Ma 2024 április 24. György napja van. Holnap Márk napja lesz.
69d4841fb9c8b3b59733513ceebe30b4.jpg

FIDESZ – MSZP nagykoalíció?

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Németországban Angela Merkel vezérletével összeborult a keresztény-konzervatív oldal a balliberálisokkal. Lehet, hogy Magyarországon is hasonlóra számíthatunk?

Hogy a német nagykoalíció a német nép érdekeit szolgálta-e? Nem tudom... De kérdés, egy magyarországi nagykoalíció szolgálná-e Magyarország érdekeit.

Virtuálisan már eddig is működött a nagy demokrata összeborulás (értsd, vannak a demokraták, azaz szocialisták, liberálisok, konzervatívok és van a Jobbik, a fasiszták. Régebben a MIÉP volt a fasiszta, ma már ők a szalon-radikálisok. Mármint ha létezik még egyáltalán ez a párt...), hiszen az elmúlt években azért megszavaztak ezt-azt közösen.
 
Legutóbb a titoktörvényt. Vagy az új rádiók „leosztását”. No meg olvasatlanul elfogadták a Lisszaboni Szerződést.
 
 
A mögöttünk hagyott héten sorra jelentek meg az elemzések, közvélemény kutatások, hogy a harmadik erő, a Jobbik elsősorban Észak-Magyarországon kezd második erő lenni. Megelőzve a hervadó szocialistákat. S ez már a Fideszt is aggasztja.
 
A Fidesz kétharmados többségre készül a Parlamentben. Ám e várakozást (vágyakozást) a többi párt könnyen felülírhatja. A Fidesz oldaláról többször kinyilvánították, elképzelhetetlen, hogy a Jobbikkal koalíciót kössenek. Természetesen, ha meghaladják az 50%-ot erre nem is lehet szükség. De ha a Jobbikkal nem, akkor kivel?
 
Navracsics Tibor, a Fidesz jelenlegei frakcióvezetője azt nyilatkozta a Hír Tv-ben, hogy ha a választókat a Jobbik felé akarjuk tolni, akkor beszélhetünk a nagykoalícióról. De tudjuk, a politikában soha nincs olyan, hogy soha.
 
A liberális szociológus, Hegedűs Zsuzsa, akit mostanában a leendő jobboldali kormány egyik miniszterjelöltjeként emlegetnek kijelentette: mindenkit meg kell győzni arról, hogy bárkire szavazhat, csak a Jobbikra nem.
 
Persze kit érdekelnek a liberális szociológusok? No de a jelenlegi miniszterelnök? Bajnai Gordon a minap jó demokrataként és hazafiként dicsérte meg Orbán Viktort, majd felszólította a közös küzdelemre, mondván: a „hasonló a hasonlónak örül”.
 
 
S a Fidesz, mely liberális ifjúkorában a Trianon név hallatára is kivonult a Parlament ülésterméből nemhogy kikérte volna maguknak az ajánlkozást, cinkos némasággal hallgatott a nagykoalíciós közeledés egyre nyilvánvalóbb tényeiről.
 
Mi lesz még itt?
 
Források:
 
Nawesh
Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Jobbegyenes (2792) Alámerült atlantiszom (142) Gasztronómia (539) Vetítő (30) Belföld (11) Flag gondolja (36) Nézőpont (1) Tereb (146) Szépségápolás (15) Gazdaság (706) Titkok és talányok (12) Heti lámpás (312) Nagyvilág (1310) Történelem (18) Mondom a magamét (7559) Autómánia (61) Sport (729) Életmód (1) Mozi világ (440) Tv fotel (65) Emberi kapcsolatok (36) Politika (1582) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (7) Egészség (50) Rejtőzködő magyarország (168)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>