Ma 2017 április 28. Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.

április 2009

 • Mesél a papirusz

  Két és fél méter hosszú, harminc centiméter széles, kétezer éves papirusz, rajta egy görögül írt szöveg, az ibériai félsziget befejezetlen térképe, rajzok, amelyeket három különböző művész készített: még a legoptimistább kutató sem remél ennyi ritkaságot találni egyetlen helyen. A papirusz egy névtelenségéhez ragaszkodó európai gyűjtő fiókjából került elő, aki a kutatók rendelkezésére bocsátotta az értékes darabot.

 • Mesélő bankjegy

  Gondosan a szkennerbe simítottam egy viharvert, kopott bankjegyet, és beolvastam mind a két oldalát, hogy megmutathassam neked. A bankó először 1970-ben került forgalomba egy Csehszlovákia nevű országban, Európa szívében.

 • Vulkánok a Tirrén-tengerben

  A térképen négyezer méter mélységet eléro völgyek, többszáz kilométer hosszúságú kanyonok, óriási, kaotikusan elszórt kotömbök, és olyan hatalmas vulkánok, amelyek mellett az Etna és a Vezúv törpéknek tunhetnek. Egy térkép, amely tíz méteres részletességgel ábrázolja a Tirrén-tenger fenekének felszínét.

 • Az árpás–mórichidai premontrei templom

  Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

 • Jótékony gyilkos az óceánból

  A Nagy Korallzátonyon két queenslandi biológus véletlenül bukkant egy csoport új, természetes növényirtó szerre, amelyek emberre, állatokra és termesztett növényekre ártalmatlannak tűnnek.

 • Platón

  Melyikünk ne szeretne egy olyan államban élni, ahol minden tökéletesen működik. Rend van, nincs bűnözés. Mindenki ismeri és tudja a saját feladatát, s olyan emberek irányítják, akik arra érdemesek.

 • Csődre készül a General Motors

  Egyre gyakrabban látnak napvilágot olyan hírek, miszerint a General Motors a csődre készül, a legutóbb a New York Times értesült úgy, hogy a Pénzügyminisztérium június 1-ig adott határidőt az amerikai autógyártónak a folyamatok előkészítésére.

 • Zorro lett a Fradi legjobb csatárából

  Ferenczi István, a Fradi csatára BKV Előre ellen elszenvedett arccsont-törése után mindössze egyetlen mérkőzést mulasztott, Szolnokon már Bobby Davison rendelkezésére állt. Mi több, a csatár speciális maszkban játszva gólt is szerzett, a találatot pedig Zorrót idéző mozdulatokkal ünnepelte.

 • Keresztneve: Hadnagy

  Peter Falk épített vasutat Tito marsallnak, kosárlabdázott a hírhedt Sing Sing börtön csapata ellen. De annyira összefonódott Columbo alakjával, hogy sokan olasznak is gondolják. Valójában Falk Miksának, a Pester Lloyd főszerkesztőjének a leszármazottja. Meg sem kapta volna a detektívszerepet, ha Bing Crosby golfmeccsei nem esnek egybe a forgatási napokkal.