Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
f9ff2029f0208c8bb623afa1d38c8092.jpg

Jobbszél - Lex

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Nagy port vert fel, a média is sokat foglalkozott vele, amikor 1966-ban a német Bundestagban a kormányon lévő kereszténydemokraták beterjesztették a lex Göbbelst. Ez arról rendelkezett, hogy a náci időkben magas párt- vagy állami tisztséget betöltő politikusok nyugdíját csökkentsék.

„Mégiscsak felháborító”, fogalmazott egy CDU-s képviselő, „hogy miközben számos holokauszt-túlélő megalázóan alacsony járulékokból tengődik, addig Göbbels és társai több ezermárkás juttatással, háborítatlanul élnek Berlin Charlottenburg nevű kerületében.”

Az NSDP (Nemzetiszocialista Német Párt, a korábbi Nemzetiszocialista Német Munkáspárt utóda) honatyái felháborodottan utasították vissza a vádakat. „Idős, beteg emberekbe akarnak belerúgni? Köztük az az Edit Stein, aki tudvalevően a testét bocsátotta áruba?”

A kereszténydemokraták bocsánatérésre szólították fel az Auschwitz poklát megjárt képviselőn gúnyolódó Rudolf Hösst, ő azonban csak a vállát vonogatta. Egy másik kormánypárti előterjesztő az utcanevek megváltoztatásának szükségességéről beszélt.

– Tűrhetetlen, hogy 21 évvel a világháború után még mindig utca viselje Heydrich nevét, a Mein Kampf térről vagy a Sörpuccs sugárútról nem is szólva. Hitler szobrának a Bundestag melletti elhelyezése ugyancsak anakronisztikus, és sérti az előző rendszer áldozatainak emlékét.

Hermann Göring (aki 1949 és 53 között miniszterelnök volt) cinikus mosollyal kérdezte a plenáris ülésen:

– Ez ma a legnagyobb probléma? Komolyan gondolják, tisztelt képviselőtársaim, hogy a német társadalmat az izgatja, van-e Sturm Abteilung körút Münchenben? Mennyi pénzbe kerülne a táblák lecserélése, az okmányok kijavítása? Inkább azzal foglakozzon a kabinet, hogy törlessze rendesen a Marshall segélyt, és fizesse a jóvátételt.
– Jó, hogy említi! Hiszen a jóvátétel az Önök politikájának, az elvesztett világháborúnak a következménye! Viselnek ezért bármiféle felelősséget?
– Ugyan! – kacagott Himmler. – Ezek húsz évvel ezelőtti dolgok. Ne révedjünk már mindig a múltba, uraim!

Ungváry Zsolt, demokrata.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Autómánia (61) Egészség (50) Gasztronómia (539) Gazdaság (702) Belföld (10) Nagyvilág (1309) Vetítő (30) Heti lámpás (310) Politika (1582) Tv fotel (65) Alámerült atlantiszom (142) Történelem (17) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Mozi világ (440) Flag gondolja (36) Irodalmi kávéház (537) Sport (729) Titkok és talányok (12) Jobbegyenes (2778) Kultúra (6) Tereb (146) Szépségápolás (15) Emberi kapcsolatok (36) Mozaik (83) Mondom a magamét (7501) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>