Ma 2017 április 28. Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

február 2011

 • Bánatos filozófusok

  Ne csodálkozzunk, hogy filozófusék most bánatosak, ami azonban nem jelenti azt, hogy bármit is megbántak volna. Éppen ellenkezőleg: vadul támadnak, és akárcsak a médiatörvényként számon tartott műbalhé esetében, a balliberális politikusok és újságírók, ezúttal ők is nemzetközi riadót fújnak.

 • A gépkocsi "születésnapját" ünnepelték

  Jubileumot ünnepeltek szombaton Stuttgartban, a Mercedes Benz anyaüzemében: Angela Merkel német kancellár jelenlétében emlékeztek meg a konszern főnökei és a díszes vendégsereg arról, hogy 125 évvel ezelőtt, 1886. január 29-én nyújtotta be szabadalmi kérelmét a berlini szabadalmi hivatalhoz Carl Benz egy "gázmotor meghajtású járműre". Németországban ezt a dátumot tekintik a gépkocsi "születésnapjának".

 • Anarcho-monarchizmus?

  Az egyetlen dolog, amit tudok, hogy közös volt J.R.R. Tolkienban és Salvador Dalíban – bár azt kéne mondanom, hogy az egyetlen jelentős vagy váratlan dolog, hiszen nyilvánvalóan rengeteg dolog volt közös bennük: két lábon járó, az emberi fajhoz tartozó férfiak voltak, úgy-ahogy kortársak is, hírességek és így tovább - az volt, hogy mindkettő legalább egyszer kijelentette, hogy egyszerre vonzódott az anarchizmushoz és a monarchizmushoz.

 • Magvető Kiadó Könyvklubja - Testvérek

  Kína legújabb kori történelmébe egy vécén ülve csöppenünk, és ugyanezen a színarany vécécsészén fejeződik is be Jü Hua  lenyűgöző nagyregénye a kétarcú kommunizmusról. A főszereplő testvérpár élete röviddel a Mao-féle kulturális forradalom előtt veszi kezdetét és egészen Kína vagyonhalmozó jelenéig vezet.

 • A fáraó

  Boldogult úrfikorom talán első maradandó politikai emléke Egyiptomhoz kötődik. Az esti híradóban hatalmas robbantásról tudósítottak, futkározó embereket, dísztribünt, véres tetemeket mutattak, s ami a legrettenetesebb, és persze örökre bevésődik az emlékezetbe, láttam egy leszakított karú férfit is, lógott a véres cafat…

 • Kritika - A következő három nap

  Lara Brennan (Elizabeth Banks) összekapott a főnökével. Ez elég hétköznapi eset, nem érdemes belőle filmet készíteni. Csakhogy. Brennan főnöke meghalt, a nőt látták sietve távozni a tetthelyről, a gyilkos fegyveren rajta van az ujjlenyomata, a ruháján pedig az áldozat vére.

 • Parázna Katalin: egy orosz cárnő levelei kedveséhez

  A rövid becéző soroktól a hosszan kifejtett politikai értekezésekig terjed II. Katalin orosz cárnő személyes leveleinek regisztere, melyeket kedveséhez, Grigorij Patyomkin herceghez írt. Sem a cári, sem a szovjet rendszer nem engedett bepillantást nyerni Nagy Katalin cárnő személyes irataiba, mert paráznának, történelmi és irodalmi szempontból pedig értéktelennek ítélte.

 • Mesebeli Afrika - 25 éve kínozza az embereket a gyilkos tó

  A kedves Olvasók közül hányan tudják, hogy miről is híres (vagyis inkább hírhedt) a kis kameruni tavacska, a Nyos-tó? Csak őszintén. Nem mai történet az igaz, de a jelenlegi helyzetet és a fejleményeket figyelembe véve elképzelhető, hogy hamarosan ismét visszakerülhet a térképre ez a kevesebb, mint kettő négyzetkilométeres krátertó.