Ma 2018 február 21. Eleonóra napja van. Holnap Gerzson napja lesz.
70907c42736b658784789beffcd24d01.jpg

Így lett Görgei a nemzet árulója

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Kossuth Lajos 1849. szeptember 12-én, török földre menekülve írta meg híressé vált vidini levelét, amelyben a szabadságharc bukásának legfőbb okaként Görgei Artúr árulását nevezte meg - mutatta be Németh György a Magyar Országos Levéltár oldalán.

1849 szeptemberének elején a vidini vár tövében, a Duna-parton lévő sátortáborban mintegy ötezer magyarországi menekült gyűlt össze. A török Porta ellenállt ugyan a kiadatásukra irányuló orosz és osztrák kéréseknek, ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy szabad mozgásukat gátolva a birodalom belsejébe internálja őket. Az általános hangulatot a csüggedés, a kilátástalanság, a honvágy jellemezte, felütötte fejét a pártoskodás, a vezetők egymást okolták a bukás miatt.

A már három hete itt tartózkodó Kossuthot a levertségéből a Thompson álnéven utazó Carl Frederic Henningsen angol újságíró Vidinbe érkezése mozdította ki, aki a magyar kormány párizsi és londoni megbízottainak, Teleki Lászlónak és Pulszky Ferencnek a leveleit hozta a csizmája talpába rejtve. Ezek júliusban íródtak, akkor, amikor még a nyári hadműveletek részletei nem voltak Nyugat-Európában ismertek. Az angol és a francia politikai körök diplomáciai segítségére ugyan nem lehetett számítani, de Pulszky a magyar ügy iránti élénk érdeklődésről számolt be, ami az orosz beavatkozás miatt egy ország belügyéből jelentős európai kérdéssé lépett elő.

Ezek a hírek voltak azok, amelyek hatására Kossuth 1849. szeptember 12-én megírta a szélesebb nyilvánosságnak szánt úgynevezett vidini levelet, amely műfaját tekintve sokkal inkább memorandum, mint levél. A levél megszólítása, vagy ha úgy jobban teszik a memorandum címe így hangzik: „A követekhez és politikai ágensekhez Angol- és Franciaországban.” Kossuth a szabadságharc bukásának okait vizsgálja és a további küzdelem számára kívánja az új irányt megszabni: „Szegény szerencsétlen hazánk elesett. Elesett nem ellenségeink ereje, hanem árulás s alávalóság által. Ó, hogy ezt megértem, s mégsem szabad meghalnom. Görgeit felemeltem a porból, hogy magának örök dicsőséget, hazájának szabadságot szerezzen. És ő a hazának gyáván hóhérjává lőn.”

Kossuth a bukás egyszemélyi felelőseként Görgeit nevezi meg, mintegy azt a látszatot keltve, hogy a nemzet ereje önmagában elegendő lett volna és a későbbiekben is elegendő lenne a küzdelem sikeres megvívásához, ha belső ellenség nem gyengítené. Nyílt levelével tulajdonképpen hivatalos rangra emelte a Görgeivel kapcsolatban már a szabadságharc alatt fel-felbukkanó árulás vádját. A memorandum gyakorlatilag egy ellene szóló vádirat, melyben Kossuth az „áruló” kifejezést gyakran ismételgetve sorolja fel a hibáit. A szó köznapi értelmében – mint aki pénzért vagy egyéb előnyökért paktált volna la ez ellenséggel – nem nevezi árulónak, ugyanakkor a levélnek köszönhetően Görgein hosszú időre rajta maradt az árulás bélyege.

Sajnos a vidini levél eredeti, Kossuth által készített változata nem maradt fenn, a Magyar Országos Levéltárban egy korabeli kéziratos másolatát őrzik. A szöveg végleges változata szeptember 16-án készült el, és Andrássy Gyula, sztambuli magyar követ közvetítésével majd' két hónappal később ért Londonba. Egy ottani osztrák kém november 16-i jelentésében már beszámolt róla... A levél, a benne szereplő vádakkal együtt, hamarosan széles körben ismertté vált. Nyomtatásban elsőként, még 1849-ben Lipcsében jelent meg, német nyelven, majd ez alapján olaszul, svédül, sőt a cenzúra engedélyével Pesten Heckenastnál magyarul is.

]]>A cikk a MOL oldalán]]>

mult-kor.hu

Tisztelt olvasók! Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Flag Polgári Magazin facebook oldalát, a következő címen: ]]>https://www.facebook.com/flagmagazin]]>
- Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Politika (1564) Emberi kapcsolatok (36) Autómánia (61) Gasztronómia (538) Életmód (1) Kultúra (3) Magyar millenium (1223) Flag gondolja (31) Mondom a magamét (2327) Nagyvilág (1590) Rejtőzködő magyarország (170) Világ história (922) Mozaik (484) Alámerült atlantiszom (142) Gazdaság (588) Belföld (1) Vetítő (37) Mozi világ (453) Jobbegyenes (1205) Sport (724) Tv fotel (65) Egészség (50) Szépségápolás (15) Tereb (125) Heti lámpás (145) Irodalmi kávéház (411)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>