Ma 2014. augusztus 22., péntek, Menyhért, Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.
FLAG
Fradi.hu
Horoszkóp
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Demokrata
Felvidek
Címerünk a magyar szürke
Hobbyradio
Püski-Masszi könyvesház
Althir
magyar
Regnum

free speech
mti
Bogár László: Bizonytalan „IMFormációk”
gazdaság
2012. 04. 17.
|
nagyobbbetú kisebbbetú Nyomtatás

Éppen öt hónapja, hogy egy borongós novemberi csütörtök este, 2011. november 17-én felröppent a hír, a magyar kormány kezdeményezi egy új megállapodás megkötését a Nemzetközi Valutaalappal. A bejelentés váratlan volt, mert a 2010 júliusától működni kezdő új kormány jelezte, hogy megszakítja a tárgyalásokat az IMF-fel.

És 2011 novemberéig semmi sem utalt arra, hogy a kabinet véleménye megváltozott volna. Sőt, előtte néhány nappal a nemzetgazdasági miniszter még éppen azt hangsúlyozta a parlamentben, hogy a 2012-es állami költségvetés belső logikája tudatosan szemben áll mindazzal, amit a globális pénzhatalmi rendszer és ennek képviseletében a valutaalap követel tőlünk. A tárgyalások megszakításának oka a bejelentés szerint az volt, hogy a valutaalap olyan feltételeket szabott, amelyek lényegében lehetetlenné tették volna a magyar kormány társadalmi-gazdasági stratégiájának valóra váltását. A tárgyalások újrafelvételének híre pedig azért keltett meglepetést, mert a közben eltelt alig több mint egy év alatt az IMF által támasztott feltételek semmit sem változtak, ezért értelemszerűen fel kell tételeznünk, hogy a kormány szemléletében változott meg valami. Valami, amit sem akkor, sem azóta nem lehet pontosan beazonosítani.

A helyzet mögött meghúzódó drámát egyébként az is sejtetni engedte, hogy volt olyan kormánytag, aki a sajtóból értesült a tárgyalások újrakezdéséről, pedig hát, lássuk be, döntő fontosságú nemzetstratégiai kérdésről van szó, amelyről illett volna legalább informálisan értesíteni a kabinet tagjait.

Az újrakezdés bejelentését követő néhány hét során a kormány a kommunikációjában tompítani próbálta a dráma éleit. Csupán formalitásról van szó, sugallták, néhány hét alatt nyélbe lehet ütni a megállapodást, amely egyébként sem hitel lenne, hanem csak egy szimbolikus pénzügyi „védőháló”, amely megnyugtatja a piacokat, és ezzel megszűnik vagy legalábbis enyhül a Magyarország elleni mesterségesen keltett hisztéria.

A valutaalap különböző szintű vezetőinek reagálásai azonban már kezdetben is arra utaltak, hogy a helyzet azért nem ennyire egyszerű. Ez abból is látszott, hogy januárban, amikorra a kormány már a tárgyalások lezárulását várta, még azok a tárgyalások sem kezdődtek el, amelyek azt tisztázhatták volna, hogy egyáltalán mikor kezdődhetnek el az egyeztetések. Sőt, valójában most, öt hónap elteltével sincs semmiféle egyeztetett dátum arra vonatkozóan, hogy elkezdődnek-e, és ha igen, mikor, a tárgyalások. Ráadásul a novembertől januárig tartó időszak során a piacok nemcsak hogy nem nyugodtak meg, de minden addiginál brutálisabb „pénzfegyvereket” vetettek be Magyarország ellen. Tény, hogy e támadások intenzitása kicsit enyhült azóta, de azért a 2011 nyarán jellemző állapothoz képes tartósan rosszabb a forint árfolyama, és tartósan sokkal rosszabb feltételekkel lehet eladni a magyar államkötvényeket is. Az utóbbi súlyos következményekkel járhat, mert a tíz százalék körüli államkötvénykamatok tartós fennmaradása az országot minden eddiginél kiszolgáltatottabb és kifosztottabb állapotba sodorná, különösen jövőre, amikor az adósságszolgálat kivételesen nagy terheket ró ránk. Ebben az esetben azt is magától értetődőnek kellene tekintenünk, hogy a magyar társadalom meghatározó többségének élethelyzete anyagi értelemben rosszabb lenne 2014-ben, mint 2010-ben volt.

S mivel az ország politikai erőviszonyai kizárják azt, hogy a Fidesznek bármilyen valós, kormányképes politikai alternatívája jöjjön létre 2014-ig, ebben az esetben az egyetlen „alternatívaként” az anarchia maradna. A kormány természetesen szeretné ezt elkerülni, és ebből logikailag arra kell következtetnünk, hogy valóban őszintén törekszik a tárgyalások megkezdésére és a megállapodás gyors létrehozására. Ám a tárgyalások megkezdése egyre késik… A helyzet megértéséhez érdemes azt is végiggondolni, hogy mik lennének a tárgyalások és a megegyezés feltételei.

Azt feltételezni, hogy a valutaalap, illetve a vele kötött megállapodás alkalmas arra, hogy megfékezze a piacok ellenünk irányuló spekulációit, logikai képtelenség. Mert a „piacok” és az IMF ugyanannak a globális pénzhatalmi rendszernek a különböző intézményeit jelentik.

