Ma 2019 december 10. Judit napja van. Holnap Árpád napja lesz.

Amundsen

RSS

Szöveg méret

Még nincs értékelve

 

2019.11.14. (Amundsen) 911 decemberében a norvég felfedező és sarkkutató, Roald Amundsen a világon elsőként érte el a Déli-sarkot. A huszadik század első évtizedében versenyfutás indult, hogy a kutatók megtalálják a Föld legzordabb régióiban a legészakabbi és legdélebbi pontot és az oda vezető utat. A dicsőségesen végződő déli-sarki expedíciónál jóval többet ért el a 20. század egyik legnagyobb felfedezője, akit folyamatosan hajtott a kalandvágy, az ismeretlen felfedezése. A nagyszabású skandináv történelmi film nemcsak a kivételes kutató élettörténetét és korát mutatja be, de az expedíciói mellett megismerhetjük a magánemberként is ellentmondásos személyiségét is.

KRITIKA

A norvégok egyik nemzeti büszkeségéről, a sarkkutató Roald Amundsenről a Kon-Tiki és a Max Manus társrendezője készített filmet.

Hungler Tímea

]]>amundsen01]]>A másik nemzeti hősről, Thor Heyerdalról és az ő csendes-óceáni expedíciójáról szóló Kon-Tiki című film alapján úgy tűnhetett, Espen Sandberg biztos választás egy Amundsenről szóló biopic rendezői székébe. Roald Amundsen (Pål Sverre Hagen]]>)]]> változatos, kalandokban és szerelmekben gazdag élete azonban túl nagy falatnak bizonyult a számára – nem csak a sarkkutatóhoz nem kerülünk közelebb a mozi végére, de azt sem igazán értjük, hogy miért kellett egy egész pályaívet belezsúfolni egyetlen moziba. Egyébként valószínűleg épp ez a legnagyobb gond a filmmel – túl sok a csábító alapanyag, vagyis az expedíció a kutató életéből (elsőként hajózta át az Északnyugati átjárót, hódította meg a Déli-sarkot, érte el légi úton az Északi-sarkot), amelyek önmagukban is kitennének egy mozit. És akkor még a magánéleti vonatkozásokról – a férjes asszonyokkal folytatott viszonya; az utazásait kezdetben finanszírozó, majd az életéből kirekesztett bátyjával, Leonnal (Christian Rubeck]]>]]>való kapcsolata; két inuit eszkimó kislány örökbe fogadása – nem is beszéltünk.
Amundsen életútját a film egy kerettörténetbe ágyazza: aktuális szeretője, a kanadai Bess Magids (Katherine Waterston) izgatottan várja vissza a szerelmi fészkükbe az utazót, miközben Roald bátyjával, Leonnal beszélget Amundsen nagy pillanatait felidézve. A túl bő lére eresztett filmért a nézőt az északi táj szépsége azért némiképpen kárpótolja.

]]>voxmeter055]]>

Az ]]>Amundsen]]> a Magyar Filmadatbázisban!

125 perc, norvég-svéd-cseh

 

A teljes cikk elolvasható itt: ]]>http://www.vox.hu/newvox/?p=16915]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Vetítő (37) Sport (729) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (474) Gazdaság (633) Gasztronómia (539) Belföld (5) Heti lámpás (221) Egészség (50) Tereb (138) Tv fotel (65) Politika (1571) Kultúra (4) Flag gondolja (33) Szépségápolás (15) Mondom a magamét (4143) Jobbegyenes (1649) Történelem (13) Mozi világ (440) Nagyvilág (1440) Alámerült atlantiszom (142) Mozaik (42) Emberi kapcsolatok (36)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>