Ma 2020 augusztus 08. László napja van. Holnap Emőd napja lesz.

Kultfilm: Szellemirtók

RSS

Szöveg méret

Még nincs értékelve

 

Szellemirtók (1984)

A rajzfilmsorozat és a számítógépes játékok révén szerencsére még azok is ismerik a Szellemirtókat, akiknek nem volt alkalmuk látni a filmeket, így a hamarosan elkészülő harmadik rész is komoly nézettségre számíthat. Az első epizódot ma a nyolcvanas évek legsikeresebb és legszellemesebb vígjátékaként tartják számon, Ray Parker Jr. betétdalát pedig még ma is előszeretettel játsszák a rádiók. (Cikkünk eredetileg a VOX mozimagazin 2009. júniusi számában jelent meg.)

Tóth Csaba

]]>ghostbusters01]]>Sztori

Dr. Venkman, Dr. Stantz és Dr. Spengler a Columbia egyetem megtűrt tudósai, akik haszontalannak vélt paranormális kísérleteikkel kihúzzák a vezetőségnél a gyufát, ezért gyorsan az utcán találják magukat. Szellemirtó vállalkozásukkal tökéletesen időzítenek, ugyanis New York legkülönbözőbb pontjaira riasztják őket rosszalkodó kísértetekhez, s legelső ügyfelük lakásában úgy tűnik, hogy egy sumér mitológiai alak készül új életre kelni és idő előtt elhozni a világvégét a gyarló emberiségre. Ők pedig azért vannak, hogy megmentsék a világot!

A filmről

Winston Zeddemore: „Ray, ha legközelebb valaki megkérdezi tőled, hogy isten vagy-e, válaszold azt, hogy IGEN!”

]]>ghostbusters05]]>A Szellemirtók eredetileg a Dan Aykroyd–John Belushi alkotópáros fejében született meg, akik a Blues Brothers és a Meztelenek és bolondok utáni következő közös projektjüket próbálták meg összehozni, ráadásul a harmadik főszerepet az akkoriban még a nagy áttörés előtt álló Eddie Murphynek szánták. A tervet azonban két okból is meg kellett változtatni. Az első forgatókönyvvázlatban a történet még a jövőben játszódott volna, ahol a szellemirtás a tűzoltókhoz hasonlóan gyakori életmentő szakma (innen a tűzoltóállomás helyszín), de a költségek a számítások szerint valahol két-háromszázmillió dollár között mozogtak volna, ami még most is gigászi összegnek számít, hát még a nyolcvanas években… Végül jobb belátásra térve a jelenkorba helyezték át a sztorit. A másik ok jóval tragikusabb volt: John Belushi tragikus halála miatt (drogtúladagolás) új főszereplő után kellett nézni, sőt időközben Murphy is túlságosan befutott, így túl drágává vált a produkció számára. A Dan Aykroyd mellé ]]>Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis]]>forgatókönyvíróként beszálló Harold Ramis nem magára írta Dr. Spengler szerepét, és csak azután vállalta el, amikor bebizonyosodott, hogy tényleg ő rá a legjobb választás. A Columbia stúdió meglepően gyorsan csapott le a projektre, és miután 1983-ban megvette és leszerződtették hozzá Ivan Reitman rendezőt, egyből kitűzték a bemutató időpontját 1984 nyarára. Reitman ez ellen kézzel-lábbal tiltakozott, hiszen így alig volt ideje befejezni a filmet, és saját bevallása szerint sok speciális effektus sokkal jobb lehetett volna, ha elég idejük marad rá, de végül meglepetésére a közönség így sem panaszkodott. A legnehezebben Dr. Venkmanre találtak rá, mivel a szerepet Michael Keaton és Chevy Chase is visszadobta, így aztán Bill Murraynek hozhatott hatalmas népszerűséget. A kétszáz vizuális effektus közül a nézők leginkább a zöld zabagép szellemre emlékeznek, amit a stáb helyben csak Hagymafejnek hívott, és csak később kapta meg a ma is ismert Slimer nevet. Ugyanúgy a mindenki által ismert protonfegyverek is csak a második részben kaptak nevet, itt még névtelenül „közreműködtek”

]]>ghostbusters07]]>Filmtörténeti szerep

Dana: „Az a hálószoba, de ott semmi izgalmas nem történt.”
Dr. Venkman: „Hát ez az, ami igazán szörnyű.”

