Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
417e0cdcfc9264d6c79494985fad414c.jpg

A Fradi dicső múltja, 9.rész - 1909-10

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Az 1909-es év első fele a Fradi sikereitől volt hangos. Az új évadban is mindenki az FTC további diadalmenetét várta. Ha nem is 100 %-ban, de a csapat megfelelt az elvárásoknak.

Az új bajnokság őszi idényében egy mindaddig és még sokáig egyedülálló mérkőzésre is sor került. 1909. október 3-án Országos Bajnoki döntőt rendeztek. Még 1908-ban feljogosította az MLSZ a “legjobb vidéki csapat” címet elnyert együttest, hogy kihívja a központi (budapesti) bajnokot. Akkor a vidéki bajnok nem élt a lehetőséggel, de 1909-ben a Kassai AC kihívta az FTC-t. Vesztére, mert az említett napon csapatunk 11:0 arányban kétséget nem tűrően igazolta, hogy az akkori vidéki labdarúgás még messze nem volt egy színvonalon a fővárosival. Ez az eredmény aztán évekre megint elvette a vidék bajnokainak a kedvét a kihívásnak még a lehetőségétől is.

A bajnokság a Fradi szempontjából az egy évvel korábbival szinte azonos forgatókönyv szerint kezdődött, a csapat vereséggel kezdett és vereséggel fejezte be az őszi szezont, közben még egy döntetlen is becsúszott. Ám úgy is folytatódott, ismételten pontveszteség nélküli, 100 %-os tavaszt produkált a csapat és megvédte bajnoki címét.

Az 1909–1910. évi bajnokság végeredménye
1. FTC16131252:1727
2. MTK16113242:2425
3. NSC169-733:3018
4. BAK168-823:2816
5. BTC1662832:3414
6. TTC1662822:3014
7. UTE1661927:3313
8. Törekvés16421019:3110
9. MAC16311226:497

Ebből a bajnokságból felidézünk pár érdekes momentumot. Az őszi idényben az MTK ellen 3:2-re vezettünk, amikor a mérkőzést a bíró sötétedés miatt a 83.percben félbeszakította. Az MLSZ döntése értelmében a hiányzó 7 percet a csapatoknak le kellett játszaniuk, amire két nappal később, a Fradi következő bajnokijának előjátékaként kerítettek sort. Az MTK ebben a 7 percben kiegyenlített, így az az örökrangadó döntetlen lett. Aztán a tavaszi idényben az UTE ellen is történt egy nem mindennapos eset. Az FTC jobbfedezetét, Weinber Jánost a 35.percben a bíró kiállította, mert a határbírót bántalmazta. Az MLSZ ennek ellenére nem tiltotta el, mert az “alkalmi” határbíró egy UTE-szurkoló volt, aki komolytalanul és egyáltalán nem pártatlanul “lengetett”, mindemellett Weinbert folyamatos megjegyzéseivel bosszantotta. Vajon ma is így döntene az MLSZ hasonló esetekben? És még egy érdekesség. A BTC ellen 5:3-ra megnyert mérkőzésen a 60.percben kapusunk Fritz megsérült, csere akkor még nem volt, így csatárzsenink, Slózi, azaz Schlosser Imre állt a kapuba, olyannyira jól, hogy még 11-est is védett.

A bajnokságot az MTK elleni tavaszi örökrangadó döntötte el. 15 ezer ember előtt 2:0-ra győztünk. A sok néző miatt a mérkőzés előtt egy órával már lezárták a kapukat (a meccs az akkori legnagyobb magyar pályán, a Millenárison volt). A tudósítások szerint az FTC hatalmas iramot diktált, és fizikailag, technika, gyorsaság és lelkesedés tekintetében is felette állt ellenfelének. Amikor Schlosser a második gólt befejelte, az óriási hangorkán már nemcsak a mérkőzés, hanem a bajnokság győztesét is köszöntötte.

A Húsvéti serleg megnyerését ebben az évben nem említhetjük, vélhetően csak azért nem, mert az MLSZ nem írta ki.

Az Ezüstlabda sorozata sem folytatódott, hiszen a vándordíj örökre csapatunké lett. Helyette ugyancsak angol mintára az MLSZ a Magyar Kupát írta ki, kieséses rendszerben. Az első ilyen mérkőzésünket 4:0-ra megnyertük az NSC ellen, ám a folytatásban, már az elődöntőben, a későbbi győztes MTK-tól kikaptunk (0:4) és kiestünk.

A Corinthian-díjat is átszervezték, naptári év szerint bonyolították le. 1910 tavaszán mindössze egy mérkőzést játszott csapatunk, amelyet a Postás ellen 6:1-re megnyert.

A sok átszervezés ellenére sem maradtunk díjgyőzelem nélkül. Az UTE tragikus hirtelenséggel elhunyt intézőjének, Ladányi Dezsőnek emlékére alapított vándordíjat (Ladányi-díj) sikerült megnyerni, az UTE, a Törekvés, majd az NSC legyőzése után.

