Ma 2014. szeptember 18., csütörtök, Diána napja van. Holnap Vilhelmina napja lesz.
FLAG
Fradi.hu
Horoszkóp
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Althir
Címerünk a magyar szürke
Püski-Masszi könyvesház
magyar
Regnum
Demokrata
Felvidek
Hobbyradio

free speech
mti
Bogár László: Bizonytalan „IMFormációk”
gazdaság
2012. 04. 17.
|
nagyobbbetú kisebbbetú Nyomtatás

Éppen öt hónapja, hogy egy borongós novemberi csütörtök este, 2011. november 17-én felröppent a hír, a magyar kormány kezdeményezi egy új megállapodás megkötését a Nemzetközi Valutaalappal. A bejelentés váratlan volt, mert a 2010 júliusától működni kezdő új kormány jelezte, hogy megszakítja a tárgyalásokat az IMF-fel.

És 2011 novemberéig semmi sem utalt arra, hogy a kabinet véleménye megváltozott volna. Sőt, előtte néhány nappal a nemzetgazdasági miniszter még éppen azt hangsúlyozta a parlamentben, hogy a 2012-es állami költségvetés belső logikája tudatosan szemben áll mindazzal, amit a globális pénzhatalmi rendszer és ennek képviseletében a valutaalap követel tőlünk. A tárgyalások megszakításának oka a bejelentés szerint az volt, hogy a valutaalap olyan feltételeket szabott, amelyek lényegében lehetetlenné tették volna a magyar kormány társadalmi-gazdasági stratégiájának valóra váltását. A tárgyalások újrafelvételének híre pedig azért keltett meglepetést, mert a közben eltelt alig több mint egy év alatt az IMF által támasztott feltételek semmit sem változtak, ezért értelemszerűen fel kell tételeznünk, hogy a kormány szemléletében változott meg valami. Valami, amit sem akkor, sem azóta nem lehet pontosan beazonosítani.

A helyzet mögött meghúzódó drámát egyébként az is sejtetni engedte, hogy volt olyan kormánytag, aki a sajtóból értesült a tárgyalások újrakezdéséről, pedig hát, lássuk be, döntő fontosságú nemzetstratégiai kérdésről van szó, amelyről illett volna legalább informálisan értesíteni a kabinet tagjait.

Az újrakezdés bejelentését követő néhány hét során a kormány a kommunikációjában tompítani próbálta a dráma éleit. Csupán formalitásról van szó, sugallták, néhány hét alatt nyélbe lehet ütni a megállapodást, amely egyébként sem hitel lenne, hanem csak egy szimbolikus pénzügyi „védőháló”, amely megnyugtatja a piacokat, és ezzel megszűnik vagy legalábbis enyhül a Magyarország elleni mesterségesen keltett hisztéria.

A valutaalap különböző szintű vezetőinek reagálásai azonban már kezdetben is arra utaltak, hogy a helyzet azért nem ennyire egyszerű. Ez abból is látszott, hogy januárban, amikorra a kormány már a tárgyalások lezárulását várta, még azok a tárgyalások sem kezdődtek el, amelyek azt tisztázhatták volna, hogy egyáltalán mikor kezdődhetnek el az egyeztetések. Sőt, valójában most, öt hónap elteltével sincs semmiféle egyeztetett dátum arra vonatkozóan, hogy elkezdődnek-e, és ha igen, mikor, a tárgyalások. Ráadásul a novembertől januárig tartó időszak során a piacok nemcsak hogy nem nyugodtak meg, de minden addiginál brutálisabb „pénzfegyvereket” vetettek be Magyarország ellen. Tény, hogy e támadások intenzitása kicsit enyhült azóta, de azért a 2011 nyarán jellemző állapothoz képes tartósan rosszabb a forint árfolyama, és tartósan sokkal rosszabb feltételekkel lehet eladni a magyar államkötvényeket is. Az utóbbi súlyos következményekkel járhat, mert a tíz százalék körüli államkötvénykamatok tartós fennmaradása az országot minden eddiginél kiszolgáltatottabb és kifosztottabb állapotba sodorná, különösen jövőre, amikor az adósságszolgálat kivételesen nagy terheket ró ránk. Ebben az esetben azt is magától értetődőnek kellene tekintenünk, hogy a magyar társadalom meghatározó többségének élethelyzete anyagi értelemben rosszabb lenne 2014-ben, mint 2010-ben volt.

