Ma 2021 szeptember 19. Vilhelmina napja van. Holnap Friderika napja lesz.
f19fcf26da7cf522970dc179b37c9df2.jpg

Amerikából jelenetem 2.0 - New York legszebb köztéri órája

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Manhattani barangolásunk során több, impozáns köztéri órával is találkozhatunk, de minden bizonnyal az Ötödik Sugárút Nagy Órája, a Flatiron (Vasalóház) szomszédságában az egyik legismertebb és legpatinásabb.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Az 1909-ben épített óra barázdált ión oszlopa klasszikus díszítésű, négyszögletű alapon áll. Az óra számlapját a 16. századi velencei művész, Vioncenzo Scamozzi alkotásai inspirálták. A két markáns mutatóval ellátott órát tölgyfalevél koszorú veszi körbe. A gazdag aranyozás tovább emeli az óra eleganciáját.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]> ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Mielőtt mechanikus szerkezetet kapott, az órát nyolc naponta húzták fel az épület karbantartói. 2011-ben az óramű teljes cseréjét a Massachusetts-i Electric Time Company végezte el. A nyolc hónapig tartó munkát a Tiffany & Co ékszerüzletház szponzorálta.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Hosszú évtizedeken át az Ötödik Sugárút Hotel, az Ötödik Sugárút és a 23. utca találkozásánál hercegek, politikusok, iparmogulok és milliomosok kedvenc szállodája volt. Az épület bejárata előtt álló óra mutatta a pontos időt a munkába igyekvő irodistáknak és a Madison Square Parkban babakocsit tologató dadusoknak.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A szokás azonban azt diktálta, hogy amikor a szálloda költözik, az óra vele költözik. A helyét átvevő Fifth Avenue Building építői nem sokat késlekedtek, azonnal új órát állítottak a helyére. Az 1909-ben viszonylag fiatalnak számító Vasalóház körül kialakulóban lévő divatos és forgalmas környék igényelte a megbízható köztéri órát.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]> ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Az óra nemcsak a járókelőknek és a környék üzletembereinek mutatta a pontos időt, de a Fifth Avenue Building üzleteinek is jó reklámot biztosított.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]> ]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

A 20. század folyamán számos manhattani köztéri óra esett áldozatul autóbaleseteknek, a gyalogosok hanyagságának, a városfejlesztésnek. Mára már csak néhányat láthatunk eredeti szépségükben. A Fifth Avenue 200-as házszám előtt álló, szépen karbantartott óra impozáns példány, melyet a Manhattani Műemlékvédő Egyesület 1981-ben “aranyozott öntött vas mesterműként” vett fel a listájára.

]]>OLYMPUS DIGITAL CAMERA]]>

Képek: a blog írójának tulajdona
Forrás: ]]>Daytoninmanhattan]]>
Tinkmara - ]]>http://tinkmara.com/ ]]>- A Flag Polgári Magazin partnere

Tinkmara New Yorkban él. Blogját 2009-ben kezdte írni, mely ego blogból vált helyiérték bloggá. A leírás szerint: Érdekes helyek, hírek, tények, képek és események a Tengerentúlról. Hírek a tudomány, technika, művészetek világából. Amerikai szokások, ünnepek, mentalitás, hitek-tévhitek, mítoszok és hétköznapok magyar szemmel. A Tengerentúlról jelentem 2010-ben elnyerte a HVG által szervezett Goldenblog verseny első helyezését helyiérték kategóriában.

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Gazdaság (662) Flag gondolja (33) Belföld (6) Nagyvilág (1458) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Heti lámpás (255) Vetítő (30) Mozi világ (440) Sport (729) Jobbegyenes (2114) Mozaik (83) Életmód (1) Mondom a magamét (5579) Gasztronómia (539) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (138) Történelem (14) Politika (1578) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (505) Kultúra (6) Autómánia (61) Szépségápolás (15)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>