Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
cca2b0a4803bb2678bb2039bc5f0adfe.jpg

Élesített aknák

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Bajnai Gordon a mindenkori magyar kormány munkáját kívánja jobbítani, szavai szerint "a közjóra törekvő haladó és szakszerű kormányzást támogatja", és valószínűleg a minap is ebben az értelemben szidalmazta a polgári kabinetet külföldi befektetők előtt.

Ez a jó szándékú és a pártoktól hangsúlyozottan független "segítség" számszerűsítve a következő terhet jelenti a jelenlegi kormánynak.

A Bajnai Gordon–Gyurcsány Ferenc–Veres János trió (vagyis egy hozzá nem értő húsiparos, egy technikaszakos diplomakereső és egy nyírségi metálkereskedő) 2008-ban az államcsőd közeledtével olyan hitelszerződést kötött a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval, amely a kölcsön visszafizetését szinte kizárólag a következő kabinetre hárította.

Nem sokat kockáztattak: tudták, nem ők nyerik a választásokat, így a fizetséggel nem nekik kell majd vesződniük. Ímmel-ámmal küzdöttek tehát a kampányban: jól emlékszünk még a szocialista jelöltek zöldbe borulására, a nagyítóval sem látható, parányi kis szegfűkre az MSZP-plakátok sarkában és az önkormányzati jelöltjeik zömének független választási mezére. A húszmilliárd eurós óriáshitel szándékosan rövid visszafizetési ütemezése csak megerősíti azt a gyanút, hogy a szocialisták a 2010-es biztos bukás tudatában már a 2014-es választásokra készültek, és ehhez 2008-ban élesítették az aknákat.

A polgári kormánynak előkészített csapda mesteri: az IMF/EU-hitelszerződéshez pont két év türelmi időt kértek, így az első törlesztésre is leghamarabb 2010 végén kerülhetett sor. Vagyis ez már őket semmiképp nem érinthette. Sőt mivel a lehívott pénzek átutalásának időpontjától ketyeg a türelmi idő, még azt a kölcsönt is a polgári kabinetnek kell majd visszaadnia, amelyet Bajnai Gordonék 2009-ben vettek fel. Zseniális! Az összeg csillagászati és alig kitermelhető ilyen szoros határidővel: 12,8 milliárd eurós hitel az IMF-től, illetve az EU-tól, amit a Gyurcsány–Bajnai-kabinet vett fel, valamint másfél milliárd euró, amit a Simor András vezette jegybank igényelt. A hazánknak adott kölcsön lejárata más nemzetközi pénzügyi szerződésekhez képest kifejezetten rövidnek számít, és devizaigény szempontjából teljesen kiszolgáltatottá tette az országot. Összehasonlításképpen: Románia IMF/EU-s megállapodásában egészen 2019-ig húzza el a törlesztési határidőt, hogy levegőhöz jusson a gazdaság, legyen miből fizetnie.

Nálunk ez sem Gyurcsány Ferencnek, sem Bajnai Gordonnak, sem Veres Jánosnak nem volt fontos szempont. Távolról sem az volt nekik az elsődleges, hogy talpra álljon a csődhelyzetből a magyar gazdaság, hanem az, hogy a következő kormány minél hamarabb bukjon bele a szinte teljesíthetetlenül gyors adósságszolgálatba. És most érdemes egy pillanatra visszatérni Bajnai Gordon felajánlkozásához, már amit a mindenkori kormánynak önzetlenül, pusztán a közjóért, a haza iránti szeretetéből tett. A Gyurcsány-kabinetben kormánybiztosként, önkormányzati és fejlesztési, majd gazdasági miniszterként tevékenykedő Bajnai katasztrofális teljesítményéről a napokban közölt vizsgálati jelentést az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az uniós fejlesztések 2007–2010-es eredménye számtalan megvalósíthatatlan, elakadt beruházás százmilliárdos nagyságrendben. Életképtelen fejlesztések, amelyek elvették az időt és a pénzt az értelmes beruházások elől. Minden harmadik vizsgált beruházásnál szabálytalanságot, 86 esetben csalást és szinte behozhatatlan késéseket talált az ÁSZ, amelyek miatt végképp Brüsszelben maradhatnak a magyaroknak járó százmilliárdok. A Bajnai-féle jóakarók a gazdaság egyetlen kitörési pontját gyengítették meg a válság éveiben. És ez a politikus most jó gazdasági kormányzásról prédikál, mélyszegénységről írat tanulmányokat, pedig csak a kisemmizett Hajdú-Bét-beszállítókig kellett volna elutaznia.

mno.hu  - Szabó Anna

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Mozaik (83) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Alámerült atlantiszom (142) Flag gondolja (36) Tv fotel (65) Mozi világ (440) Autómánia (61) Nézőpont (1) Rejtőzködő magyarország (168) Tereb (146) Gazdaság (702) Titkok és talányok (12) Szépségápolás (15) Heti lámpás (310) Vetítő (30) Nagyvilág (1309) Mondom a magamét (7501) Irodalmi kávéház (537) Történelem (17) Kultúra (6) Jobbegyenes (2778) Belföld (10) Sport (729) Gasztronómia (539) Egészség (50) Életmód (1)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>