Ma 2014. szeptember 23., kedd, Tekla napja van. Holnap Gellért, Mercédesz napja lesz.
FLAG
Fradi.hu
Horoszkóp
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Felvidek
Címerünk a magyar szürke
Püski-Masszi könyvesház
Hobbyradio
Demokrata
Regnum
magyar
Althir

free speech
mti
Vaja református egyháza
rejtőzködő magyarország
2012. 04. 25.
|
nagyobbbetú kisebbbetú Nyomtatás
Magyar Nemzet szombati magazinjának egyik legérdekesebb sorozatát közöljük le folytatásokban, melyben a remek Ludwig Emil megmutatja nekünk a rejtőzködő Magyarország eldugott kincseit, melyek mellett sokszor figyelmetlenül elhaladunk a mindennapi rohanó életünk során. Vigyázzunk ezekre a páratlan kincsekre, hiszen ezek a kincsek alappillérei szeretett Hazánknak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közepén fekvő három és fél ezer lakosú Vaja a 41-es számú főút nyírségi szakaszáról a 49-es főútra letérve vagy vasúton közelíthető meg. Neve – Voya alakban – egy 1272 és 1290 között készült levélben szerepel. A helynév eredete vitatott. Többnyire magyar személynévnek tartják, Maksay Ferenc történész (1916–1984) véleménye szerint is az, ugyanakkor ő írja le, hogy Vaja „a Nyírség keleti peremén húzódó őrvonal települési rendszerébe tartozott, és lakói királyi jobbágyok, gyepűőrök voltak”. A településtől alig öt kilométerre találjuk a szintén Árpád-kori Őr falut, de mindettől még lehet szláv eredetű is a helynév, hiszen a szláv voja, voják szó jelentése katona, és a környéken bőven vannak szláv hely- és víznevek. Plébániájának patrocíniuma – Szent István és Szent Imre – szintén Vajának a korai őrvidékhez tartozására utal, a határvédő királyi katonák között mindig voltak idegenek: úzok, besenyők, oroszok stb.

A IV. (Kun) László király által 1272 után kibocsátott levél szerint egy örökös nélkül elhunyt nemes birtokát eladományozták, és ez ellen tiltakozik a többi vajai nemes. 1312-ben már a Vay család tulajdonaként szerepel a község, egy 1349. április 2-án kelt perirat pedig a birtok – possessio Waya – felosztásáról szól. 1370-ben Vay László váradi püspök javadalmai között találjuk Vaját. A család emelkedését mutatja, hogy Zsigmond király koronás főnemesi címert adományozott Vay Titusznak a vitézségéért, azonban nincs az a megrakott szénásszekér, amelyre még egy villával rá ne férne: 1412-ben a Vayak a szomszédos Papos falu földesura, Csernavodai (Csarodai) István jobbágyait áttelepítették a maguk földjére, hat évvel később pedig pallosjogot szereztek az uralkodótól.
Vaja gótikus templomának nagysága és minősége szintén a birtokos família hatalmát, anyagi erejét tükrözi. Először egy 1398. évi írás számol be – téves értelmezés szerint – „két”, azaz Szent István- és Szent Imre-egyházról (Szent Péter és Pál szintén egy titulusnak számít).

A templom átépítése ennél korábbi időszakban, az Anjou-házi uralkodók 1330 és 1380 közötti fénykorában történt. A XIII. századi eredetű parochiális templomot csaknem teljesen lebontották, a helyébe egységes terv szerint készült, egyforma széles hajójú és szentélyű, érett csúcsíves stílusú épület került. A templom egészében kemény mészhabarcsba rakott, vastag téglákból készült, csak az ablakok és a kapuzat íves-rézsűs bélleteit faragták kőből. A déli oldal egymás melletti, XIV. századi ablakai között a közelmúltban történt renováláskor előkerültek a román kori ablakok; a lépcsőzetes külső támpillérek pedig a gótikus boltozatnak az emléket őrzik, amelyet a XVIII. század végén cseréltek ki a fából készített sík mennyezetre.
A török háborúk idején sokat szenvedett északkeleti országrész népe az 1500-as évek végére tömegesen áttért a megreformált vallásra. Hogy ez pontosan mikor történt Vaján, nem tudjuk, egy 1609. június 3-án kelt okirat azonban erre vonatkozó utalásokat tartalmaz. Vajai Ferenc a leleszi (premontrei) konvent előtt mint hiteles helyen megjelenve ekkor zálogba adta két puszta telkét Vajai Mihálynak, arra való hivatkozással, hogy „a Vaján lévő, a maga és osztályos testvérei tulajdonát képező templomot, amely nemzetségének temetkezési helye, miután sok évvel ezelőtt elpusztult, és csaknem teljesen romokban hever, az elődök sírja iránti kegyeletből újból felépítette és helyreállította, és ezen munkálatok folytatásához még további pénzre volna szüksége”. A régi templom tehát a XVII. század elején már nem a katolikus egyházé volt.

