Ma 2020 május 27. Hella napja van. Holnap Emil, Csanád napja lesz.
Salvini az Orbáni úton

Salvini az Orbáni úton

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
Imádja a nép!

Új politikai programot vázolt Olaszország és Európa számára több mint egyórás beszédében Matteo Salvini, a Liga vezetője, az olasz kormánypárt Rómában tartott tömegdemonstrációján szombaton, miközben Torinóban mintegy hetvenezren tüntettek a másik olasz kormánypárt, az Öt Csillag mozgalom (M5S) környezeti politikája ellen.

Matteo Salvini kijelentette: miközben Rómában békésen tüntetnek, Párizst tűzzel-vassal pusztítják, mivel a francia elnök, Emmanuel Macron "szegénységet teremtett", és ezért erőszakkal találja szemben magát. "Az erőszakot soha nem szabad igazolni, de aki szegénységet vet, erőszakot arat" - jelentette ki a Liga vezetője. Salvini hangsúlyozta, hogy Macronnal ellentétben a római kormány ismét naggyá akarja tenni Olaszországot.

Gyűlölet helyett mi egységet teremtünk Olaszországban"

- jelentette ki.

Nem vagyunk másodrendűek senkihez képest, ne Párizs vagy Brüsszel mondja meg, mit tegyenek az olaszok"

- jelentette ki a Róma egyik legnagyobb terét megtöltő, 80 ezresre becsült tömeg előtt. Hozzátette: Európa a migrációról is azt állította, hogy megállíthatatlan "korszakváltó jelenségről van szó, de elég volt egy kis bátorság, és sikerült elérni, hogy a migránsok ne kössenek ki az olasz partokon".

Matteo Salvini beszéde állt a Liga legelső római tömegmegmozdulásának központjában: a június elsején megalakult olasz kormány miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere a kormány eddigi eredményei helyett elsősorban a Liga programját vázolta, amellyel az európai parlamenti választásokat követően újjá akarja építeni Olaszországot és Európát is.

A ragyogó napsütésben, ünnepi hangulatban zajló pártdemonstráció színpadát az "Itália felemeli fejét!" szövegű transzparens fedte be a "Hat hónap kormányzás a józan ész jegyében" jelmondattal együtt. Az olasz rendőrség szabadidős felsőjét viselő Matteo Salvini kijelentette: több mint hat hónapos "rendkívüli" kormányzás után a Liga az olasz választók felhatalmazásával arra készül, hogy "rendet teremtsen".

Jobboldaliak vagyunk és ezt nem tagadjuk meg"

- hangsúlyozta Matteo Salvini, aki munkahelyteremtést, egészségügyi és nyugdíjreformot, biztonságot, a hagyományos családot védelmező politikát ígért és bejelentette, hogy amíg a Liga kormányon van, nem vezetnek be új adókat. Hangsúlyozta, hogy a Liga-M5S kormánya nem az európai parlamenti (EP)választásokig, hanem legalább további öt évig, az új EP-ciklus végéig fog tartani. Beszédében többek között a néhai Martin Luther King amerikai emberjogi aktivista, Alcide De Gasperi, az Olasz Köztársaság első miniszterelnöke és a néhai II. János Pál pápa szavait idézte.

Elemzők szerint Salvini a tőle megszokottnál mérsékeltebb beszédet tartott, de célját ezzel is elérte. A demonstráció a Liga erejét volt hivatott bizonyítani és a párt választói megtöltötték a Piazza del Popolo teret. Sikerült megmutatnia, hogy mostanra a Liga már nem az észak-olasz térség kizárólagos pártja, amely a Rómától és Dél-Olaszországtól való elszakadást hirdeti, hanem nemzeti méretűvé erősödött "nyugodt, de tettre kész" politikai erő, Olaszország egészét képviseli. A közvélemény-kutatások adatai szerint a márciusi parlamenti választásokon 17,4 százalékkal teljesítő párt jelenleg 34,7 százalékon áll. Ezzel a Liga a legnagyobb olasz párttá vált, maga mögé utasítva a márciusi 32,7-ről 24,9 százalékra visszaesett M5S-t.

Az északi tartományokból érkezett Liga-szavazók mellett a többség Közép- és Dél-Olaszországból csatlakozott. Jelen voltak az Északi Ligába 1989-től belépett észak-olaszok a Velencei Köztársaság függetlenségét hirdető zászlókkal és az utódpártra, a 2013-ban alakult Ligára szavazó huszonévesek is: "Változást akarunk, munkahelyeket, és bízunk a Ligában" - nyilatkozott egy Molise tartományból jött fiatalember az MTI-nek. A "Stop az invázióra!" feliratú óriástranszparenst vivő Lazio tartománybeli Liga-csoport vezetője elmondta, hogy nem a háború elől menekülőkre mondanak nemet, hanem a bűnöző migránsokra. Hangsúlyozta, hogy követik és elismerik Orbán Viktor magyar miniszterelnök migrációs politikáját.

A Liga demonstrációja egyperces csenddel kezdődött az olaszországi Ancona egyik szórakozóhelyen történt tragédiában meghaltak emlékére. Matteo Salvini a pártmegmozdulás után a helyszínre látogatott.

Torinó központjában a No Tav mozgalom vonul fel a Lyon-Torinó közötti nagysebességű vasútvonal megépítése ellen tüntetve. A mozgalmat eredetileg az M5S szavazóbázisa alkotta, amely most a kormánypárt elleni jelszavakat skandált.

(MTI)

Horváth József György - ]]>www.888.hu]]>

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Gazdaság (651) Flag gondolja (33) Mozaik (83) Gasztronómia (539) Titkok és talányok (12) Egészség (50) Mondom a magamét (4545) Kultúra (6) Történelem (14) Jobbegyenes (1767) Alámerült atlantiszom (142) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1571) Belföld (5) Sport (729) Nagyvilág (1450) Tereb (140) Életmód (1) Vetítő (37) Tv fotel (65) Rejtőzködő magyarország (171) Autómánia (61) Heti lámpás (241) Irodalmi kávéház (486) Szépségápolás (15) Mozi világ (440)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>