- 0
A Jell-O az amerikai Krafts Food cég által készített zselatin desszert márkaneve, mely akkora népszerűségnek örvend, hogy manapság már mindenfajta zselatin desszertet Jell-O-nak hív a köztudat.
zselatin (a francia gélatineből) egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő. Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák. Évente körülbelül 300 000 tonna zselatint állítanak elő világszerte. A zselatint ipari keretek közt a húsipar, és a bőrgyártás melléktermékeként állítják elő, elsősorban sertésbőrből, sertés- és szarvasmarhacsontokból. Nemrég megjelent a piacon a halakból előállított zselatin, így az ezt tartalmazó előállított élelmiszereket és gyógyszereket a zselatint vallási okok miatt (elsősorban az iszlám halal) kerülők is fogyaszthatják. A hiedelemmel ellentétben a paták és a szarvak nem tartoznak a zselatin alapanyagai közé. (Wikipédia)
A zselatin, mint desszert a Viktoriánus korban lett közkedvelt. 1845-ben Peter Copper, aki az első gőzlokomotív építője volt, szabadalmaztatta a porállagú zselatint. 40 évvel később egy LeRoy, New York-beli ács és köhögés elleni szirup készítő (veszitek a kombinációt? :)), Pearle B. Wait vette meg a liszencet. Feleségével kitalálták, hogy ízesíteni kellene a zselét, így epret, málnát, narancsot és citromot adtak hozzá és új névvel rukkoltak elő 1897-ben. Jell-O. Azonban nem sokáig tudták állni a költségeket és 450 dollárért eladták az üzletet egyik szomszédjuknak, Orator Francis Woodward-nak.
1902-ben a Woodward-féle Genesee Pure Food Company hirdetést helyezett el a mai napig egyik legnagyobb női magazinban, a Ladies' Home Journal-ban, -talán a mi Nők Lapjánknak felel meg, tartalmilag, célközönség szempontjából-, a Jell-O-t "Amerika leghíresebb desszertjének nevezve". 1904-ig nem történt nagy kiugrás, ám ekkor három új ízzel, csokoládéssal, cseresznyéssel és barackossal jelentek meg a piacon, kiadták a Jell-O desszertkönyvet és rengeteg ügynök kezdte el járni az országot. 1923-ban útnak indult a D-Zerta, a Jell-O mesterséges édesítőszeres változata, megjelent a lime ízesítés és a saláták iránti nagy érdeklődés hatására elkészült a zelleres, olaszfűszeres, paradicsomos kiadás is. Ezek azóta eltűntek a polcokról, mint ahogy az évek során új és új ízek kerültek forgalomba, a kevésbé népszerűek pedig eltűntek a süllyesztőbe.
A Genesee Pure Food Company újabb és újabb pudingporokat, desszertkrémeket hozott forgalomba, szinte állandó sikerrel. 1989-ben a vállalat beleolvadt a Krafts Food élelmiszeripari cégbe. A zöld Jell-O pedig hivatalosan Utah Állam desszertje lett. A 2002-es Salt Lake City-ben megrendezett Téli Olimpián a kitűzőkön is szerepelt egy adag zöld Jell-O.
2008-as adatok szerint[update] , több mint 158 terméket forgalmaznak a Jell-O márkanév alatt és 300 millió doboz Jell-O zselédesszert fogy évente az USA-ban.
Két Jell-O-ból készült különlegesség: a Jell-O mold, amikor formába öntik a zselatint és mindenféle apróra vágott gyümőlcsöt adnak hozzá. Illetve a Jell-O shots, melyben különféle alkoholos italokat adnak a zselatinhoz, majd így kerül a hűtőbe.
S hogy miért szolgálnak fel a kórházakban Jell-O-t? Ez talán a hosszadalmas bevezetésemből már ki is derült.
Sok beteg azzal érvel ellene, hogy "az még csak hagyján, hogy állami eledel Utah-ban, de nem minden kórház található ott." "A Jell-O a 20-as években volt menő. Kórházak! Ébresztő, elszállt az idő a zselé felett!" "Otthon se eszem meg, nemhogy a kórházban, van nekem ott elég bajom!"
A válasz szakértőktől, dietetikusoktól származik: A zselatin tiszta folyadék, akárcsak a leveslé, a tea, a gyümölcslé. Az egyik legkönnyebben emészthető táplálék. A betegek, akik műtéteken, kellemetlen beavatkozásokon estek át, eléggé le vannak gyengülve amúgy is, ezért könnyű ételeket kell enniük. A Jell-O-ban nincs sok kalória, de cukrot tartalmaz, pont annyit, ami segít a vércukorszint fenntartásában.
A másik indok a zselatinban megtalálható magas szintű kollagén, mely roppant fontos a legyengült szervezetnek. Erősíti a csontokat, a bőrt, tehát minden törésnél, oprációs sebgyógyulásnál segít.
Azon betegek számára, akik valamilyen torok, nyelőcső problémával küzdenek, életmentő táplálék, hisz a szájban azonnal elolvad.
A kórházi menűk nem finomak, de egyik sem tartalmaz junk ételt. Higgyünk a dietetikusoknak, a Jell-O desszert egészséges, még annak ellenére is, hogy tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, bár manapság mi nem.
A lisztérzékenységben szenvedők számára kiváló desszert lehetőség, mely nem tartalmaz még nyomokban sem glutént.
Mindezek tudatában az a rablás sem tűnik már annyira furának, mely nemrég esett meg Long Island-en. ITT és ITT olvashattok róla.Garbutt Katalin
http://tinkmara.freeblog.hu/
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja