Ma 2017 november 18. Jenő napja van. Holnap Erzsébet napja lesz.
8e659ccf5f96c98c66b5f1e187c29201.jpg

Elfeledett Muraközi Magyarok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Idén már nyolcvankilenc éve,hogy a Párizs melletti Nagy-Trianon kastély tükörtermében az I.világ-háború győztes hatalmai eldöntötték az ezeréves Magyarország sorsát! Az 1920.június 4-én aláírt diktátum értelmében hazánk ősi földjének kétharmadát és lelkeinek is közel kétharmadát raboltákel! 

   A két háború közötti – átmenetileg eredményes – revíziós politika majd a szovjet megszállás alattiteljes némaság után 1990-től sajátos kettősség jött létre –e kérdésben. Hivatalosan nem követelhetünk vissza területeket ,de megemlékezéseket lehet tartani ország-,sőt világszerte.ápolhatjuk a hagyományainkat,emlékezhetünk,gyászolhatunk ki-ki habitusa,vérmérséklete vagy akár politikai pártállása szerint.

Azonban a gyakori – főleg június idusán tartott – visszaemlékezések sorából méltatlanul kimaradnak az akkor a Szerb-Horvát-Szlovén királysághoz csatolt ma az önálló Szlovéniához tartozó Mura-vidéki vagy más néven Muraközi magyarok! Most tehát az újabb évforduló felé közeledve essen végre róluk is szó!A XIV-XV.században a vidék jelentős fejlődésnek indult mely nagy részben a történelmi Zala-vármegye legjelentősebb főúri családjának az alsólindvai Bánffy családnak volt köszönhető akiknek Lendva(akkori nevén Alsólindva) vára volt a központjuk.A XVI.században a tágabb értelemben vett környéknek Nagykanizsa mellett Lendva volt a legjelentősebb városa majd az Osztrák-Magyar Monarchia idején a terület jelentős kereskedelmi tranzitszerepet töltött be Stájerország és az Alföld között így fejlődése töretlennek bizonyult. Az I.világháborút követően a lakosság többször is kinyilvánította,hogy Magyarországhoz kíván tartozni annak ellenére,hogy mintegy 92 ezer lakosából csak kb.25 ezer volt Magyar. 1919-ben itt szerveződött meg a Muravidéki vagy más néven Vendvidéki köztársaság,mely Kun Béláék véres terrorral fenntartott Tanácsköztársaságától szakadt el,igaz csak néhány napig állt fennt. Trianont követően 1921.szeptember 19-én érkezett meg Nagyszombatba az ún.határmegállapító bizottság melyet visszaemlékezések szerint mintegy 8-10 ezer ember fogadott magyar zászlókat lobogtatva,a magyar nemzeti himnuszt énekelve és követelték a terület visszacsatolását Magyarországhoz mondván,hogy ők Jugoszlávok semmiképpen sem akarnak lenni!
Az antant azonban minden követelést lesöpört,még a népszavazás sem valósulhatott meg sőt még a szavukat is megszegték, ugyanis megigérték,hogy a Mura-vidék északkeleti részét mintegy 210 négyzetkilómétert – ahol a lakosság kétharmada Magyar volt - visszacsatolnak az anyaországhoz és ez sem valósult meg. Ezt követően a Magyar értelmiség jelentős része elköltözött és a terület a jugoszláv uralom alatt gazdaságilag elsorvadt! Még egyszer Jugoszlávia 1941-es felbomlása után visszatért a térség Magyarországhoz,de ez az 1945-ig tartó rövid időszak már kevésnek bizonyult ahhoz ,hogy visszanyerje régi fényét!
Ezután a Titó féle Jugoszlávia uralma alatt kevés lehetőség adódott a felemelkedésre ma pedig a Terület Szlovénia része , a Magyarok aránya pedig a Muravidéken 7-8 százalék körülire csökkent. Egyetlen pozitívum;az Európai unióban szabadon átjárhatóak a határok így nem kell már útlevél,ha Muraszombatra vagy Lendvára akarunk utazni sőt még marcona szlovén határőr sem köszön ránk, hogy „Dobre gyeny”!

Juhász Attila
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Hozzászólások

Flag
2016-01-28 13:26
1
candicebul
2017-09-15 23:43
http://getloansusapersonal.com/ - payday loans<br> <br> online loan<br> <br> <a href="http://getloansusapersonal.com/">loan online</a>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (125) Alámerült atlantiszom (142) Politika (1562) Nagyvilág (1561) Gazdaság (588) Sport (724) Jobbegyenes (1159) Egészség (50) Szépségápolás (15) Világ história (917) Mozaik (484) Életmód (1) Kultúra (2) Emberi kapcsolatok (36) Heti lámpás (135) Vetítő (37) Autómánia (61) Irodalmi kávéház (399) Mozi világ (453) Gasztronómia (538) Magyar millenium (1221) Rejtőzködő magyarország (170) Tv fotel (65) Flag gondolja (30) Mondom a magamét (2064)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>