Ma 2017 április 27. Zita napja van. Holnap Valéria napja lesz.

január 2015

 • A HVG-től Kim Jong Un-ig

  Túl vagyunk a szokásos karácsonyi elcsendesedésen. Mostanra már nem vagyunk kiütve, miután zachergábori szintű ópiátot voltunk képesek elfogyasztani mákosbejgli formájában. Voltunk éjféli misén, ami elég vicces volt, mert mindig az.

 • Bayer Zsolt: Vég vagy kezdet

  A nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején, amely időszakot leegyszerűsítve és önfelmentésként kizárólag a „rendszerváltás korszakaként” szoktuk emlegetni, két alapmű is megjelent.

 • Konzervatív kánon 3.

  Amikor a konzervativizmusra gondolunk, nem Montesquieu az első szerző, aki beugrik. Ennek nyilvánvalóan az az egyik fő oka, hogy amikor művei először megjelentek, akkor még az a konzervatív hagyomány, amiről most beszélünk, nem létezett; {...}

 • Böjte Csaba újévi üzenete

  Nem kaptok, mert nem kértek, - mondja a mi Urunk Istenünk. Az év első imája igen alkalmas arra, hogy megfogalmazzuk mindazt, amit Teremtőnktől szeretteinknek, magunknak szeretnénk kérni az új esztendőben!

 • Ludwig Emil: Fogházbarátság

  Érdekes olyan történettel találkozni régi önéletírásban, amit már egy másik írótól is olvastunk. Annál érdekesebb, minél távolabbi egymástól a két szereplő, térben és időben.

 • Rembrandt, a titokzatos

  Vincent van Gogh nagy tisztelője volt Rembrandt művészetének. Mikor műkritikus barátjával, Théophile Thoré-Bürgerrel a festőóriás misztériumát igyekeztek megfejteni, a kritikus így fogalmazott: „ember az emberek számára”.