jpg

Amerikából jelentem CX. - A szarvas teliholdja

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A telihold varázslatos, hatalmas erővel bíró természeti jelenség. Az embert ősidők óta fogva tartotta az ereje, titokzatossága, s mint minden ilyen, különleges bánásmódban részesült.

Az évezredek során az ember megfigyelte, néven nevezte minden változását, misztérium szintre emelte, varázserőt és mágiát társított hozzá. A pogány világ még tisztelte a természetet, erejének behódolt, kérte közbenjárását. A ma embere meg akarja fejteni a titkot, mögé akar látni a misztériumnak, de a telihold nem könnyen adja be a derekát. Ma is rácsodálkozunk, viccesen figyelmeztetjük barátainkat, nehogy vérfarkassá váljanak ezen az éjszakán, titokban azonban beleborzongunk a gondolatba, mert hátha mégis...

Az amerikai földrészen élő őslakosok szintén mágikus erővel ruházták fel a teliholdat és nem feledkeztek meg arról, hogy az év minden egyes holdtöltéjének külön nevet is adjanak. Az elnevezések segítették őket abban, hogy követni tudják az évszakok váltakozását, az évek múlását. A nyelvészet tudománya szerint az Algonkin indiánok szóhasználata terjedt el leginkább, ezt használja az amerikai angol a mai napig. Az európai telepesek átvették az indián neveket, de maguk is megalkották saját telihold-szótárukat. Mint említettem, az indiánok alkotta nevek a mai napig használatosak és ismertek, így hírekben, az időjárás jelentésben is teljes természetességgel használják, tehát érdemes a telihold amerikai elnevezéseinek egy kis időt szentelni. Kezdjük máris a júliusi éjszaka teliholdjával.

Július - The Full Buck Moon -  A Szarvas Holdtöltéje -  A telihold nevét a szarvasok agancsáról kapta. Júliusban a hímek új, bársonyos agancsot növesztenek, ez indította az indiánokat a névválasztásra. A Szarvas Teliholdja az Algonkinok szerint roppant férfias, erős telihold. Júliusi teliholdkor érdemes több energiát fektetni a fizikumot, megjelenést érintő feladatokba. Ilyenkor jó diétát, edzésprogramot kezdeni, de roppant alkalmas a lakásfelújítás elkezdésére is.

 

Augusztus - The Full Sturgeon Moon - A Kecsege Teliholdja - Ezt a teliholdat a Nagy Tavak környékén élő horgász törzsek nevezték el arról a nagytestű halról, melyet augusztusban a legkönnyebb fogni. Az indiánok ebben a hónapban adtak hálát a szellemeknek, de ilyenkor ünnepelték a családokat is. Az augusztusi telihold estéjén mi is adjunk számot az eltelt időszakról, jutalmazzuk meg magunkat egy jó vacsorával, egy könnyű esti olvasmánnyal. A Kecsege Teliholdja vöröses fényt áraszt, ahogy a fénysugarak megtörnek a fülledt, párás, nyári levegőben.

 

Szeptember -The Full Corn Moon -  A Kukorica Teliholdja - Nevéből eredően az indiánok legfőbb eleségének, a kukorica betakarításának hónapja. A szeptemberi telihold a 'letting go', az eleresztés ideje. Ilyenkor rituálisan bocsátottak meg egymásnak az ellenségeskedők. Mi is engedjük el sérelmeinket, bocsássunk meg egymásnak, önmagunknak, a régi adjon helyet az újnak.

 
 

Október -The Full Harvest Moon - Az Aratás Holdtöltéje - Az Aratás Teliholdja háromévente esik ugyan októberre, (kétszer szeptemberre) az indiánok mégis így nevezték el az októberi teliholdat. Ez a holdtölte esik legközelebb az őszi napéjegyenlőséghez. Aratáskor a munkások késő estig a földeken dolgoztak, a telihold fénye mellett. Szüretelni lehet a kukoricát, a tököt, a babot, vadrizst, az indiánok legfontosabb élelmiszerforrásait. Megkezdődik az előkészület a téli hónapokra. Az Aratás Teliholdja narancsos fénnyel világítja be a tájat, elhozva az első korai, hideg, őszi éjszakákat.

