Ma 2024 március 28. Gedeon, Johanna napja van. Holnap Aguszta napja lesz.
8bb2acef610ab62c6a88fe4f77713e80.jpg

Hajrá Gyuri bácsi! - Mezey György újra csatába száll

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sokáig úgy tűnt, hogy Lotthar Matthaus lesz a Videoton vezetőedzője. Azonban a tárgyalások nem vezettek eredményre, így Garancsi István tulajdonos Mezey Györgyöt kérte fel a szakmai munka irányítására. Mezey vállalta a kihívást.

A még mindig fiatalos, ám 68 évét taposó tréner első komoly eredményét az MTK-VM edzőjeként érte el, az 1977-78-as idényben harmadik helyezést ért el a kék-fehér együttessel. Ezt követően 1980-ban a labdarúgó válogatotthoz került, ahol Mészöly Kálmán jobb kezeként dolgozhatott. Mészöly 1983-ban történő távozása után rá várt a magyar labdarúgó-válogatott irányítása. Szövetségi kapitánysága alatt legyőztük Dániát, Spanyolországot, Törökországot, Svájcot, Ausztriát, Hollandiát, Ciprust, Németországot, Walest, Dél-Koreát, Algériát, az Ázsia-válogatottat, Katart, majd Brazíliát. Ugye, „nem semmi”. Mégis Mezey nevének említésekor a legtöbb szurkolónak a mexikói kudarcok, a Szovjetunió elleni 0-6, majd a Franciaországtól kapott három gól jut eszébe.

A hazai közvélemény a mexikói világbajnokság előtt talán egy kicsit túlbecsülte válogatottunk esélyeit. A sikerre éhes szurkolókat annyira lenyűgözte mikor egy barátságos mérkőzésen 3-0-ra legyőztük Brazíliát, hogy nem is kevesen egyenesen úgy vélték, hogy a magyar csapat akár meg is nyerheti a világbajnokságot. Legutoljára ekkor égett futball lázban Magyarország. A világbajnokság alatt éppen sorkatonai szolgálatomat töltöttem, s nem nehéz felidézni azt a másfél órát, amikor legalább ötvenen egy kis helyiségbe zsúfolódva néztük a szovjetek elleni katasztrófát.
 Mexikó után, a felhergelt tömeg elméleteket gyártott. Külső okokat vélt felfedezni a rossz szereplés magyarázataként. Hallani lehetett, hogy eladtuk a meccset az oroszoknak, sokan úgy vélték, hogy pártutasításra kellett lefeküdnünk a „nagy testvérnek”. Aztán berobbant a „tésztaügy” is (a világbajnokság után néhány labdarúgó azzal magyarázta a bukást, hogy túl sok tésztát kellett enniük mexikói tartózkodásuk alatt).
 
 
Az azóta eltelt huszonhárom évben válogatott és klubszinten is hozzászokhattunk a hasonlóan nagy vereségekhez. S ne felejtsük el, Mexikóban azért a három mérkőzésből egyet (Kanada ellen 2-0), mégiscsak megnyertünk. Azóta felnőtt egy generáció, mely nem láthatta szerepelni a Magyar labdarúgó-válogatottat világ-, vagy Európa-bajnokságon. Velem együtt talán sokan előre aláírnának egy Franciaország elleni esetleges 0-3-at, csak jussunk ki Dél-Afrikába. 
Mexikó után Mezey Györgynek már nem volt maradása. Néhány évig külföldön dolgozott, majd egy rövid időre visszatért a válogatott élére. Ugyan megfordult néhány hazai és külföldi klubnál, de a komolyabb sikerek elmaradtak. Ezt követően néhány évig edzők képzésével foglalkozott.
Most újra itt a nagy lehetőség Mezey előtt. Klubszinten bizonyíthat. Végre bajnokot csinálhat a Videotonból. Gyakorlatilag teljhatalmat kapott, így most tényleg csak rajta múlik minden, hiszen úgy hírlik, hogy a bajnokság csapatai közül a fehérváriak gazdálkodhatnak a legtöbb pénzből. A háttérben komoly támogatók állnak, politikusok, üzletemberek. S bár egyelőre még nem igazoltak igazán neves labdarúgót, de augusztus 31-ig még tart az átigazolási időszak.
 
A bemutatkozás…
 
Soproni Liga 1. forduló, 2009.július. 25., Kecskemét  - 3000 néző:
 
Kecskeméti TE – Videoton 3:6 (1:5)
 
Gól: Litsingi (38.), Gyagya (54.), Yannick (90.), ill. Elek Á. (8.), Nagy D. (20.), Némedi (21. – öngól), Lipták (27.), Sitku (45.), Horváth G. (51.)
 
 
Szécsi József
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Titkok és talányok (12) Alámerült atlantiszom (142) Jobbegyenes (2778) Autómánia (61) Történelem (17) Heti lámpás (310) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Kultúra (6) Gasztronómia (539) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Gazdaság (702) Nagyvilág (1309) Sport (729) Tereb (146) Egészség (50) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Politika (1582) Belföld (10) Rejtőzködő magyarország (168) Mondom a magamét (7501) Vetítő (30) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>