S mivel az ország politikai erőviszonyai kizárják azt, hogy a Fidesznek bármilyen valós, kormányképes politikai alternatívája jöjjön létre 2014-ig, ebben az esetben az egyetlen „alternatívaként” az anarchia maradna. A kormány természetesen szeretné ezt elkerülni, és ebből logikailag arra kell következtetnünk, hogy valóban őszintén törekszik a tárgyalások megkezdésére és a megállapodás gyors létrehozására. Ám a tárgyalások megkezdése egyre késik… A helyzet megértéséhez érdemes azt is végiggondolni, hogy mik lennének a tárgyalások és a megegyezés feltételei.

Azt feltételezni, hogy a valutaalap, illetve a vele kötött megállapodás alkalmas arra, hogy megfékezze a piacok ellenünk irányuló spekulációit, logikai képtelenség. Mert a „piacok” és az IMF ugyanannak a globális pénzhatalmi rendszernek a különböző intézményeit jelentik.

A „piacok”, tehát a nagy, globális tőkestruktúrák, főként bankok és befektetési társaságok, a globális pénzhatalmi rendszer rohamosztagai, a valutaalap pedig ugyanennek a szerveződésnek a karhatalmi alakulata. Nyilvánvaló, hogy az IMF ugyanazt támasztja feltételül, amit a „piacok” akarnak pénzfegyverekkel kiprovokálni. A kormány reményei egy képtelen feltételezésre épülnek. Ám ha ez így van, akkor mi várható mindettől? A káoszelmélet lehangoló választ ad erre. A magyar társadalom előtt álló „makroszintű” kihívásra tehát nincs válasz, így energiáinkat most valószínűleg inkább az elroncsolt lelki, erkölcsi, szellemi szöveteink helyreállítására kellene fordítani.

Bogár László - magyarhirlap.hu
Feltöltő: Flag

Értékelés: Átlag: 3   Szavazatok: 247   Helyezés: 1630


Nem vagy bejelentkezve, a hozzászóláshoz regisztrálj vagy lépj be!

Ezt a cikket olvasta már?

Bogár László: A kerekasztal szegletei

gróf Tisza István összes munkái
Könyv
Bolti ár: 5 100 Ft
Netes ár: 4 335 Ft
15% kedvezménnyel

A Magyar Trikolór tizenkét hónapja 2014 - Magyar Trikolór naptár
Naptár
Bolti ár: 2 300 Ft
Netes ár: 1 955 Ft
15% kedvezménnyel

Tőzsdebiblia - A Forex - Nyitrai Gergely
Könyv
Bolti ár: 19 990 Ft
Netes ár: 14 990 Ft
25% kedvezménnyel

A Magyar Korona könyve - Kozsdi Tamás
Könyv
Bolti ár: 4 990 Ft
Netes ár: 3 990 Ft
20% kedvezménnyel

Made in Hungária 2 DVD - Fonyó Gergely
DVD
Bolti ár: 2 990 Ft
Netes ár: 2 392 Ft
20% kedvezménnyel

Flag Media Group
Hírlevél
Feliratkozom
Leiratkozom
Ezen a napon történt:
1289 - ezen a napon adományozta IV. László király a kunok és tatárok elleni harcban magukat kitüntető székelyeknek a tordai várhoz tartozó Aranyos birtokot, és ezzel megveti Aranyosszék alapját.

1490 - megkoronázzák II. Ulászló királyt

1635 - II. Ferdinánd német-római császár hadat üzen XIII. Lajos francia királynak.

1759 - A franciák formálisan megadták magukat Quebecben az angoloknak.

1810 - Chile bejelenti függetlenségét Spanyolországtól.

1814 - Bécsben találkoznak az európai hatalmak monarchái és államférfiai, hogy Európa területi újjárendezéséről tárgyaljanak.

