Ma 2017 április 26. Ervin napja van. Holnap Zita napja lesz.

november 2010

 • Ünneppel emlékezünk halottainkra 3.

  Mindenszentek és a halottak napja a halottakra való emlékezés ünnepe. Mindenszentek azon szenteknek az ünnepe, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg. A katolikus egyház tanítása szerint a 9. századtól kötelező ünnep az a nap, amikor az élő és elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe 2000 óta újra munkaszüneti nap hazánkban.

 • Houdini művészete és mágiája

  A 20. század egyik leghíresebb előadóművészét, a magyar származású Harry Houdini művészetét és "varázslatait" bemutató kiállítás nyílik pénteken New Yorkban. A Houdini: Art and Magic című kiállításnak a Zsidó Múzeum ad otthont a következő öt hónapban.

 • Bayer Zsolt: Combunk húsa

  „E gyáva népet meg nem átkozom,Az nem hibás, annak természete,Hogy a nyomor szolgává bélyegezze,S a szolgaság vérengző eszközévéSülyessze néhány dölyfös pártütőnek.Csak egyedül én voltam a bolond,Hivén, hogy ilyen népnek kell szabadság.” 

 • Nagyító alatt - Scott Pilgrim a világ ellen

  Edgar Wright rendező-producer 2004-ben találkozott Scott Pilgrim világával. „Kezembe nyomták Bryan Lee O’Malley frissen kiadott képregény-könyvét, és azonnal rákattantam, mert az előző munkám is a fantasztikum és a valóság keveréke volt. Imádtam, hogy Bryan a manga és a videojátékok látványvilágát használja arra, hogy bemutassa fiatal hőseinek érzéseit.

 • Wall Street - Tőzsdecápák

  "Csak a dohány számít haver, a többi smafu!" - vázolja fel a Michael Douglas által megformált Gordon Gekko nevezetű manimágus a neoliberális vadkapitalizmus kérlelhetetlen kulcsmondatát a Tőzsdecápák című, törtető jellemtelenséget és gátlástalan zsetonizmust bemutató film egyik kulcsjelenetében.

 • Kheopsz piramisa még mindig titokzatos

  Hamarosan robot indul a gízai nagy piramis belsejébe, hogy megkeresse Kheopsz mágikus módon elrejtett sírkamráját - mondta el Záhi Hávvász, Egyiptom főrégésze a Múlt-kornak adott interjúban, egyben mesélve múmiákról, egy hatalmas múzeumi fejlesztésről és az elvitt műkincsek visszaszerzésére indított kampányról.

 • Amerikából jelentem LXI. - Barn Stars

  Jöjjön hát az amerikai ötágú csillagok története! A magyar szem számára az ötágú csillag, valljuk be, politikai tartalmat hordoz. Elvonatkoztatni ennyi év után nem könnyű, de be kell látnunk, az ötágú csillagnak csupán egyik 'feladata' jelképezni a kommunista hatalmat.

 • Mesebeli Afrika - Zambia: Loziföld elszakadna

  Nemrégiben olyan helyen ütötte fel fejét az erőszak az afrikai kontinensen, ahol ez eddig szinte ismeretlen fogalom volt, néhány nappal ezelőtt a dél-afrikai régió legdemokratikusabb, legstabilabb államának tartott Zambia olyan jelenséggel szembesült, amely remélhetőleg csak egy elszigetelt jelenség lesz, nem pedig valami rossz kezdete.

 • Sorozatmustra XXXVII. - My Generation

  Az ABC újoncát szedjük szét egy kicsit. A nézettség nem jött be nekik, két rész után kaszálták is a sorozatot, de a pilot-ról írtunk, a véleményünk megegyezik a többség akaratával, törölni is kellett rögtön a sorozatot.