Ma 2021 szeptember 22. Móric napja van. Holnap Tekla napja lesz.
c2777ae128ed5b06071ae1ae3331736a.jpg

Amerikából jelentem 2.0 - Rejtett falu Manhattan szívében

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nehéz, zárt vasajtó választja el a világtól Manhattannak ezt az apró, helybéliek által is alig ismert zugát. A Pomander Walk-ot – a The Walk-ot, vagyis A Sétányt, ahogy a lakók nevezik -, New York City titokzatos falvát a misztérium lehelete járja át.

Talán az elzártság, talán az ódon stílusú házak kontrasztja teszi, egy bizonyos, abban a pillanatban, ahogy felnyílik a kapu, időutazásra indulunk.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Pomander Walk 16, Tudor-stílusú házból álló miniatűr London az Upper West Side kellős közepén, a 94. és a 95. utca között.

]]>pomander-walk-1n]]>

A Pomander Walk-nak olyan híres lakói voltak, mint Humphrey Bogart, Rosalind Russel és Lilian Gish. Az ékszerdoboz szerű utca 1986-ban lett világhíres, amikor feltűnt Woody Allen Hannah és nővérei című filmjében.

]]>pomander]]>

A házakat középen keskeny út választja el, ám autóval nem lehet behajtani, mivel a Sétány az utca szintje felett helyezkedik el.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]> ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A kétemeletes lakóházak stukkó, tégla és fa díszítőelemei a késő gótika és a reneszánsz elemeit vonultatják fel.

]]>pomander-walk13]]>

Az ablakkeretek, bejárati ajtók vidám színei, az ablakok virágosládái, az apró, gondozott kertek álmos lustasága, az időtlenség érzése, tökéletes háttérkép lehetne egy 15. századi romantikus történethez.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A vaskapuval és a kőboltívvel lezárt utca a járókelők beszédtémájának központja, mint minden titkos terület, ahová csak a kiválasztottak juthatnak be.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Pomander Walk 1922-ben épült és nevét egy romantikus, angol komédiáról kapta. A területet egy bizonyos Thomas Healy, bártulajdonos birtokolta, aki a tervek szerint szállodát szeretett volna építeni a Broadway és a West End Avenue között. A Pomander Walk-ot átmeneti megoldásként építtette, amíg a hotelre szánt összeg összejön. Korai halála végül megakadályozta a terv végrehajtásában. A Pomander Walk és a többi, általa felvásárolt ház az utcában, magántulajdonba került.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Az 1970-es években a rossz állapotban lévő Pomander Walk-ot a lebontás veszélye fenyegette. Az új, modern épületek nyomása erős volt, de szerencsére a műemlékvédelem győzött és a komplexum 1982-ben a védett épületek listájára került.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A restauráló csoport (Custogeorge Tooman & Allen) tökéletes munkát végzett. A Pomander Walk visszakapta eredeti pompáját és jelenleg is tökéletes állapotban van, köszönhetően a lojális és gondos lakóknak.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A Pomander Walk 63 co-op apartmannal rendelkezik, melyek ritkán kerülnek listára, s akkor is magas bérleti, illetve eladási áron. (Eladási áruk egy millió dollár, míg bérleti díjuk havi 4 ezer dollár körül mozog.)

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A lakók különleges szeretettel beszélnek otthonukról. “Sokan kérdik tőlem – meséli az egyik tősgyökeres Pomander Walk lakó -, hogy miért fizetek ilyen sokat egy kifejezetten apró apartmanért. Ők nem értik ezt. Én úgy érzem, hogy nem Manhattanban, de egy apró angliai faluban élek.”

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Manhattan varázsa ebben is rejlik: gyakran csak egy kapunyitásnyira vagyunk egy másik dimenziótól.

Képek: a blog írójának tulajdona
Köszönet a ]]>Historic District Council]]>-nak a lehetőségért.
Tinkmara - ]]>http://tinkmara.com/ ]]>- A Flag Polgári Magazin partnere

Tinkmara New Yorkban él. Blogját 2009-ben kezdte írni, mely ego blogból vált helyiérték bloggá. A leírás szerint: Érdekes helyek, hírek, tények, képek és események a Tengerentúlról. Hírek a tudomány, technika, művészetek világából. Amerikai szokások, ünnepek, mentalitás, hitek-tévhitek, mítoszok és hétköznapok magyar szemmel. A Tengerentúlról jelentem 2010-ben elnyerte a HVG által szervezett Goldenblog verseny első helyezését helyiérték kategóriában.

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Irodalmi kávéház (505) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Alámerült atlantiszom (142) Nagyvilág (1458) Vetítő (30) Belföld (6) Mozi világ (440) Heti lámpás (255) Kultúra (6) Életmód (1) Gazdaság (662) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Jobbegyenes (2115) Rejtőzködő magyarország (168) Egészség (50) Gasztronómia (539) Autómánia (61) Tereb (138) Mondom a magamét (5584) Politika (1578) Történelem (14) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>