A protestáns vajaiak már 1715-ben bővíteni akarták egyházukat, torony építését is tervezték, ám ezt a kiszállt építési bizottság nem támogatta. 1775-ben újra kérvényezték a császári helytartótanácsnál a templom megnagyobbítását, a költségeket ekkor a település földesura, Vay László ezredes vállalta magára. Egy évvel később az engedély birtokában Kriechbaum Ignác Szabolcs megyei mérnök elkészítette az épület ács- és kőművesmunkáinak költségvetését, az összeg 2142 forint huszonkét és fél krajcárt tett ki. A donátor váratlan halála miatt csak később, 1792-ben fejeződött be az építkezés, ekkorra készült el a huszonnyolc méter magas harangtorony, a hét méter széles, huszonegy méter hosszú gyülekezeti terem festett deszkamennyezete és a két oldalán lévő ácsolt fakarzat.
Amikor megújításának vége felé járva már a templom ünnepélyes átvételére készültek a hívek, 1791. július 26-án ezt üzente Vay László vajai udvarbírájának: „Írtam volt Hodászról a vajai Ref. Esperesnek, hogy a Templomjok felszentelése napja Szent István napján tartódnék…” A mecénás óbester azonban hirtelen meghalt, az új egyház birtokbavétele is csak később történhetett meg.

mno.hu - Ludwig Emil

Feltöltő: Flag

Értékelés: Átlag: 3   Szavazatok: 173   Helyezés: 4591


Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Beavatás - Czakó Gábor
Könyv
Bolti ár: 2 520 Ft
Netes ár: 2 142 Ft
15% kedvezménnyel

Az elszántak - Nyirő József
Könyv
Bolti ár: 2 600 Ft
Netes ár: 2 210 Ft
15% kedvezménnyel

Lugánói tanulmány 2. - Susan George
Könyv
Bolti ár: 3 600 Ft
Netes ár: 2 999 Ft
17% kedvezménnyel

Tőzsdebiblia - A Forex - Nyitrai Gergely
Könyv
Bolti ár: 19 990 Ft
Netes ár: 14 990 Ft
25% kedvezménnyel

Bűnszövetség - Néző László
Könyv
Bolti ár: 2 490 Ft
Netes ár: 2 117 Ft
15% kedvezménnyel

Flag Media Group
Hírlevél
Feliratkozom
Leiratkozom
Ezen a napon történt:
1122 - A wormsi konkordátum értelmében V. Henrik német-római császár elismeri az egyház jogát arra, hogy a főpapokat az illetékes egyházi testületek választhassák meg.

1846 - Először figyelik meg a Neptun bolygót (érdekesség, hogy ugyanazen a napon halt meg 1877-ben Urbain JJ Leverrier, amikor akinek számításai alapján Johann Gottfried Galle csillagász felfedezte a Neptunt).

1848 - István főherceg Bécsbe megy és lemond nádori tisztéről.

1923 - Primo de Rivera katonai diktatúrát vezet be Spanyolországban.

1924 - az I. Filatelista Nap rendezőbizottsága engedélyt kap a Budapest-Esztergom közötti légipostajárat elindítására.

1924 - A német birodalmi kormány az ország felvételét kéri a Népszövetségbe.

1938 - A New York-i világkiállításon elásnak egy időkapszulát, melyet majd 6939-ben nyithatnak ki (benne női kalap, férfi pipa és 330 méternyi mikrofilm).

1941 - Az első gázkísérlet Auschwitz-ban.

1944 - A szovjet hadsereg Battonyánál átlépi a magyar határt.

1949 - Harry S. Truman amerikai elnök bejelenti, hogy a Szovjetunió augusztus végén atombomba-kísérletet hajtott végre.

1951 - Budapesten felrobbantják a Városliget szélén álló Regnum Marianum templomot, Rákosi Mátyás parancsára

1965 - Az Ikarus székesfehérvári üzemében elkészül az első hazai alumínium autóbusz.

1969 - Végrehajtják az első föld alatti atomrobbantást a Kínai Népköztársaságban.

1972 - Pest és Buda egyesülésének 100. évfordulóján emlékművet avatnak a Margitszigeten.

1973 - Juan Peron visszatért Argentinába.

1976 - A nyári munkásmegmozdulásokat követően megalakul Lengyelországban a KOR (Munkásvédelmi Bizottság), az első kelet-közép-európai alternatív szervezet, amely az emberi jogok egységokmányára hivatkozik muködése alapjaként.

1983 - Felhívást tesznek közzé Magyarországon: "Épüljön fel az új Nemzeti Színház!"

1991 - Az Alkotmánybíróság a köztársasági elnök jogköréről megállapítja, hogy a hadsereg vezetése békeidőben nem a köztársasági elnök feladata, a Magyar Televízió és Magyar Rádió vezetőinek kinevezését és leváltását illetően pedig az államfőnek csak a demokráciát veszélyeztető esetekben van mérlegelési joga.

1997 - Megjelent Elton John kislemeze, a "Candle in the Wind" című dal.

2002 - Belgiumban életbe lép az eutanáziáról szóló törvény.

Iskolatej és gyógyhatású ásványvíz nap

Nemzetközi Hulladékgyűjtő Nap

1932-ben nyilvánították önálló királysággá Szaúd-Arábiát

Szavazás
Hogy alakult az Ön rezsije az elmúlt 3 évben?
Csökkent
Növekedett
Maradt ugyanannyi


Legfrissebb hozzászólások:
09.15. hétfő 13:11

09.05. péntek 15:45

09.05. péntek 15:34

08.27. szerda 09:37

1.2874 másodperc | Online látogatók: 28