November - The Full Beaver Moon - A Hód Teliholdja - Ez a hónap az, amikor az indiánok felállították a hódcsapdákat, hisz itt az ideje a téli prémek beszerzésének, mielőtt az első kemény fagyok jégpáncéllal vonnák be a folyókat, tavakat. Ez a hónap a vadászat ideje, hisz meg kell tölteni a téli raktárakat. A szarvasok már felhizlalták magukat télire, így az indián vadászok is útnak indulnak. Aratás után könnyű a futás a földeken, amennyiben lovagló indián törzsről van szó,  könnyebb meglátni a rókát, a kisvadakat. A telihold deres fénnyel vonja be a késő őszi tájat.

December - The Full Cold Moon - A Fagyos Telihold - A Hosszú Éjszakák Holdtöltéje. A tél összeszorítja a markát a világ körül. Az indián törzsek a nap legnagyobb hányadát a tűz közelében töltik és a család közelsége, az öregek történetei, anekdotái tartják bennük a meleget. Ezen az estén mi se feledkezzünk meg a családunkról, barátainkról, szeretteinkről. Az ő szeretetük nélkül nagyon hidegek a decemberi éjszakák.

Január - The Full Wolf Moon - A Farkas Holdtöltéje - Csontig hatoló a hideg, hatalmas hóviharok tombolnak. Az indián falvak körül gyülekező farkasok éhes vonítása tölti be az éjszakát. Az Éhínség Holdtöltéje nemcsak az állatokat gyötri meg, de az embereket is. Habár kevés az eleség, a lélek éhsége kielégíthető. Ilyenkor kell átgondolni, mire éhezünk lélekben, mire vágyik a szellemünk. Érdemes elgondolkodni azon, mit várunk az előttünk álló esztendőtől.

 

Február - The Full Snow Moon - Havas Holdtölte - Hó és hó mindenfelé. Az élelmiszerraktárak kifogyóban. Ilyenkor már csak a varázslat segít. A családok továbbra is a tűz köré gyűlnek és a korai tavaszról álmodoznak. Koncentráljunk mi is a család melegére, az együttlét örömére.

Március -The Full Worm Moon - A Földigiliszta Holdtöltéje - Ahogy lassan melegszik a levegő, felenged a fagyos föld, megjelennek az első földigiliszták, a visszatérő vörösbegyek legnagyobb örömére. A varjak károgása a tél végét jelentette az indiánoknak. A Földigiliszta Holdtöltéje a Kérges Holdtölte nevet is viselte, mivel márciusban a felolvadt tavak az éjjeli fagyokkal még vékony jégréteget öltöttek. Márciusban a juharfák nedvét is begyűjtötték a szorgos indiánok. Ez a hónap a gyógyulás hónapja. Ahogy a juharfa ereiben újraindul a nedvkeringés, úgy frissül, gyógyul a vér az emberek erezetében is. A törzs mágusai ilyenkor hajtották végre a gyógyító rituálékat.

Április -  The Full Pink Moon -  Rózsaszín Telihold - Megjelennek a tavasz első virágai. A holdtölte nevét a lángvirágról kapta, mely elsőként jelzi, valóban itt a tavasz. Az első tavaszi esők a többi növényt, palántát is felébresztik téli álmukból. Itt az ideje új barátásgok, kapcsolatok kialakításának.

 

 

Május - The Full Flower Moon - Virágos Holdtölte - Virágba borult a természet. Ez az ideje a kapcsolatok ápolásának, baráti, szerelmi téren egyaránt. Az indiánok a májusi holdtölte környékén vetették el az új kukoricát.

Június - The Full Strawberry Moon - Epres Holdtölte - A rövid eperszezon ideje, az év közepe. Az indiánok ilyenkor megemlékeztek a velük történt kellemes eseményekre, elvégre a világ szép és telve kellemes illatokkal, édes ízekkel. Elkezdődik a korai gyümölcsök eltevése télire.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Segédanyag: ]]>Farmers' Almanac]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2132) Egészség (50) Vetítő (30) Mozaik (83) Tv fotel (65) Belföld (6) Történelem (14) Szépségápolás (15) Mozi világ (440) Titkok és talányok (12) Gazdaság (662) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Politika (1578) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1463) Sport (729) Flag gondolja (33) Mondom a magamét (5644) Gasztronómia (539) Heti lámpás (255) Tereb (138) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (506) Autómánia (61)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>