A „piacok”, tehát a nagy, globális tőkestruktúrák, főként bankok és befektetési társaságok, a globális pénzhatalmi rendszer rohamosztagai, a valutaalap pedig ugyanennek a szerveződésnek a karhatalmi alakulata. Nyilvánvaló, hogy az IMF ugyanazt támasztja feltételül, amit a „piacok” akarnak pénzfegyverekkel kiprovokálni. A kormány reményei egy képtelen feltételezésre épülnek. Ám ha ez így van, akkor mi várható mindettől? A káoszelmélet lehangoló választ ad erre. A magyar társadalom előtt álló „makroszintű” kihívásra tehát nincs válasz, így energiáinkat most valószínűleg inkább az elroncsolt lelki, erkölcsi, szellemi szöveteink helyreállítására kellene fordítani.

Bogár László - magyarhirlap.hu
Feltöltő: Flag

Értékelés: Átlag: 3   Szavazatok: 236   Helyezés: 1769


Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Ezt a cikket olvasta már?

A király, aki soha nem vesztett csatát

Hadifogolynapló 1914-1918 + CD - Hermann Ernő
Könyv
Bolti ár: 4 500 Ft
Netes ár: 3 825 Ft
15% kedvezménnyel

Sakk és póker - Wiedermann Helga
Könyv
Bolti ár: 2 500 Ft
Netes ár: 2 125 Ft
15% kedvezménnyel

Angyalfütty CD + könyv - Berecz András
Könyv
Bolti ár: 4 200 Ft
Netes ár: 3 780 Ft
10% kedvezménnyel

gróf Tisza István összes munkái
Könyv
Bolti ár: 5 100 Ft
Netes ár: 4 335 Ft
15% kedvezménnyel

Tékozló ország - Bogár László
Könyv
Bolti ár: 3 200 Ft
Netes ár: 2 720 Ft
15% kedvezménnyel

Flag Media Group
Hírlevél
Feliratkozom
Leiratkozom
Ezen a napon történt:
1436 - IV. Jenő pápa megbízást ad Marchiai Jakab olasz ferencesrendi szerzetesnek a Magyarországon terjedő huszitizmus kiirtására.

1454 - László király parancsára kiűzik a zsidókat Brnóból.

1485 - A Lancaster győzelmével véget ér Angliában a rózsák háborúja.

1559 - Eretnekként letartóztatják Carranza spanyol érseket.

1614 - Frankfurtban a zsidók tisztességtelen konkurenciája miatt feldühödött kereskedők Vincent Fettmilch pék vezetésével megrohamozzák a gettót és kiűzik a zsidókat a városból. Mátyás német-magyar király a zsidók pártjára állt, Fettmilchet lefejeztette, felnégyeltette, testrészeit kiszögeztette a város kapuira, házát leromboltatta, a helyén felállított oszlopra pedig németül és latinul felvésette a pék történetét és büntetését. A Frankfurtba való visszatérésre felkért zsidókat a városvezetők ünnepélyes tiszteletadással fogadták, bevonulásukat katonai zenekar kísérte. Az önmagát az „új Hámánnak” valló Fettmilch kivégzésének napja (1616. március 8.) ünnepnapnak számít („Purim Winz”) a zsidók számára.

1785 - II. József rendelete megszünteti az örökös jobbágyság intézményét.

1837 - Megnyílik a Pesti Magyar Színház, későbbi nevén a Nemzeti Színház.

1864 - A Nemzetközi Vöröskereszt megalapítása.

1886 - XIII. Leó pápa a Budavár visszafoglalásának évfordulójára kibocsátott „Quod multum diu” kezdetű enciklikájában leszögezi, hogy a katolikusoknak tilos más vallásúakkal házasságra lépni, és felszólítja a magyarországi papságot, hogy vigye keresztül a vegyes házasságokból származó gyerekek vallását szabályozó 1868:LIII. tc. megváltoztatását, amely szerint a fiúgyerek az apa, a leánygyerek az anya vallását követi és egyik felekezetről a másikra való áttérést csak a 18. életév betöltése után engedélyezi.

1919 - A magyarországi cionista szervezet vezetői a Friedrich István miniszterelnöknek címzett beadványukban kijelentik, hogy „minden keresztény polgártársunk elvitathatatlan jogának tartjuk az antiszemita felfogást, melyet jogában áll a törvény korlátai között terjeszteni”, ugyanakkor azt is megígérik, hogy „erős akarattal és kézzel fogjuk a zsidóságból az őt oly végzetesen megrontó mételyt (ti. a bolsevizmust) kiirtani”.

1920 - Az első salzburgi ünnepi játékok megnyitója.

1921 - A magyar hadsereg bevonul az addig szerb megszállás alatt álló pécs-baranyai területre

1962 - Francia-Algéria ügyének elárulása miatt Jean-Marie Bastien-Thiry ezredes vezetésével merényletet kísérelnek meg De Gaulle elnök ellen Petit-Clamart-ban. A merénylők között hárman: Varga László, Márton Lajos és Sári Gyula ’56-os magyar menekültek voltak.

2005 - Pat Robetson ismert amerikai teleevangelista a 700-as Klub című (Magyarországon a Hit gyülekezete által birtokolt ATV csatornán látható) műsorában Hugo Chávez venezuelai elnök meggyilkolására uszít, kijelentve: "... nem tudok erről a meggyilkolási doktrínáról, de ha ő azt gondolja, hogy mi megpróbáljuk megölni őt, akkor azt hiszem, hogy tényleg meg kellene tennünk. Sokkal olcsóbb, mint háborút indítani."Szavazás
Ön elitéli Izrael gázai agresszióját?
Igen
Nem
Nem érdekel


Legfrissebb hozzászólások:
08.19. kedd 00:47

08.02. szombat 07:44

06.20. péntek 07:16

05.30. péntek 21:43

1.1522 másodperc | Online látogatók: 22