Ma 2019 december 10. Judit napja van. Holnap Árpád napja lesz.

Cseng mester konyhája

RSS

Szöveg méret

Még nincs értékelve

 

2019.11.14. (Mestari Cheng) Felesége halála után a kínai séf, Cseng Finnország távoli falucskájába utazik, hogy újra felvegye a kapcsolatot egy régi barátjával, akivel évekkel ezelőtt ismerkedett meg Sanghajban. Megérkezésekor kiderül, hogy a faluban senki sem ismeri az illetőt, de a helyi kávézó barátságos tulajdonosa, Sirkka a segítségére siet. Szállást kínál neki a végtelen erdőkkel és tavakkal körülvett tájon, amely egészen más, mint hátrahagyott nagyvárosi otthona. Cseng cserébe beavatja a kínai konyha titkaiba, és ezzel gyorsan feldobja a falu gasztronómiai palettáját. A konyhaművészet segítségével egyre közelebb kerülnek az eleinte távolinak hitt kultúrák, és Cseng hamar a közösség egyik fontos és megbecsült tagjává válik. Eljön azonban a pillanat, amikor turistavízumának lejárata vészes közelségbe kerül, és a falu lakóinak össze kell fogniuk, hogy megakadályozzák új barátjuk elvesztését.

KRITIKA

Ártalmatlan limonádé a gasztronómiáról és a multikulturalizmusról sok rénszarvassal és fenséges lappföldi tájjal.

Hungler Tímea

]]>csengmesterkonyhaja01]]>A híres finn rendező, Aki Kaurismäki szintén zenész bátyja, Mika Kaurismäki filmjében egy kínai özvegyember érkezik a rénszarvasokkal és fenyőfákkal teli lappföldi kis falucskába, és egy titokzatos helyit keres, akit senki nem ismer. Cseng mestert (Pak Hon Chu]]>)]]> – mert hogy így hívják a Sanghajban szakácsként dolgozó férfit – és az őt kísérő kisfiát (Lucas Hsuan) az egyetlen helyi vendéglátó egység tulajdonosa, a szingli Sirkka (Anna-Maija Tuokko) veszi pártfogásába, kosztot és kvártélyt biztosítva a számukra. Cseng úgy érzi, a nő emberi gesztusát valahogyan viszonoznia kell, így felajánlja a főzéssel hadilábon álló Sirkkának a szakácstudományát. A történet ettől a ponttól kezdve meglehetősen kiszámíthatóan halad előre: a vendéglő törzsközönsége szép fokozatosan rákap a kínai fűszeres tésztára, megkedveli az édes-savanyú szószt, és természetesen magát Cseng mestert is, aki a főzőtudományán keresztül meggyógyítja a helyiek gyomorbaját, és színt hoz az életükbe, miközben ő maga is eltanulja tőlük a finn szokásokat.
Az életképek, Sirkka és Cseng formálódó kapcsolata, valamint a kínai ételreceptek köré szerveződő mozinak meglehetősen egyszerű az üzenete: a másik kultúráját, gondolkodásmódját a gasztronómián keresztül lehet a legélvezetesebb módon megismerni, és elfogadni, vagyis az ember szívéhez a gyomrán át vezet a legrövidebb út.

]]>voxmeter060]]>

]]>Cseng mester konyhája]]> a Magyar Filmadatbázisban!

 

A teljes cikk elolvasható itt: ]]>http://www.vox.hu/newvox/?p=16911]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (5) Gazdaság (633) Kultúra (4) Sport (729) Mozi világ (440) Jobbegyenes (1649) Mozaik (42) Nagyvilág (1440) Irodalmi kávéház (474) Vetítő (37) Tereb (138) Heti lámpás (221) Tv fotel (65) Egészség (50) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Politika (1571) Alámerült atlantiszom (142) Mondom a magamét (4143) Flag gondolja (33) Életmód (1) Történelem (13) Rejtőzködő magyarország (171) Gasztronómia (539)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>