Ma 2018 április 25. Márk napja van. Holnap Ervin napja lesz.

Simicskó István: a magyar nemzet megmaradása a tét

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve
A 21. század legnagyobb kihívása a haza, Magyarország védelmezése, a nemzet megmaradása – emelte ki a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten, a tárca honvédelem napja alkalmából tartott központi ünnepségén.

Simicskó István a honvédelem napját a hazaszeretet napjának nevezte. Kifejtette: a hazaszeretet megnyilvánulásának fontos momentuma volt, amikor az 1849-ben a május 4-én kezdődött ostrom után, május 21-én sikerült visszaszerezni Buda várát. Elődeink életüket áldozva küzdöttek Magyarország függetlenségének és szabadságának visszaszerzéséért – tette hozzá.

„A haza bennünk él!” – idézte a miniszter a budai Vár visszafoglalása évfordulós plakátjának szövegét, megjegyezve: kérdés, hogy ez elég lesz-e a jövőben is, s a jövőbeni generációk is élhetnek-e magyarként.

Simicskó István fontos kérdésnek nevezte, hogy egyformán érzékeljük, értékeljük-e korunk kihívásait és veszélyeit. Ebben az együttgondolkodásban ugyanis – mint mondta – „sokszor viharos csatározásokat, gyűlöletkeltést is látunk”. Egy célt kell követni, s ez „a nemzet megmaradása” – szögezte le. Hangsúlyozta, mindenkire, pártállástól függetlenül minden állampolgárra szükség van ahhoz, hogy védelmezzük az európai kontinenst, Magyarországot, s „legyen örök a haza”.

A miniszter kiemelte: most, a tömeges bevándorlás időszakában, látva a vallási, etnikai értelemben is átalakuló Európát, kérdés, hogy a 21. század végén meglesz-e még a „haza, a nemzet mint érték”. Mit fog jelenteni a nemzeti közösség, milyen nyelven fognak beszélni, akkor is megemlékeznek-e Buda várának visszafoglalásáról vagy Petőfi Sándorról, Zrínyi Miklósról? – sorolta, hozzátéve: „meg kell maradnunk magyarnak, meg kell tartanunk hazánkat”.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteki ünnepségén több kitüntetést és elismerést is kiosztottak az elmúlt időszakban a honvédelem ügyéért nyújtott kiemelt teljesítményért. A kitüntettek között volt Horvátország budapesti nagykövete is, aki – mint Simicskó István elmondta – sokat tett azért, hogy az elmúlt időszakban, a migrációs válsághelyzetben ne romoljon, hanem tovább erősödjön a magyar-horvát kapcsolat.

A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a tavaszi hadjárat végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat. Ennek emléket állítva 1992 óta a honvédelem napja május 21.

Vasárnap, a honvédelem napján a budai Várban, a Dísz téren tartanak megemlékezést és koszorúzást a Honvéd-emlékműnél. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban pedig ezen a napon nyitják meg a Fegyvertárat, egyúttal megemlékezést tartanak az 1937-ben, a Nándor-laktanyában megnyílt első kiállítás 80. évfordulóján.

MTI

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Tereb (125) Emberi kapcsolatok (36) Gazdaság (588) Mondom a magamét (2489) Mozi világ (440) Vetítő (37) Életmód (1) Gasztronómia (538) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (420) Flag gondolja (31) Kultúra (3) Egészség (50) Autómánia (61) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (170) Heti lámpás (159) Sport (726) Politika (1570) Jobbegyenes (1254) Belföld (2) Nagyvilág (1249) Tv fotel (65)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>