Ma 2018 január 21. Ágnes napja van. Holnap Vince, Artúr napja lesz.
47589.jpg

Gorsiumban is látható lesz a Pompeji-kiállítás

Flag

Szöveg méret

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
Elkezdték építeni azt a nagyszabású kiállítást a táci Gorsium látogatóközpontjában, amely Pompeji - Élet és halál a Vezúv árnyékában címmel az egykor virágzó város katasztrófáját mutatja majd be március végén. 

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum ezzel párhuzamosan nyitja meg Tácon állandó tárlatát, amely Gorsium történetét mutatja be.

A székesfehérvári önkormányzat közleménye szerint a pompeji tárlat bemutatja az ott élt emberek életét, mindennapjait, kikapcsolódási szokásait, a gladiátorok világát. A kiállítás - amelynek törzsanyaga a romváros feltárásának anyagát őrző Nápolyi Régészeti Múzeumból érkezett Magyarországra - tavaly nyár óta a szegedi Móra Ferenc Múzeumban volt látható, onnan érkezik Tácra. A kollekció összesen 102, igen értékes tárgyat tartalmaz.

A közlemény idézi Nádorfi Gabriella régészt, aki elmondta, hogy a látogatóközpontba belépéskor az ókorba kerül az érkező, ugyanis egy film segítségével tehet virtuális sétát Pompeji utcáin. A kiállítótérben egy hatalmas, több mint két méter magas, márvány Poszeidón-szobor fogadja a látogatót, amely mögött kisebb szobrok sorakoznak majd. A tér egyik oldalán a magánszférát, a másik oldalon a közéletet mutatja be a tárlat. A magánéletet falfestmények, tárgyak idézik meg a látogatóknak, egy választási felirat a politikába kalauzol, de megismerhető lesz a fürdőélet, a színházak, a gladiátorok világa, az ókori bordélyházak működése, illetve a katasztrófa maga, a Vezúv kitörése is látható lesz a falakon.

A régész megjegyezte, hogy a gorsiumi mellett a székesfehérvári Rendházban is nyílik egy kiállítás, amely a Vezúv által eltemetett négy várost - Pompei, Herculaneum, Stabiae, Oplontis - mutatja be antik szövegek, térképek segítségével. A Pompejivel egy időben nyílik meg Tácon az az állandó kiállítás is, amely Gorsium történetét mutatja be - az első ütemben a markomann háborúkig. Pannónia provincia meghódítását egy tablón, szöveggel követheti a látogató, a római birodalom kialakulását térképi animációs filmen, egy monitoron láthatja, de egykori fotókkal illusztrálva a gorsiumi ásatások történetéről is képet kaphat. Megismerhetők lesznek a Marcus Aureliusig uralkodó császárok. Készül a kiállításhoz egy több részből összeállított katonaalak is fából. 

Pompeji a Vezúv kitörése miatt 79-ben néhány óra alatt eltűnt a föld színéről, több méter vastagságban temette be a vulkáni hamu. A 16. század végén véletlenül, a Sarno folyó szabályozási munkálatai közben leltek rá az első falmaradványokra, a hivatalos ásatások a 1748-ban kezdődtek el. Pompeji ma Olaszország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, a romváros a világörökség része.

MTI

 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Heti lámpás (140) Irodalmi kávéház (408) Vetítő (37) Kultúra (3) Belföld (1) Tereb (125) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Politika (1563) Mozi világ (453) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (1188) Nagyvilág (1581) Sport (724) Mondom a magamét (2238) Gazdaság (588) Világ história (922) Rejtőzködő magyarország (170) Életmód (1) Gasztronómia (538) Flag gondolja (31) Magyar millenium (1223) Mozaik (484) Emberi kapcsolatok (36) Tv fotel (65) Egészség (50)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>