1851 - Megjelent a New York Times első példányai, összesen 21 példányban. Ára 2 cent volt.

1918 - A brit Palesztina-hadsereg elfoglalja Akkót és Názáretet

1922 - Magyarországot felveszik a Népszövetségbe

1931 - A japánok megszállják Mandzsúriát

1934 - A Szovjetunió belép a Népszövetségbe

1946 - Kodolányi János befejezi Vízöntő c. regényét

1949 - elindul az oktatás a Nehézipari Műszaki Egyetemen fizikaórával és 500 elsőévessel .

1971. - A Pink Floyd volt az első rock zenekar, amelyik klasszikus zenei fesztiválon lépett fel, a helyszín a svájci Montreux volt. Itt eljátszották az "Atom Heart Mother" című számukat.

1973 - New Yorkban az ENSZ közgyűlésének 28. ülésszakán az NDK-t, mint 133. és az NSZK-t, mint 134. tagot felvették az Egyesült Nemzetek Szervezetébe.

1985 - Steve Jobs megalapította az Apple Computert

1989 - megszületik a megállapodás a politikai átmenetrôl, de azt nem írja alá minden résztvevô. Az Ellenzéki Kerekasztal széthullik, és új politikai küzdelem kezdôdik. Ezzel lezárulnak a háromoldalú "rendszerváltó" tárgyalások első fázisa Magyarországon (A tárgyalásokon elért eredmények ellenére 1989. szeptember 18-án Tölgyessy Péter, az SZDSZ nevében nem írta alá a tárgyalások alapján készült megállapodást; népszavazást kezdeményezett a kimaradt, illetve tisztázatlanul hagyott kérdésekről. Jelentős a szerepe abban, hogy Magyarországon nem elnöki, hanem parlamentáris rendszer jött létre).

1989 - Magyarország és Izrael 22 év után helyreállítja a diplomáciai kapcsolatait.

1990 - Liechtenstein a Biztonsági Tanács tagja lett.

1990 - A rendszerváltás utáni első lormányprogram, a kormány elfogadja "A nemzeti megújhodás" programját. A programot Matolcsy György, miniszterelnökségi politikai államtitkár és munkatársai állították össze.

1992 - Csurka István bejelenti a Magyar Út Alapítvány létrehozását. A késôbbiekben ebbôl az alapítványból és a hozzá kapcsolódó mozgalomból nô ki a Magyar Igazság és Élet Pártja.

1994 - baloldali gyôzelem születik a svéd parlamenti választásokon, Ingvar Carlsson alakíthat kormányt.

1998 - ünnepélyes keretek között átadták a Graphisoft Parkot

1998 - meglakult az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Jelenleg az olyan domain tartományok ellenőrzését, illetve kiosztását amelyek például az országokat (.hu - Magyarország stb.), egy területet (.mobi - mobilszolgáltatások stb.) vagy nemzetközi címeket (.com, .org., .info stb.) jelölnek,

2000 - Ezen a napon kezdte meg az AM-mikrót felváltó, korszerűbb televíziós programkínálatot tartalmazó új szolgáltatás, az AntennaMikró

2002 - Az Intel szeptember 18-án bemutatta a Celeron processzorcsalád legújabb tagját. Az új modellel a vállalat alsó kategóriás termékvonala is elérte a 2 GHz-es órajelbeli álomhatárt

2003 - ezen a napon mutatták be a 3. berlini irodalmi fesztiválon Parti Nagy Lajos Ibusár című zenés-komikus "huszarettjét", a német nyelvű ősbemutatón a szerző is részt vesz.

1810 - Chile: a függetlenség kikiáltásának napja

Rokkantak Napja Magyarországon

Szavazás
Ön szerint a baloldal megfelelően kezeli a választási vereséget?
Nem. Hisztériázik, ahelyett, hogy magában keresné a hibát.
Nem, de nem is vártunk tőle mást.
Nem tudnak még emelet fővel veszíteni sem.
Igen ez a helyes út.


Legfrissebb hozzászólások:
09.15. hétfő 13:11

09.05. péntek 15:45

09.05. péntek 15:34

08.27. szerda 09:37

1.1337 másodperc | Online látogatók: 19