Ma 2024 április 19. Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.
b148166b53f9de7aff58212efaac0f02.jpg

A portugálok

Flag

Szöveg méret

Még nincs értékelve

Sajtóközleményben fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt a szlovák kormány, elismeri, hogy a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai.

„A Szlovák Köztársaság kormánya ugyanakkor sajnálatát fejezi ki a panaszos Záková-Malina Hedvig panasza ügyében, amely az Emberi Jogok Európai Bíróságához lett benyújtva”– zárul a közlemény, amelyet a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hozott nyilvánosságra – adta tudtunkra az MTI. Amiatt azonban nem sajnálkozik a szlovák kormány, hogy a szlovák főügyészségen még mindig folyik a vizsgálat az állítólagos hamis tanúzás ügyében, amelyben Malina Hedvig továbbra is gyanúsítottként szerepel.

Ez utóbbi tény már önmagában elmond mindent a szlovák kormány sajnálkozásának mélységéről, komolyságáról.

Hedvig története bonyolult ügy, „Úgy gondolom, aki ezt az ügyet nem figyelte napról napra, annak már nem lehet áttekintése róla, mert annyira szövevényes. Hedvignek, meg az ő pártján állóknak, az ügyvédjének és a pszichiáterének nem is volt különösebb tere arra, hogy mindent részletesen elmagyarázzon, ráadásul az emberek fejében az maradt meg, amit a közjogi méltóságok mondtak az ügyről” – jelentette ki Vrabec Mária, aki dokumentumregényt jelentetett meg a dunaszerdahelyi LOAR kiadónál. A kiadó ekként ajánlja Vrabec Mária könyvét: tényfeltáró regény, alaposan körbejárja a Malina Hedvig elleni támadás körülményeit. A történtekről maguk a főszereplők számolnak be – tényszerűen, dokumentumokkal alátámasztva mondanivalójukat. A végén nemcsak arról nyer az olvasó képet, mi történt 2006. augusztus 25-én Nyitrán, és mi történik az üggyel kapcsolatban azóta is, hanem részben arra a kérdésre is választ kap, kinek fűződhet mindehhez érdeke. Az ügy hátterében kirajzolódnak a nagypolitikai játszmák erővonalai is, amelyekbe az utca embere csak kivételes esetekben nyer bepillantást. Vajon mi az igazság? A könyv ennek a kérdésnek a megválaszolására törekszik. Megszólal benne Malina Hedvig, aki elmondja, mi történt vele azon a rossz emlékű napon. Megszólal Roman Kvasnica, a lány ügyvédje, aki a jog eszközeivel igyekszik felgöngyölni a szövevényes ügy szálait, s aki naponta kénytelen megküzdeni a munkáját gátló erőkkel. S végül megszólal Jozef Hašto, a neves pszichiáter, aki szakmája szabályai szerint foglalkozott Malina Hedviggel, s akinek a lány megengedte, hogy leásson a lelke mélyébe.

Hedvig története annyira bonyolult, hogy még azok sem értik, akik olvasták a róla szóló könyvet. A bonyolultság abból adódik, hogy valakik nagyon eltakarják a lényeget. Erre mondta a szerkesztőm, hogy Európa két legnehezebb nyelve a portugál és a magyar, de a magyar már annyira bonyolult, hogy azt még a portugálok sem értik.

Utánanéztem ennek a történetnek. Peter Korček jelentette fel Malina Hedviget a rendőrségen, s a feljelentés alapján elvileg a mai napig folyik a Nyitrán megvert lány ellen az eljárás, mégpedig hamis tanúzás vádjával. A feljelentés egyébként azóta eltűnt a Hedvig-dossziéból. Korček korábban a szlovák titkosszolgálatnak dolgozott, mégpedig a legsötétebb meciari érában.

Ahol a szlovák titkosszolgálat – akár fantomképként, akár valóságosan – megjelenik, ott jogról, igazságszolgáltatásról, egyéb úri, emberi huncutságokról szó nem eshet. Cseppet sem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy Hedviget, aki azóta kétgyermekes anyuka lett, aljas módon megzsarolták. Azt a Hedviget, aki annyira nem magyarkodó, hogy szlovák férjnek esküdött örök hűséget.
Hedvig történetét akár Angelina Jolie is filmre vihetné. A megvert fiatal magyar lány és a derék szlovák fiú szerelmének megható románcát megkönnyezhetné fél Európa, ha Angelinának kiadná a szlovák titkosszolgálat azokat az információkat, amelyekből kiderülhetne az igazság. A teljes.

Ez a film sosem lesz leforgatva. Hogy miért, azt még a portugálok is értik.

Apáti Miklós - magyarhirlap.hu

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Mindig naprakészen legfrissebb híreinkből!

Életmód (1) Egészség (50) Flag gondolja (36) Politika (1582) Emberi kapcsolatok (36) Irodalmi kávéház (537) Nagyvilág (1310) Vetítő (30) Nézőpont (1) Történelem (18) Heti lámpás (312) Mondom a magamét (7546) Mozi világ (440) Szépségápolás (15) Rejtőzködő magyarország (168) Kultúra (7) Gasztronómia (539) Gazdaság (705) Mozaik (83) Tv fotel (65) Titkok és talányok (12) Sport (729) Belföld (10) Autómánia (61) Jobbegyenes (2788) Alámerült atlantiszom (142) Tereb (146)
]]>eff]]>
]]>free speech]]>
]]>mti]]>