Ma 2021 március 07. Tamás napja van. Holnap Zoltán napja lesz.
162e2e6e0a8d42615052fe49c2757f17.jpg

Amerikából jelentem CII. - Jelly

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

A Jell-O az amerikai Krafts Food cég által készített zselatin desszert márkaneve, mely akkora népszerűségnek örvend, hogy manapság már mindenfajta zselatin desszertet Jell-O-nak hív a köztudat.

zselatin (a francia gélatineből) egy áttetsző, színtelen, majdnem íztelen szilárd anyag, melyet az állatok kötőszövetéből kivont kollagén irreverzibilis hidrolízisével állítanak elő. Az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, a fényképészetben és a kozmetikumokban széles körben alkalmazzák. Évente körülbelül 300 000 tonna zselatint állítanak elő világszerte. A zselatint ipari keretek közt a húsipar, és a bőrgyártás melléktermékeként állítják elő, elsősorban sertésbőrből, sertés- és szarvasmarhacsontokból. Nemrég megjelent a piacon a halakból előállított zselatin, így az ezt tartalmazó előállított élelmiszereket és gyógyszereket a zselatint vallási okok miatt (elsősorban az iszlám halal) kerülők is fogyaszthatják. A hiedelemmel ellentétben a paták és a szarvak nem tartoznak a zselatin alapanyagai közé. (Wikipédia)

A zselatin, mint desszert a Viktoriánus korban lett közkedvelt. 1845-ben Peter Copper, aki az első gőzlokomotív építője volt, szabadalmaztatta a porállagú zselatint. 40 évvel később egy LeRoy, New York-beli ács és köhögés elleni szirup készítő (veszitek a kombinációt? :)), Pearle B. Wait vette meg a liszencet. Feleségével kitalálták, hogy ízesíteni kellene a zselét, így epret, málnát, narancsot és citromot adtak hozzá és új névvel rukkoltak elő 1897-ben. Jell-O. Azonban nem sokáig tudták állni a költségeket és 450 dollárért eladták az üzletet egyik szomszédjuknak, Orator Francis Woodward-nak.

1902-ben a Woodward-féle Genesee Pure Food Company hirdetést helyezett el a mai napig egyik legnagyobb női magazinban, a Ladies' Home Journal-ban, -talán a mi Nők Lapjánknak felel meg, tartalmilag, célközönség szempontjából-, a Jell-O-t "Amerika leghíresebb desszertjének nevezve". 1904-ig nem történt nagy kiugrás, ám ekkor három új ízzel, csokoládéssal, cseresznyéssel és barackossal jelentek meg a piacon, kiadták a Jell-O desszertkönyvet és rengeteg ügynök kezdte el járni az országot. 1923-ban útnak indult a D-Zerta, a Jell-O mesterséges édesítőszeres változata, megjelent a lime ízesítés és a saláták iránti nagy érdeklődés hatására elkészült a zelleres, olaszfűszeres, paradicsomos kiadás is. Ezek azóta eltűntek a polcokról, mint ahogy az évek során új és új ízek kerültek forgalomba, a kevésbé népszerűek pedig eltűntek a süllyesztőbe.

A Genesee Pure Food Company újabb és újabb pudingporokat, desszertkrémeket hozott forgalomba, szinte állandó sikerrel. 1989-ben a vállalat beleolvadt a Krafts Food élelmiszeripari cégbe. A zöld Jell-O pedig hivatalosan Utah Állam desszertje lett. A 2002-es Salt Lake City-ben megrendezett Téli Olimpián a kitűzőkön is szerepelt egy adag zöld Jell-O.

2008-as adatok szerint, több mint 158 terméket forgalmaznak a Jell-O márkanév alatt és 300 millió doboz Jell-O zselédesszert fogy évente az USA-ban.

Két Jell-O-ból készült különlegesség: a Jell-O mold, amikor formába öntik a zselatint és mindenféle apróra vágott gyümőlcsöt adnak hozzá. Illetve a Jell-O shots, melyben különféle alkoholos italokat adnak a zselatinhoz, majd így kerül a hűtőbe.

S hogy miért szolgálnak fel a kórházakban Jell-O-t? Ez talán a hosszadalmas bevezetésemből már ki is derült.

Sok beteg azzal érvel ellene, hogy "az még csak hagyján, hogy állami eledel Utah-ban, de nem minden kórház található ott." "A Jell-O a 20-as években volt menő. Kórházak! Ébresztő, elszállt az idő a zselé felett!" "Otthon se eszem meg, nemhogy a kórházban, van nekem ott elég bajom!"

A válasz szakértőktől, dietetikusoktól származik: A zselatin tiszta folyadék, akárcsak a leveslé, a tea, a gyümölcslé. Az egyik legkönnyebben emészthető táplálék. A betegek, akik műtéteken, kellemetlen beavatkozásokon estek át, eléggé le vannak gyengülve amúgy is, ezért könnyű ételeket kell enniük. A Jell-O-ban nincs sok kalória, de cukrot tartalmaz, pont annyit, ami segít a vércukorszint fenntartásában.

A másik indok a zselatinban megtalálható magas szintű kollagén, mely roppant fontos a legyengült szervezetnek. Erősíti a csontokat, a bőrt, tehát minden törésnél, oprációs sebgyógyulásnál segít.

Azon betegek számára, akik valamilyen torok, nyelőcső problémával küzdenek, életmentő táplálék, hisz a szájban azonnal elolvad.

A kórházi menűk nem finomak, de egyik sem tartalmaz junk ételt. Higgyünk a dietetikusoknak, a Jell-O desszert egészséges, még annak ellenére is, hogy tartalmaz mesterséges adalékanyagokat, bár manapság mi nem.

A lisztérzékenységben szenvedők számára kiváló desszert lehetőség, mely nem tartalmaz még nyomokban sem glutént.

Mindezek tudatában az a rablás sem tűnik már annyira furának, mely nemrég esett meg Long Island-en. ITT és ITT olvashattok róla.

Garbutt Katalin
]]>http://tinkmara.freeblog.hu/]]>

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Kultúra (6) Flag gondolja (33) Jobbegyenes (1976) Tereb (140) Belföld (6) Rejtőzködő magyarország (171) Mozaik (83) Titkok és talányok (12) Politika (1577) Szépségápolás (15) Nagyvilág (1454) Gasztronómia (539) Sport (729) Emberi kapcsolatok (36) Életmód (1) Gazdaság (657) Irodalmi kávéház (505) Autómánia (61) Mondom a magamét (5143) Vetítő (37) Heti lámpás (252) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Történelem (14) Egészség (50) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>