A Szellemirtók a hagyományos ördögűzés témakörét modernizálta és helyezte át mai környezetbe, sőt mindezt nem horror, hanem vígjátéki formában tálalta a közönségnek, ami a film legnagyobb újítását jelentette. Később ezt az ötletet fejlesztették tovább földönkívüliekre a hasonlóan sikeres, és szintén Columbia stúdió által gyártott Men in Black filmekben, valamint az Evolúcióban, melynek rendezője nem véletlenül volt Ivan Reitman, de még a Peter Jackson által jegyzett Törjön ki a frászban is fedezhetünk fel rokoni vonásokat. A Szellemirtók ezen felül még azt is bizonyította Hollywood számára, hogy a vígjáték műfaja könnyedén megfér egy alkotásban a horrorral és a fantasyvel egy nagyköltségvetésű mozi keretein belül is, ráadásul az efféle műfajkevercsek gyakran nagyon nézőcsalogatók tudnak lenni.

]]>ghostbusters06]]>Karrierek

Dana (megszállva Zuul által): „Akarod ezt a testet?”
Dr. Venkman: „Ez beugratós kérdés?”

Bill Murray a Golfőrültek és a Bombázók a seregnek című filmeknek köszönhetően a Szellemirtók előtt is népszerű komikus volt, de a siker után igazi sztár lett, a kilencvenes évek elejéig pompás karrierrel (például: Idétlen időkig). Majd sok gyengébb szerep után a kétezres években a független film felé fordult (Jarmusch, Coppola, Wes Anderson…).
]]>Ghostbusters]]>Dan Aykroyd ma már csupán mellékszereplőként van jelen a filmiparban, pedig a kilencvenes évek első éveiig meghatározó komikusa volt Hollywoodnak olyan filmekkel, mint a Marslakó a mostohám, a My Girl vagy a Csúcsfejek. Utolsó emlékezetes szerepe a ’97-es Otthon, véres otthonban volt, bérgyilkosként.
Ivan Reitman a kilencvenes években egy sor megbukott komédiával (Junior, Evolúció…) leírta magát, ám vígjáték-producerként máig az élvonalban van. Rendezőként emlékezetes munkákat inkább a fiától, Jasontól (Juno) várjunk.

A zenéről

]]>ghostbusters08]]>Ray Parker Jr. élete legnagyobb válságának nevezte a főcímdal megírását, mert mindössze a határidő lejárta előtt egy nappal jutott eszébe, hogy afféle reklámdalként írja meg a Ghostbusterst („Who You Gonna Call?”), aminek kórusrefrénjéhez idő híján a stúdióban tanyázó barátnőjét és a haverokat állította be énekelni. Az eredmény a nyolcvanas évek egyik legnagyobb slágere lett.

Kulcsmomentumok

– A zöld Slimer levadászása a hotel báltermében némi rongálással.
– Louis házibuliján egyszercsak egy fura lény várakozik a gardróbban.
– Az óriás Habcsókember megjelenik New York utcáin.

]]>ghostbusters09]]>A film sorsa

A Szellemirtók a maga harmincmilliós büdzséjével vígjátékként korábban példa nélküli, 238 millió dolláros bevételt produkált csak Amerikában, és ezzel minden idők legsikeresebb komédiája lett. A trónról csak a Reszkessetek betörők! tudta letaszítani hat évvel később. A második rész ’89-ben követte, mérsékeltebb sikerrel, a harmadik pedig jelenleg épp előkészítés alatt áll. Bár idehaza is már kétszer jelent meg DVD-n, a klasszikus magyar szinkronnal csak júniustól lesz hozzáférhető.

 

A teljes cikk elolvasható itt: ]]>http://www.vox.hu/newvox/?p=17939]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Nagyvilág (1450) Sport (729) Heti lámpás (242) Kultúra (6) Irodalmi kávéház (489) Rejtőzködő magyarország (171) Emberi kapcsolatok (36) Mozi világ (440) Életmód (1) Mondom a magamét (4710) Vetítő (37) Gasztronómia (539) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Szépségápolás (15) Történelem (14) Titkok és talányok (12) Belföld (5) Jobbegyenes (1815) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1571) Gazdaság (652) Egészség (50) Tereb (140) Autómánia (61) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>