Végül idézzük a talán legnagyobb sikert, amire a nemzetközi sajtó is felfigyelt. Az FTC megszerezte első győzelmeit angol csapatok felett! Győzelmeit, mert két angol csapatot is legyőzött. Először a Surrey Wanderers volt az ellenfél, az eredmény 3:0. Majd a talán még nagyobb siker, a Barnsley 2:1 arányú legyőzése következett. Előzőleg az angol profik a BTC-t 5:1-re, az MTK-t pedig 7:0-ra verték. A korabeli fogadóirodák az FTC-nek sem adtak sok esélyt, legalább ötgólos vereséget vártak.

A meccsről így írt a másnapi újság:
“Május 16-ika, pünkösd hétfője, nagy ünnepe lett a magyar football sportnak. A magyar amatőrök: a Ferencvárosi Torna Club bajnokcsapata az angol professzinisták: a Barnsley F. C. csapata felett fényes játékkal elért reális győzelemmel lepte meg nemcsak a magyar sportköröket, de bizonyára az egész football-világot.

A leghíresebb angol football szakértő, az angol „Football Star” szombati számában még nyugodt önbizalommal írja, hogy szeretné a kontinensen azt a csapatot látni, mely az Angol Kupa mérkőzésbeli Barnsley ellen meg tudná állani helyét. És hétfőn már csattanós választ kapott a magyaroktól. Az idézett nyilatkozat is bizonyítja, mily kitünő csapat a Barnsley az angolok szemében is. FTC. győzelme tehát annyira étékes a magyar football sportnak, melyhez fogható még nem füződött a nevéhez. Semmi kétség immár, hogy a magyar football sport rövidebb idő alatt nagyobbra nőtt, mint a kontinens bármely más nemzetéé. Hogy mily erős csapatot birunk a FTC. tizenegyében, kiolvashatja mindenki a hétfői számunkban megjelenő abból az interju-ból, melyben a legyőzött angol csapat mondja el róla véleményét.

Tizezer ember lelkesedése tört ki az első magyar goal után, mit Schlosser már a match első perceiben az angolok kapujába lőtt. A meglepett angolok elkeseredése és a magyarok hatalmas ambíciója oly szédületes tempót vitt a további mérkőzésbe, mely e játéknak nálunk soha nem élvezett izgató szépségeit bontogatja ki és magával ragadta a legnyugodtabb nézőt is. Még a riválisok elragadhatatlan irigykedése is szinte elfeledkezett magáról; a magyarok dicsőség érzete lett urrá mindenkin. És ha a magyar back jobban eléri vagy ha egyáltalán nem érinti az angol jobbszélső egyik lövését, még ahhoz az egyetlen goalhoz sem jutnak az angolok, melyet eként a magyar back peckelt be saját kapujába. De ennek a véletlen kiegyenlítésnek se sokáig örülhettek az angolok, mert Borbás és Korody remekül keresztülvitt feltartóztathatlan támadással ujra az angol kapu elé kerülnek a labdával és Borbás mintaszerü önzetlenséggel és precizen leadott labdájával Korody védhetetlenül lövi be a második magyar goalt. Félidő 2:1

A II. félidő a végsőkig fokozza a nézők és játékosok izgalmát. Háromszor is csak hajszálon mulik, hogy Schlosser, Borbás, majd Weisz ujabb goalokat nem lőnek. Ha ezek közül csak egy is sikerül akkor – mint a match után Bródy, a csapat kapitánya mondta – kevesebb erőt fordítottunk volna a további védelemre és az erősebb támadás valószinüleg még értékesebb győzelemhez juttatta volna a magyar csapatot. Így azonban legfőbb igyekezetünk a kiegyenlítés megakadályozása volt és azt el is érték.

Az angolokról már irtunk a két előző match után. Itt legfeljebb annyiban változtak, hogy még jobban akarnak győzni. A magyar csapatról pedig nyilatkozott a napi sajtó szinte egyhangu lelkesedéssel. Kell ennél nagyobb dicséret neki!? Neki, akit pedig oly szivesen gáncsolnak mindig.

A győztes magyar csapat tagjai voltak: Fritz – Rumbold, Manglitz – Wienber. Bródy, Gorszky – Weisz, Kucsera, Korody, Schlosser és dr. Borbás. A bíró Fehéry Ákos volt.”

Az 1909-10-es szezonban játszott díjmérkőzések összesítése:

36 mérkőzés: 28 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség: 125 : 42 gólarány

A bajnokcsapat fényképe:

csapatkep_1910

Forrás:
Nagy Béla Fradi futballkrónika 1899-1973
Major János - Nagy Béla - Várszegi János Zöld-fehérben
nemzetisport.hu
huszadikszazad.hu

ftcbk.eu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Vetítő (30) Szépségápolás (15) Gasztronómia (539) Tereb (146) Történelem (18) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Belföld (10) Gazdaság (705) Alámerült atlantiszom (142) Tv fotel (65) Heti lámpás (312) Kultúra (7) Flag gondolja (36) Sport (729) Autómánia (61) Nézőpont (1) Jobbegyenes (2788) Titkok és talányok (12) Irodalmi kávéház (537) Mozi világ (440) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Mondom a magamét (7546) Életmód (1) Nagyvilág (1310) Politika (1582)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>