Ma 2021 január 17. Antal, Antónia napja van. Holnap Piroska napja lesz.
c29bf511a6b3ad950590066abdca121d.jpg

Amerikából jelentem CIII. - Amerika ♥ BBQ

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Lehetne-e jobb alkalom arra, hogy az amerikaiak egyik kedvenc időtöltéséről, a barbecue-ról írjak, mint július 4-e, vagyis a Nemzeti BBQ Nap. (National BBQ Day) Most bizonyára többen meglepődtetek.

Mit mondott? Nemzetközi Barbecue nap? Hát július 4-e nem a Függetlenség Napja? Természetesen az, de egyben a BBQ ünnepe is. Az amerikai családok többsége ilyenkor kiköltözik a kertbe, körülállja-üli a BBQ-t és elkezdődik a késő estébe nyúló össznépi grillparti. Mindenfelől a rácson piruló kolbász és steak jellegzetesen édeskés, füstös illata száll. Rengeteg üdítő és sör fogy, s mire lemegy a nap és felvillannak a tűzijátékok első fényei, az amerikaiak ismét bebizonyítják, hogy a szabadidő eltöltésében, vidámságban, mókában, evés-ivásban szinte verhetetlenek.

De mit is írtam egy kicsivel fentebb? Az ünnep központja a BBQ, az ételek többségét ezen grillezik. Most akkor BBQ vagy grill? Vagy mindegy? Hogy van ez? Liz is ezt kérdezte tőlem email-ben: Tinkmara, meg tudnád mondani, mi a különbség a BBQ és grillezés között?

 

 

 

 

 

 
 


Először tisztázzuk a különbséget a kifejezések között. Sokan úgy gondolják, a BBQ csupán arra a szószra utal, mellyel a húst sütés előtt és közben kenegetik. Mások szabadon használják a két kifejezést, mint szinonimát. Valójában a BBQ és a grillezés két különböző konyhai technikára utal. A legtöbb séf a barbecue-t három szóval írja le: long, low and slow, vagyis hosszasan, alacsony hőmérsékleten, lassan. A barbecue-zás alacsony hómérsékleten történő, lassú sütés. Ezzel a technikával legtöbbször csontos húsokat, szép nagy darab oldalasokat, bordákat süthetünk, miközben BBQ szósszal kenegetjük. A lassú sütés során a hús magába szívja a szószt és a jellegzetes füstös illatot. A hús puha, porhanyós lesz, nem szárad ki. A BBQ hőmérséklete 200°F és 300°F (93-148°C) között mozog. A grillezés ezzel ellentétben gyors, magas hőmérsékleten történő hirtelen sütés. Így készül a legtöbb zöldség, fehér húsok, mint a hal, csirke és természetesen a steak. Grillezés során a hőmérséklet akár az 500°F-et (260°C) is eléri. A húson, zöldségeken, gyümölcsökön jellegzetes grill csíkok láthatóak, a felszín ropogós kérget kap.

A félreértést talán az okozhatja, hogy a brit angolban a barbecue kifejezést mindenféle tűzön sütésre használják, míg a grillezés kifejezést akkor használják, ha a hőforrás a "hús fölött található". Erre a sütési technikára az amerikai angol a broil kifejezést használja. A magyar nyelvben a grillezés kifejezést a brit angolhoz hasonlóan használjuk, de a BBQ szinonimája is egyben.

 

 

 

 

 
 

 

Most, hogy eloszlattuk a félreértéseket és tudjuk mi a BBQ, ismerjük meg ennek a tipikusan amerikai hagyománynak a kezdeteit. A BBQ a gyarmatosítással egyidős és Amerika déli államaiban gyökerezik. Az Államok legjobb rib joint-jai, ahogy errefelé nevezik a BBQ éttermeket, a déli államokban - Texas, Oklahoma, Missouri, Kentucky - található. A barbecue alapanyagát, a sertéshús szeretetét a spanyol telepesek hozták magukkal, a BBQ technikáját a Karib-térség őslakosai mutatták meg a telepeseknek. Az első BBQ partiról szóló írásos emlék 1610-ból származik, maga George Washington pedig 1769-ben említi meg, hogy hamarosan egy barbicue [sic]-n vesz részt.

 

 

 

 

 

 
 

 

Az évszázadok során a barbecue Amerika egész területén elterjedt és az ünnepnapok elmaradhatatlan részévé vált. A BBQ rajongóknak saját honlapjai, fórumai vannak, nincs az az élelmiszer ipari cég, amely ne állna elő a saját BBQ szószával, míg az igazi hívek csakis a saját gyártású, házi szószukat magasztalják. Húsz éve minden egyes nyáron megtartják a Weber Grill Watch Survey-t, vagyis a nemzeti grillfelmérést, melynek eredménye alapján az amerikaiak több mint 60%-a átlagosnak mondja magát, ha BBQ képességeiről faggatják. A férfiak a százalékok tükrében kifejezetten jobbnak tartják magukat, mint a nők. Az átlagéletkor azt mutatja, hogy 35 éves kor alatt a grillező még zöldfülűnek számít.
 

 

 

 

 

 

 

 
 


Külön szaktudásnak számít megállapítani, mikor készült el az étel. A BBQ lovagok legtöbbje bátran megbízik a szemében, a szimatában és csupán ezekre a benyomásokra építve dönti el, mikor kapja le a kolbászokat a tűzről. Elég magas azok aránya, akik vágást ejtenek a húson, nagy ejnye-bejnyét gyűjtve be ezzel a profiktól, hisz a vágással, villaszurkálással rengeteg drága szaft vész kárba. Az amerikaiak több mint 33%-a megrögzött húsforgató bajnok, mellyel szintén kihúzza a gyufát, hisz az állandó kukucskálással, leskelődéssel, fontoskodással megzavarja a lassú, állandó hőmérsékletet és az aromás füst is elszáll. A profi konyhamesterek könyörögve kérik a húsforgatókat, erőszakolják meg magukat és hagyják békén a szeleteket a rácson, ami nagyon nehéz, hisz a legtöbb férfi számára a BBQ státusz szimbólum, mi több, a férfiasság fokmérője. Mert mi is lehetne szexisebb, mint egy húst sütögető, forgató, rövidnadrágos, papucsos, enyhén pocakos férfi, egyik kezében húsvillával, sörrel a másikban?

Ami pedig a menüt illeti, az amerikaiak 70%-a hamburgert dob a BBQ-ra. 65%-uk csirkét és steak-et, viszont azért, hogy halat, zöldséget vagy gyümölcsöt grillezzenek, csupán 12%-uk izzítja be a BBQ-t. A BBQ szósz viszont elmaradhatatlan. Szinte senki nem áll neki barbecue-zni anélkül, hogy ne kenegetné a piruló húsokat különféle illatos mártásokkal.

Rengeteg amerikai vallja, egy jó kis BBQ, egy méretes szelet steak, egy remek pohár bor vagy sör a szombati baseball meccs közben elfogyasztva - ennél közelebb halandó nem kerülhet a Mennyországhoz.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Jobbegyenes (1946) Mozaik (83) Nagyvilág (1453) Kultúra (6) Életmód (1) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (171) Tereb (140) Emberi kapcsolatok (36) Történelem (14) Mondom a magamét (5038) Politika (1571) Sport (729) Tv fotel (65) Egészség (50) Flag gondolja (33) Autómánia (61) Gazdaság (656) Heti lámpás (249) Titkok és talányok (12) Mozi világ (440) Irodalmi kávéház (502) Szépségápolás (15) Belföld (5) Vetítő (37)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>