Ma 2017 április 28. Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

október 2013

 • Világsikerű regény a Franco-rezsim ideológusáról

  Nemrég jelent meg a hazai könyvesboltokban Javier Cercas Szalamiszi katonák című regénye. A történet első látásra nem tűnik bestsellernek, hiszen egy látszólag jelentéktelen történelmi epizódot vizsgál a spanyol polgárháború legvégéről.

 • Antidogma - Amikor a gazda kémkedik a szolgái után

  Már régóta nyilvánvaló volt, hogy az amerikaiak a saját szekerüket tolják (és mindig is azt tolták), nem pedig az európaiakét, akiket nem egyenrangú szövetségeseknek, hanem zavaró konkurenseknek tekintenek, és leereszkedő megvetést tanúsítanak irántuk – sajnos teljes joggal.

 • Fradista szemmel – Egyszer fent egyszer lent

  A címben szereplő zsánermondat, bármennyire közhelyes is, nagyon rá illik a Ferencváros mostani helyzetére. A derbin aratott fényes győzelem után a fellegekben jártak a srácok és mi szurkolók is. Azután jött a szörnyű, borzasztó hír Adamsről…

 • Végzetes merénylet az aversai kolostorban

  1345. szeptember 19-én hajnalban holtan találták Nápoly címzetes királyát, a trón jogosultját, András herceget az aversai kolostor kertjében. A 18 éves ifjút néhány napon belül Nápoly, Szicília és Jeruzsálem királyává koronázták volna, ha nem történik meg a gyilkosság.

 • Bayer Zsolt: Pincepatkányok

  „Ekkor kezdetét vette ama pompás ponyvaregény, ami annyi csodálatot és iszonyatot váltott ki Európában. Három főhőse: legelőször is Jean-Paul Marat, e megveszett pincepatkány, akinek a közcsatornarendszer eldugulása lehetőséget ad, hogy előugorjon latrinájából és őrjöngve mindent felzabáljon. {…}

 • Hazafiság és nacionalizmus

  Az alábbiakban José Antonio Primo de Rivera, a spanyol polgárháború ellenforradalmában prominens szerepet játszó Falange alapítója kisesszéjének fordítását közöljük, amely a nacionalizmus és a hazafiasság közti különbséget járja körül.