Ma 2017 április 28. Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

január 2013

 • Válogasson 2013 kulturális kínálatából!

  Többek között régen várt magyar filmbemutatókat, felújított, jubileumi István, a király-előadást, olasz–magyar évadot és Gárdonyi-emlékévet is hoz 2013. Belenéztünk az Újév üveggömbjébe, és – a teljesség igénye nélkül – összeszedtük a legérdekesebbnek ígérkező kulturális eseményeket.

 • 70 éve halt meg Rejtő Jenő

  Hetven éve, 1943. január 1-jén fagyott meg az ukrajnai Jevdokovóban a munkaszolgálatra hurcolt Rejtő Jenő, akit írói álnevén, P. Howardként is ismer és szeret a magyar olvasóközönség.

 • Telefonfülkeforr

  Ezt a címet tegnap éjjel oroztam el egy barátomtól, akivel szilveszterezni voltunk menendők. Jobboldali ember (halványuló narodnyik nosztalgiákkal), mondanom se kell, de se nem lakáj, se nem esetleges korrupciók haszonélvezője, „közelálló”, bizonyos értelemben, mint jómagam.

 • Áder János: Soha ne adjuk föl álmainkat!

  Mi, magyarok egymás sorsának is kovácsai vagyunk, s olyan hazát kell alkotnunk, amelynek fundamentuma az egymásnak megadott tisztelet, a jó szó és a jó szomszédság, a jövőnkért viselt felelősség, valamint egymás teljesítményének megbecsülése – egyebek mellett erről beszélt újévi köszöntőjében Áder János köztársasági elnök.

 • Nácik a Holdon, rajongói pénzből

  Rendhagyó módon született Timo Vuorensola filmje, az Iron Sky (Nácik a Holdon), amelyet a tavalyi Berlinalén sikerrel mutattak be. A fikciós film a nácik második világháború-beli holdra szállásáról és az onnan megindítandó harmadik világégésről szól.

 • 190 éve született Petőfi Sándor

  Százkilencven éve, 1823. január 1-jén született Petőfi Sándor költő, a magyar költészet legismertebb alakja. Németh G. Béla így írt róla: "Ő az istenek magyar kedvence. Mindent megkapott, hogy nagy költő lehessen: tehetséget, történelmet, sorsot.

 • Seszták Ágnes: Az irigység energiája

  Mesterházy Attila szívébe zárja a neoszocialista pártot, legalábbis ez látszik a Népszavában megosztott gondolataiból. Mint a minden PC-t nélkülöző koma, aki eladó lovát dicséri.

 • Szakadék

  Mélyen egyetértek a köztársasági elnökkel, aki újévi üzenetében arra biztatott, soha ne adjuk fel álmainkat. Ennek jegyében kívánok talán még nem megkésve minden olvasónknak boldog és békés új esztendőt, miközben a magyar közélet állapotából és a politika vastörvényeiből kiindulva úgy sejtem, békességben nem sok részük lesz a hírekre figyelőknek.

 • Ahol a képzeletnek nincs határa - Cirque Éloize

  Költői megközelítések, kíváncsi, nyitott megfogalmazások: ezek az újcirkusz legjellemzőbb vonásai. Januárban három alkalommal látható a kanadai Cirque Éloize újcirkuszi társulat Cirkopolis című produkciója a budapesti Művészetek Palotájában.