Ma 2024 március 29. Aguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.
86c1888218e8d557b972813931c2ab3e.jpg

Bánatos majális

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Május 1-je tiszteletére született valami baloldali megállapodásféle, ami a ligetbéli kölcsönös hátbalapogatáshoz és sör-virsli-egyetértéshez elég, a baloldali összefogástól azonban oly távol van, mint a honi baloldal pártjai a munkások képviseletétől.

Az évtizedekkel korábban is harsogott szlogen: „Éljen május elseje, a munkások nemzetközi ünnepe!” csak a rendszerváltás után nyerte el igazi értelmét, miszerint internacionalista dimenziókba kell felemelkedni, ugyanis a magyar munkásoknak nincs mit ünnepelniük. Hacsak azt nem, hogy állítólagos vezetőik kiprivatizálták alóluk a munkahelyet, kezükből a szerszámot, szívükből, lelkükből az amúgy is halovány öntudatot. A majális forgatagában sokan szeretnének lazítani, a hagyományok szellemében, szerényen mulatni egy kicsit, de hamar rájönnek, nem engedhetik el kedvükre magukat, már nem biztos, hogy futja a második, harmadik sörre is, az olcsó kulisszák egyre hazugabbnak és idegenebbnek hatnak, s mindinkább nyilvánvalóvá válik számukra, azoknak, akik az ő nevükben, a munkásság érdekeinek szószólóiként jópofiznak az ünnepen, semmi közük hozzájuk.

Kik is képviselnék őket – hogy a klasszikusokat idézzük –, akik abból élnek, hogy bérbe adják a munkaerejüket? Azok, akik egyébként bérbe veszik? Akik minden helyzetben, büszkén és fennhangon a bérbevevők érdekeit védik? Netán az, a nevében munkás párt, amelyik szimpla törvénysértésekkel igyekszik magára irányítani a figyelmet, s ráadásul annak az ideológiának rátarti örököseként tetszeleg, amely a munkakörülmények, a béralku és a munkásidentitás minimális lehetőségeitől is megfosztotta őket? A Munkáspárt 2006 egész programja, ambíciója és szerepe kimerül abban, hogy tagsága, mind a két fő, ötágú vörös csillaggal a hajtókáján flangálhasson a ligetben. Ha a munkásosztály szellemi, anyagi felemelkedésének ez a feltétele, akkor – Batsányit parafrazálva – vigyázó szemünket vessük Phenjanra.

Pillanatnyilag kénytelenek vagyunk beérni ]]>a Bajnai és Mesterházy által elővezetett (baráti vagy bemutatkozó?) kézfogással]]>, úgyis, mint valami jövőbéli összedörgölődzés megpecsételésével. Ha a politikai toposzok a valóságnak megfelelő helyen lettek kijelölve, akkor a két, állítólag baloldali pártvezér lenne hivatott gondoskodni a magyar munkásemberek érdekvédelméről is. Sőt, elsősorban és mindenekelőtt a munkások java kéne, hogy lebegjen a szemük előtt, de az sem ártana, ha tennének is érte valamit. Ám a két (nagy, kis, nulla) formátumú politikus történelminek aligha titulálható négy, vérszegény pontban összefoglalt megállapodása arról tanúskodik, hogy a munkásosztály nem szerepelt a diskurzus tárgyai között.

Hiszen ha izgatná őket a munkások, egyáltalán a hazánkban élő emberek sorsa, akkor a reményeiket, az elképzeléseiket, a terveiket, s nem mellékesen a programjaikat próbálnák egyeztetni, azok közös alapjait igyekeznének megkeresni, s arra építve kívánnának együttműködni. De az állampolgárokat egyszerűen nem érinti az az állásfoglalás, miszerint az összes választókerületben csak egy közös jelöltet állítanak majd a Fidesz jelöltjével szemben, hiszen a választók tudatos döntéséhez nem a kit, inkább a mit állítanak a Fidesszel szemben kérdésre adható válasz szükségeltetnék.

Ám a két politikusnak esze ágában nincs programot hirdetni. A nem úgy csináljuk majd, mint a Fidesz, de nem is úgy, ahogy mi csináltuk korábban – még fogadkozásnak is gyatra. Magyarán: egy évvel a választások előtt a leghalványabb sejtelmük nincs arról, mihez kezdenek, ha véletlenül kormányra kerülnek. Hozzátéve, a most oly racionálisnak látszó jelöltállítás miatt is egymás torkának esnek majd néhány hónapon belül.

Holnap, a sörsátor alatt a munkások elgondolkodhatnak két korsó között, miféle kiválóságok képviselik az ő érdekeiket. A következő korsót aligha jókedvükben kérik.

Ugró Miklós - mno.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Belföld (10) Heti lámpás (310) Történelem (17) Egészség (50) Gazdaság (702) Emberi kapcsolatok (36) Tereb (146) Mondom a magamét (7501) Alámerült atlantiszom (142) Irodalmi kávéház (537) Kultúra (6) Szépségápolás (15) Vetítő (30) Politika (1582) Mozaik (83) Flag gondolja (36) Nagyvilág (1309) Gasztronómia (539) Rejtőzködő magyarország (168) Autómánia (61) Nézőpont (1) Mozi világ (440) Jobbegyenes (2778) Életmód (1) Titkok és talányok (12) Tv fotel (65) Sport (729)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>