Ma 2024 április 18. Andrea, Ilma napja van. Holnap Emma napja lesz.
6fd4bd17443cd119dc57de97aa400e66.jpg

Szalonna Jobbik

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

No ez meg mi a fészkes fene volt? A hétvégén, a történelmű léptékű székely menetelés természetes súllyal nyomott el minden más politikai eseményt. Visszatekintve ugyan, de ezért volt egy Jobbik kongresszus is.

Ott elhangzott egy csomó lózung, szokásos politikai panel. Ráadásul Vona Gábort újra pártelnöknek, egyúttal miniszterelnök-jelöltnek választották. (minő meglepetésre – mondhatnánk!) De nem is ez a lényeg, nem is erről magyarázkodik vasárnap óta Vona az összes tévéműsor stúdiójában (hétfőn este például a HírTV-ben és az M1-en – úgy egy órás különbséggel!), hanem a jól látható stílusváltásról. A Jobbik, a hétvégén ugyanis végleg „szalonna-náci” párt lett. Szinte villámcsapásnyi idő alatt. No erre vonatkozott az „ez meg mi a fészkes fene volt?” felütésem.

Az álmélkodó kurucok számára az arculatváltás meglepően gyorsan zajlott. Történt egy kongresszus, ahol még egy „Nagy-Magyarországos jelképet”, a Szent Koronát, vagy egy „Trianont-gyalázó” szimbólumot sem láthattunk. Nekem speciel még az Árpádsávos zászlók is kevésnek tűntek. És Bocskai öltöny is csak Novák Elődön árválkodott. Mindenki elegáns és fiatalos volt. Jaj, hogy hiányoznak a kurucoknak azok a régi szép Miép-es idők!
 
Szóval egy szalonképes, fiatalos, kicsit szabadelvű, de konzervatív párt kongresszusát láthattuk. Az arculatváltás annyira feltűnő volt, hogy azóta az összes elemző és újságíró erről beszél. Egyedül Vona Gáboréknak nem tűnik fel. Legalábbis ezt nyilatkozzák.
 
Pedig valami történt, az biztos.
 
Már tavaly óta több radikális figura hagyta el a Jobbikot. ]]>Kilépett]]> például az izraeli zászlót égető Lenhardt Balázs, ]]>vagy]]> az ex-Miép vezető Rozgonyi Ernő, akik nem mellékesen képviselők voltak. Aztán idén szeptemberben ]]>lelépett]]> Zagyva Gyula, a HVIM elnöke is. Pedig ő volt talán a legkeményebb csávó a frakcióban és az egyetlen, aki értett a villanyszereléshez. Szóval nagyon úgy tűnik, hogy az arculatváltás csak minket, külső szemlélőket ért meglepetésként. A belső körökben már érlelődött a folyamat.
 
Ne feledkezzünk el az arculatváltás másik alapeleméről sem! Az új kampányfilmről. „A jövőt nem lehet megállítani” címmel egy olyan kisfilmet ]]>láthatunk]]>, amiről nemhogy a nemzeti radikalizmus jelképei hiányoznak, de ha lehalkítjuk, inkább tűnik az egész egy LMP-s reklámanyagnak. Fiatalok fociznak, gitároznak, bicikliznek és puszilkodnak. Semmi cigánybűnözés, semmi földtörvény. Semmi a Szent Koronáról, vagy a nemzeti értékekről. Egy vidám, liberális alaphangú etap az egész. Egy kicsit keményebb, jobboldalibb szemmel nézve kifejezetten „nyálas”. (Egy kuruc.infon szocializálódott lakótelepi náci szerint inkább „buzis”.)
 
Hol van Attila unokája? Hol van a Szent Korona? Hol vannak a gárdisták, akik megvédenek minket a cigánybűnözéstől?
 
A kampányfilm címe és mondanivalója ráadásul hamis. Minden közvélemény-kutatás, legutóbb szeptemberben a Nézőpont Intézet ez irányú kérdései is ]]>cáfolják]]>. A Jobbik nem a legnépszerűbb párt a fiatalok körében. Igaz, neki van a saját szimpatizánsai között a legtöbb fiatal – de ez nem ugyanazt jelenti. A Nézőpont aktuális adatai szerint ugyanis a 18 és 29 évesek között a Jobbik 14%-on áll, amivel harmadik. Első a Fidesz-KDNP 26-tal. De egyébként a fiatalok 20%-a valamelyik baloldali pártra adná le a voksát, ha most lennének a választások, szóval nem olyan happy a helyzet, ahogy a nyálas kampányfilm sugallja.
 
De mi lesz a kuruc.info által összegrundolt radikális tömeggel? Mi lesz a „cigánybűnözésen” és a „megvédjük a magyar földet!” jelszavakon felnőtt radikális fiatalokkal? És mi lesz a burkoltan, illetve a kuruc.infon nyíltan zsidózó kommentellőkkel?
 
Mert lehet stratégia az arculatváltás, hisz van benne ráció, hogy megszólítsanak egy olyan ismeretlen masszát, amilyen a huszonévesek tábora – de akkor ez nagyon kockázatos taktika. Ráadásul ellentmond a politikai racionalitásnak is, hisz ez a generációsréteg hagyományosan a legpasszívabb a választások napján.
 
A taktikai arculatváltás elemzése után néhány személyi kérdésünk is maradt még. Mi lesz a szerencsétlen elefántként a színpadon mozgó vén Balczó Zoltánnal (a maga Miép-es múltjával) és mi lesz a még mindig Bocskaiban menetelő Novák Előddel az új-Jobbikban? Miért nem volt ott Vona Gábor felesége a pártkongresszuson, mikor még pártfunkciója is van és idáig sosem mulasztott el egyetlen ilyen eseményen sem a férje mellett villogni? Miért nem frissül Vona Gábor honlapja? Mi lesz, illetve ki lesz ezek után a Gárda vezetője? És végül, egy nem annyira személyi, hanem inkább anyagi kérdés: mit kezd a párt, a legyártott nagy-Magyarország matricák és kínai pólók ezreivel?
 
De stratégia ide, taktika oda – egy biztos. A Jobbik a hétvégén szembeköpte a Kuruc.info olvasótáborát.
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Irodalmi kávéház (537) Mozaik (83) Emberi kapcsolatok (36) Belföld (10) Sport (729) Szépségápolás (15) Heti lámpás (312) Jobbegyenes (2788) Életmód (1) Vetítő (30) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146) Történelem (18) Politika (1582) Gasztronómia (539) Nézőpont (1) Kultúra (7) Flag gondolja (36) Autómánia (61) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168) Nagyvilág (1310) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Mondom a magamét (7546) Gazdaság (705)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>