Ma 2017 április 28. Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

július 2012

 • Szellem a fazékból - A magyar Provence

  "Mais bitte!, Mais bitte!" Alig két évtizede még ezzel a kiáltással tolta biciklijét a balatoni strandokon a kukoricaárus, aki a csomagtartóra szerelt kosárkából kínálta a főtt tengerit. A palacsintás előtt egész nap kígyózott a sor, a strandbüfék, halsütők környékét áthatotta a sült hekk, a fokhagymás lángos, a koviubi illata.

 • Ismeretlen Chaplin-kézirat került elő Olaszországban

  Charlie Chaplin brit színész, rendező és író eddig ismeretlen kéziratára, egy soha el nem készült darab vázlatára bukkantak Olaszországban, Bolognában. Chaplin a jelek szerint egy táncos köré szőtte volna darabja cselekményét, a főszereplő neve Vaclav Naginszkij balettművész lett volna.

 • Vasárnapi Újság - Szapáry Péter

  Ama jellemvonás, melly villongó időkben a magyar nemzetnek mintegy czimeres sajáta volt, a népéletet tekintve, annak minden rétegeiben föllelhető. -írja a Vasárnapi Újság 1859. évi, 25. száma.

 • Magyar szérum

  Amikor ezeket a sorokat írom, az ország fuldoklik a kánikulában, sehol egy csepp víz, elcsigázott, kiszáradt, támolygó alakok mindenfelé, meg aztán itt a melegolimpia, szóval, nagy a baj. Nem csoda, hogy az Index is bekattant, és a Daily Mirror nyomán tegnap közölte Orvosi marihuána hatására liberális lett a náci ikerpár című írását.

 • Tervszerű vérengzés a Kossuth téren 1.

  A 20. század második felének egyik legnagyobb európai tömeggyilkossága zajlott le a Kossuth téren 1956. október 25-én. A tragédiáról három könyv jelent meg eddig, s több publikáció is – legalább részben – elemezte a tragédiát.

 • Hódít a kommunista Monopoly

  Angol, német, spanyol, orosz és japán nyelven is megjelentette az év játékaként kitüntetett, a szocializmus mindennapjait felidéző Kolejka (Sorban állás) nevű társasjátékot a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN).

 • Bayer Zsolt: A nagy kérdés

  Victor Ponta és Robert Fico. A feltámadt kisantant.Ponta csinált „ügyet” Nyirő temetéséből. A temetés szervezése ugyanis több mint egy éve folyt, a magyar és a román illetékesek mindenben megegyeztek – és akkor jött a kormányváltás.

 • Tyihonov altábornagy tüzet követelt

  Számos titok lappang még az 1956. október 25-i, Kossuth téri vérengzés történetében. Ilyen például a Partizánszövetség vagy a zöld ÁVH szerepe is. Nem beszélve a hazánkba érkezett szovjet vezetők, tábornokok itteni tevékenységéről. A vérengzés igaz történetéhez szeretnénk megint hozzátenni több fontos mozaikdarabot is. Folytatjuk tegnapi cikkünket.

 • A labda a spanyoloknál

  Na vége. És máris hiányzik. Most a spanyolokat irigyli, ünnepli, másolja és szidja a futballvilág. Igen, szidja is, s nem egyszerű mezei irigységből, hanem sokkal inkább azért, mert jó néhányan úgy érzik – némileg joggal –, hogy Iniestáék megölték a futballt. Amit csinálnak, az sokkal inkább kézilabdára, mint klasszikus labdarúgásra hajaz.